fbpx

ДОНЕТ АКЦИОНИ ПЛАН СПРЕЧАВАЊА ЗЛОУПОТРЕБЕ ДРОГА У ЛОЗНИЦИ 2018-2022. - Удружени против наркоманије

 

По мишљењу младих дрога је у Лозници  доступна, најчешће се користи марихуана, екстази, спид и ЛСД. Позната су места где се  окупљају они који купују и продају дрогу, познате су им и цене и особе које продају и користе дрогу. Истичу да одрасли крше закон и да се алкохол продаје малолетницима, а да се са полицијом може „нагодити“ -  наводи се  у Акционом плану за сперечавање злоупотребе дрога у Лозници усвојеном на последњем заседању локалног парламента

Од уторка, од како га је усвојила Скупштина града, Лозница је једини град у Србији који је израдио Акциони план спречавања злоупотребе дрога за период 2018-2022. Како је рекла Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности, Лозница је пионир у овом послу зато што се тешке теме не гурају под тепих и што су спремни да сагледају ситуацију, да је изнесу у јавности и предложе мере за решавање проблема.

- Пре две године градоначелник Видоје Петровић иницирао је састанак на којем је представио модел Исланда који је за пет година успео да направи значајан помак када су болести зависности у питању. Почели су управо оваквим документом који је резултат међусекторске сарадње. Преписали смо њихов модел и кораке рада тако да је овај документ само први у низу. Градоначелник је тражио да окупимо представнике родитеља, затим младе, институције које се баве овом темом  а то су Суд, СУП, Тужилаштво, Центар за социјални рад, Дом здравља, Општа болница, клинички психолози, психијатри, просветни радници, удружења грађана, који су нам предочили своја виђења проблема и начине њиховог решавања. У изради овог плана много нам је помогла Љиљана Ранковић  из Дома здравља -  рекла је Глишић Матићева на Скупштини града приликом  представљања Акционог плана.

Важна је превенција

Овим документом Лозница намерава да свим расположивим ресурсима, укључивањем свих актера у локалној заједници, сарадњом са републичким органима који се баве проблемима злоупотребе дрога, сарадњом са иностраним фондовима делује на остварењу наведених циљева, односно сузбијању наркоманије и спречавању злоупотребе психоактивних супстанци  превасходно код младих.

- Сваки динар уложен у превенцију је важнији од 10.000 динара уложеног у лечење зато што је лечење неизвесно, скупо и често оставља трајне последице по зависнике. Зато ћемо се потрудити да превентивне активности буду много боље и ефикасније - рекла је она.

Како је наведено у Акционом плану, према попису становништва  2011. године, евидентирано је 14.865 младих узраста до 15 до 29 година. Анкетом и разговорима који су вођени са просветним радницима и стручним сарадницма у школи,  показало се да они проблем у највећем броју случајева виде у породици, родитељима који најчешће негирају проблеме детета. У већини случајева не одазивају се на позиве школе  када се примете знаци понашања који упућују на злоупотребу дрога. Тврде да деца немају одговарајућу заштиту  и помоћ родитеља у адолесцентном периоду, али немају ни капацитете да одговоре на захтеве детета.

Поражавајући подаци

Подаци из Полицијске станице у Лозници показују да у протеклих пет година међу заплењеним психоактивним супстанцама највише има марихуане, затим хероина, кокаина, спида и хашиша. Старосна група извршилаца кривичних дела у вези са опојним дрогама креће се од 16 до 52 године.

У овом периоду у Основном суду у Лозници вођени су поступци против 161 извршиоца кривичних дела  од укупно 3.160 предмета у вези са прометом и коришћењем опојних дрога. Изречена је и  једна мера која се односи на лечење наркомана због насиља у породици.

Према подацима лозничког Дома здравља, у Служби хитне помоћи у току прошле године збринуто је 60-ак пацијената који су били у алкохолисаном стању а у Служби за здравствениу негу одраслих регистровано је пет корисника дрога и 50-ак пацијената који имају проблема са алкохолом. У Општој болници лане је на болничком лечењу било 79 мушкараца  и осам жена са дијагнозом алкохолизма и 11 пацијената зависника од психоактивних супстанци, девет мушкараца и две жене. Здравствени радници  су запазили  да млади немају мотивацију за лечење од алкохолизма, јављају се само одрасле особе, а млади само када постоји притисак породице. Такође, запажено је и повећање броја корисника психоактивних супстанци чије се лечење наставља у установама терцијарног нивоа, али о свему томе не постоји одговарајућа статистика и није ажурирана картотека. Они предлажу да се формира саветовалиште које би се бавило превенцијом и лечењем болести зависности.

Многи крше закон

Анкета  која је вођена међу младима показала је да је по њиховом мишљењу дрога у Лозници доступна, најчешће се користе марихуана, екстази, спид и ЛСД. Позната су места где се окупљају  они који купују и продају дрогу, познате су им и цене и особе које продају и користе дрогу. Мишљења су да дрогу више користе младићи, а девојке алкохол. Млади истичу да одрасли крше закон и да се алкохол продаје малолетницима, а да се са полицијом може „нагодити“. Предлажу вршњачку едукацију, оштрије казне и јачу контролу полиције, рад са родитељима за које кажу да су често неодговорни и искључени из живота младих.  Најновија истраживања спроведена у Техничкој школи и Средњој школи „Свети  Сава“ током септембра прошле године којим су обухваћени ученици трећих разреда, показала су да је више од 68 одсто ученика свесно да је алкохол штетан по здравље, да повремено пије 44,7 одсто анкетираних, а скоро десет одсто ученика свакодневно пије алкохол. Поражавајуће је да више од 55 одсто родитеља зна да им дете конзумира алкохол и да они то прећутно одобравају.

У предлогу превентивних активности наведених у Акционом плану наводи се спровођење нових истраживања ради упоређивања података, медијска кампања, оспособљавање стручњака различитих профила, обезбеђивање младима стицање неопходних знања која су значајна за формирање ставова, вредности понашања, едукација средњошколаца, основаца, предшколаца, родитеља, формирање Саветовалишта за младе, Канцеларије за превенцију болести зависности, промоција спортских активности, изградња адреналинских паркова као што су скејт паркови, вештачке стене где млади могу да доживе узбуђење на здрав и безбедан начин.

Акциони план је усвојен једногласно.

В. М.

Фото: Б. Лучић 

ПРОЧИТАЈТЕ И...

БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА – Чувај се

НАШИ СМО - Диду - лид(л)у - даду

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Колумна

јул 11, 2020 905

НАШИ СМО - Магла

Док будете читали овај текст, требало би да знате да је писан иза поноћи у уторак и да је у време његовог настајања све било магловито као под сузавцем који је у то време испаљиван испред Скупштине Србије и РТС-а. И као што бива са густом маглом која се…
јул 04, 2020 508

НАШИ СМО - Бумеранг

Таман кад смо почели да заборављамо пролећно ванредно стање изазвано ковидом-19, у фасциклу успомена одложили још једно ружно сећање на дане ограниченог кретања и свакодневног извештавања надлежних о броју преминулих у последња 24 сата, сустигле су нас нове недаће. Поплаве су за два дана поново…
јун 27, 2020 406

НАШИ СМО - Ноле

Да је пут до пакла поплочан добрим намерама, уверио се ових дана и Новак Ђоковић. Ноле национале, највећи српски спортиста, наш најбољи амбасадор и слично, како је све називан, нашао се на танком леду. Коронавирус закачио је и њега, а томе је, руку на срце, и сам доста кумовао организацијом “Адрија…
јун 20, 2020 472

НАШИ СМО - Посланик

Одлазећи посланички сазив остаће више упамћен по атмосфери нетолеранције, недоличном понашању и говору него по законима које је донео. Ипак, на крају мандата љути противници стали су у одбрану једни других на исти начин као што су то увек чинили и њихови претходници када би се повео разговор о томе…
јун 13, 2020 559

НАШИ СМО - Помиловање

Таман да иза себе није оставила ништа сем “Опомене” и стихова “Чуј, рећи ћу ти своју тајну, не остављај ме никад саму кад неко свира”, велика Десанка Максимовић би, као што и јесте, имала разлога да с правом носи титулу једне од највећих српских песникиња, уметнице која је у једној реченици изнела…

Репортажа

јул 14, 2020

ПОЛА ВЕКА ЛЕШНИЧКИХ “КОНДОРА” - Били су прозор у нови свет

Ретки су градови, а још ређе варошице у Србији, па и свету, које се могу похвалити…
јул 11, 2020

У ТРИЈАЖНОМ ЦЕНТРУ – Није лако онима испред, а ни онима унутра

Онима који дођу испред Тријажног центра Дома здравља ‘’Др Миленко Марин’’ са високом…
јун 30, 2020

У ДВОРИШТУ ПУРИЋА - Родила лешничка банана

Више од три године прошло је откако је породица Пурић из Лешнице у свом дворишту засадила…
јун 29, 2020

НА ВИДОВДАНСКОМ ВАШАРУ - Корона „оборила“ посету

Одавно Лозничани не памте да је на Видовдан било тако топло и да је дан протеко без кише.…
јун 24, 2020

ЛОЗНИЧАНИН ДЕЈАН ЈОВИЧИЋ ПОБЕДИО КОРОНУ - Танка нит ме одржала у животу

Седам дана у коми и још четири у буђењу, провео је Лозничанин Дејан Јовичић након што су…
јун 23, 2020

И ЈАДАР ПОДИВЉАО – Набујала река уништила усеве

Киша, која је почела у понедељак, подигла је и ниво Јадра у горњем току, а наставио је да…
јун 15, 2020

ПРВА РЕКРЕАТИВНА ШЕТЊА  – Од извора Свете Петке до Скакавца

Прва рекреативна шетња "Упознајте природне атракције Лознице" одржана је јуче (14. јун) у…
јун 10, 2020

У ВЕЛИКОМ СЕЛУ - Нојеви у Микином дворишту

Пространства црног континента ној, највећа птица на свету, заменила је брдовитим…
јун 03, 2020

ДОБРОВОЉНИ ДАВАОЦИ КРВИ, ОД ДЕДЕ ДО УНУКЕ - Хумани Радивојевићи

Прво је крв пре више од пола века дао Будимир, а данас је добровољни давалац и његова…
јун 02, 2020

ВЛАДИМИР ЂУРИЋ ИЗ ЛЕШНИЦЕ - Последњи поткивач коња у Јадру

Ковачки занат је један од оних који изумиру код нас, али Владимир Ђурић (61) из Лешнице…

Грми Ло

јун 19, 2020

ДРУГИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА ЛОЗНИЦЕ – А сада озбиљно

Ако није могло у мају због епидемије коронавируса, може у јуну. Други заједнички дефиле…
јун 19, 2020

НЕ/ВИДЉИВИ ГРАД ЛОЗНИЦА – Историја различитости у аутобусу

Богатство једног града и једне земље мери се и богатством култура и етничких…
јун 19, 2020

ПРЕД ВУКОВИМ ДОМОМ КУЛТУРЕ – Исцртали невидљиве мапе града

Група лозничких средњошколаца, ученика Гимназије ''Вук Караџић'' и Средње економске школе…
јун 18, 2020

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ – Оживљава невидљива Лозница

Испред Вуковог дома културе данас (18. јун) у три и у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете…
мај 22, 2020

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

Ако дођеш у ''Рајску долину'', ботаничку башту Живка Панића из Липнице, одушевиће те, баш…
мај 21, 2020

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ''Родитељском кутку''

Много је оних који нису успели да победе опаке болести, попут рака, али постоје и људи…
мај 13, 2020

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у…
мај 02, 2020

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ''Кућу од папира''

''La casa de papel'' или ''Money heist'' (''Кућа од папира'') је серија која је освојила…
апр 24, 2020

АПЕЛ ЈУТЈУБЕРА - Остани код куће

Лознички јутјубер Иван Трифуновић, члан омладинске редакције Лозничких новости - Грми Ло,…
апр 12, 2020

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? - Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч - активизам? Да ли су то…
апр 10, 2020

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

Да ли си се икада запитао ко су волонтери и шта је, уопште, волонтирање? Ако јеси, онда…
апр 08, 2020

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ - Љубав неутралише све што је лоше

Латинска пословица каже ''Отклонити бол божанско је дело'', а Немања Милићевић, лекар…
мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"