РЕЗУЛТАТИ МАЛЕ МАТУРЕ - Највише бодова из комбинованог теста

У четрнаест лозничких основних школа ове школске године малу матуру је полагало 828 осмака.  Будућим средњошколцима, као и до сада, најтежи је био тест из математике а најбоље су урадили комбиновани тест који је ове године био лакши него претходних

Јуче су објављени коначни резултати мале матуре тако да будући средњошколци већ знају колико су бодова освојили и у коју школу ће моћи да се упишу. У бодове за упис у средње школе убрајају се бодови добијени на основу успеха на крају шестог, седмог и осмог разреда основне школе, као и бодови остварени на тестовима у оквиру полагања мале матуре.

Од максималних сто бодова, колико сваки ученик може имати на крају основног школовања, успех на матури носи највише четрдесет бодова - тест из математике и српског језика по тринаест, комбиновани четрнаест бодова а успех током школовања максималних шездесет поена. Додатни бодови могу се добити  и за освојено једно од прва три места  на државном или међународном такмичењу у осмом разреду.

Математика свима најтежа

Ове године у лозничким основним школама са њиховим издвојеним одељењима малу матуру полагало је 828 осмака. Како су нам рекли у школама, малим матурантима као и до сада најтежи је био тест из математике а најбоље су урадили комбиновани тест који је био лакши него икада, изузетак су осмаци „Вукове спомен школе“ који су боље урадили тест из српског језика. Укупни резултати показују да су тестове најбоље урадили ученици ОШ „Кадињача“ а најлошије у ОШ „Вук Караџић“ у Липници.

Као и увек, највише малих матураната било је у ОШ „Анта Богићевић“ укупно њих 129, из српског језика постигли су просечан број бодова 13,21, из математике, 10,36, а из комбинованог теста 12, 62.  У ОШ „Кадињача“ тестове је полагало 126 ученика, просечан број бодова из српског језика је 13 42, математике 11,39 а из комбинованог теста 13,95 а у ОШ „Јован Цвијић“ полагало је 95 осмака, просечан број бодова из српског језика 11,93, математике 10,22 и комбинованог теста 11,97. 

Осмаци ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Клупцима којих има 43, остварили су просечних 10,52 бодова бодова из српског језика, математике 9,25 и комбинованог теста 11,53, а у школи „Вук Караџић“ у Лозници њих 78  из српској језика остварили су просечних 11,42 бода, из математике 9,91 а из комбинованог теста 13,64 док је 67 ученика у ОШ „Вера Благојевић“ у Бањи Ковиљачи  освојило из српског језика  просечних 10,18, из математике 8,23 а из комбинованог 11,68 бодова.

Мали матуранти ОШ „Мика Митровић“ у Брезјаку њих 37 постигли су просечан број бодова  из српског језика 10, 46, математике 8,76 и комбинованог теста 11, 86.  У ОШ „Свети Сава“ у Липничком Шору малу матуру је полагало 42 осмака који су из српског језика постигли просечан број бодова 11,68 из математике 10,20 а из комбинованог 14,  док је у школи „Краљ Александар И Карађорђевић“ у Ј. Лешници матуру полагало 38 осмака, просечан број бодова из српског је 10,63, математике 8,10 и комбинованог 12,44.

Осмаци ОШ „14. октобар“ у Драгинцу њих 32, постигли су просечн број бодова из српског 11,53, математике 9,20 а из комбинованог 14, 96. У ОШ „Вук Караџић“ у Липници матуру је полагало 32 осмака , остварили су просечан број бодова из српског језика је 7,89, из математике 6,09 а из комбинованог 9,40, мање него икада.

У ОШ „Степа Степановић“ у Текеришу малу матуру полагало је 19 ученика, просечан број бодова из српског језика је 11,34, математике 8,55 а из комбинованог 16,26, док је у школи „Петар Тасић“ у Лешници матуру је полагало 75 ученика а просечан број бодова из српског језика је 10,45, из математике 9,12 док су из комбинованог теста имали 12,7 бодова.

У Вуковој спомен-школи тестове је полагало петнаест ученика који су остварили  из српског језика посечан број бодова 12,93, математике 10,27 а из комбинованог теста 12,53.

Скоро у већини школа било је жалби ученика на резултате и неке од њих су и усвојене.

Листе жеља

Јуче и у петак ђаци су у својим матичним основним школама попунили и предали листе жеља, а у недељу, 8. јула, на огласним таблама школа биће објављени званични резултати расподеле по школама и образовним профилима. Ученици ће у жељене средње школе моћи да се упишу 9. и 10. јула. Попуњавање и предаја листе жеља за други уписни рок биће већ 9. јула, а коначни распоред по школама биће објављен два дана касније, 11. јула, док ће они моћи да се упишу 12. јула.

Будући средњошколци који своје школовање желе да наставе у некој од четири средње школе у Лозници на располагању имају 900 места за четрдесет  занимања. За упис у четворогодишње школе од укупних сто биће потребно сакупити педесет а све школске управе су биле обавезне да предвиде довољан број места у трогодишњим занимањима.

Ове године у  Гимназији „Вук Караџић“, у коју се уводи ИТ одељење за двадесет ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, има места за 200 ученика. Као и претходних година планирано је да буду уписана и по три одељења природно  математичког и друштвено језичког смера са по 30 ученика.

У Средњој економској школи има места за 250 ђака то за по 30 ученика четворогодишњег образовног профила за занимања економски, финансијски, правни, туристичко хотелијерски техничар, комерцијалиста и пословни администратор. Од трогодишњих занимања места има за по петнаест конобара, трговаца, кувара и посластичара и за десеторо деце са сметњама у развоју за занимање сервир у трајању од две године.

У Средњој школи „Свети Сава“ места има за укупно 210 ученика. Од занимања трећег степена планирано је 30 будућих текстилних радника и по 15 ученика за занимања женски и мушки фризер. Од четворогодишњих образовних профила места има за по 30 техничара за индустријску и фармацеутску технологију, техничара за заштиту животне средине и физиотерапеутских техничара, као и два одељења од по 30 ученика медицинских сестара - техничара.

У Техничкој школи ће бити уписано 240 ученика а места има за по 30 ученика за занимања четвртог степена, електротехничар рачунара, архитектонски техничар, машински техничар за компјутерско конструисање и електротехничар електромоторних погона. Од трогодишњих занимања места има за по 15 будућих  декоратера зидних површина, керамичара терацера пећара, заваривача, механичара грејне и расхладне технике, аутомеханичара, аутолимара, електромеханичара за термичке и расхладне уређаје и електроинсталатера. 

В. Мићић

 

Колумна

новембар 17, 2018 260

НАШИ СМО - Лудило

Стварно не знам одакле да кренем и како да опишем ово лудило на јавној сцени Србије које улази у фазу хистерије. Као да је цела нација посађена за ријалити сто за којим се надгорњавају најгори и најбучнији, а танки гласови разума не допиру чак ни до оних који…
нов 10, 2018 170

НАШИ СМО - Звездано

 Оно што се десило у уторак вече на Маракани, доказује да су чуда могућа. Када кажем чуда, као “окорели” партизановац (а то сам постао пре више од четири и по деценије сасвим случајно, када ме комшија питао за кога навијам и ја као из топа одговорио “Партизан”, вођен, ваљда, оном логиком да за исти…
нов 03, 2018 257

НАШИ СМО - Овце

Све има своје границе, али је изгледа она нашег срозавања ипак недостижна. Кад год поштен човек помисли нема даље, од овога часа морамо се пренути, подвући црту и почети повратак на колосек нормале, ми још више склизнемо. Велика већина, она што мисли да ништа не може да се поправи па неће ни на…
окт 27, 2018 288

НАШИ СМО - Јавни интерес

Како год да покушате да дефинишете јавни интерес, он се на крају сведе на опште добро. Може се врло лако утврдити шта је јавни интерес у привреди, здравству, култури, спорту, политици, медијима, при чему се треба држати само неколико начела - равноправности, доступности, демократичности,…
окт 20, 2018 479

НАШИ СМО - Диду - лид(л)у - даду

Када бих рекао да сам противник доласка страних инвеститора у Србију, лагао бих, као и да ме не занима шта то нуде светски трговински ланци, произвођачи познатих одевних предмета или обуће, музичких инстумената и технике. То је све ОК и потпуно ми одговара што у пречнику од 300 метара већ имам…

Репортажа

окт 30, 2018

СА МИГРАНТИМА У АУТОБУСУ - Кад ће пасти први снег?

- У Кабулу је сада мирно. Деси се понекад нешто, експлодира бомба или буде пуцњаве, али…
окт 17, 2018

ТАТЈАНА РИБАКОВА ИЗ РУЊАНА - Вучић даривао Путину моју књигу о Србији

Када је пре пар недеља из штампе изашла књига “Моја лепа Србија”, Татјана Рибакова (57)…
авг 29, 2018

ФРИСО ХИЛХОРСТ, ХОЛАНЂАНИН КОЈИ ВОЛИ ЛОЗНИЦУ - Главни град графита Србије (ВИДЕО)

Холанђанин Фрисо Хилхорст заволео је Лозницу толико да је у Вуковом завичају у последње…
авг 26, 2018

МЕЂУНАРОДНИ ЕКОЛОШКИ КАМП “У ПОТРАЗИ ЗА АЗБУКОМ” - Кад је чиста, природа је лепша

Волонтери из неколико европских земаља до четвртка ће чистити и уређивати делове Тршића,…
авг 01, 2018

ИЗ ПРАКСЕ ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГА - Коштица у носу, бели лук у уху

Незнање, сујеверје и срамота због болести три су фактора која доводе до тога да се људи…
јул 25, 2018

ЛОЗНИЧАНИН БРАНКО БИБЕРЧИЋ - Сликар из стаклорезачке радње

Пре почетка човек мора да има целу слику у глави, мора да зна шта хоће јер преправке…
јул 18, 2018

МЛАДЕН БУРАЗЕРОВИЋ - ПРОФЕСОР И ШИХАН - Самурај живи у Лозници

Професор физичког васпитања и спорта, специјалиста струковни физиотерапеут, шихан -…
јул 03, 2018

ПРОФ. ДР ЗОРИЦА СТАНИМИРОВИЋ, ДОБИТНИЦА ПЛАКЕТЕ ГРАДА – Овде се учи добра математика

На недавној Свечаној академији поводом Дана града, одржаној у Вуковом дому културе,…
јун 18, 2018

У ЛЕПОТИ ТРШИЋА - Руска љубав крунисана браком

Десети јунски дан 2018. остаће за Андреја Посисејева и Светлану Котлигину, заљубљене…
јун 02, 2018

НА ЛОЗНИЧКИМ ПЛАЖАМА - На Дрини лето пре лета

Температура која је ових дана права летња и креће се око тридесетог подеока на…

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"