РЕЗУЛТАТИ МАЛЕ МАТУРЕ - Највише бодова из комбинованог теста

У четрнаест лозничких основних школа ове школске године малу матуру је полагало 828 осмака.  Будућим средњошколцима, као и до сада, најтежи је био тест из математике а најбоље су урадили комбиновани тест који је ове године био лакши него претходних

Јуче су објављени коначни резултати мале матуре тако да будући средњошколци већ знају колико су бодова освојили и у коју школу ће моћи да се упишу. У бодове за упис у средње школе убрајају се бодови добијени на основу успеха на крају шестог, седмог и осмог разреда основне школе, као и бодови остварени на тестовима у оквиру полагања мале матуре.

Од максималних сто бодова, колико сваки ученик може имати на крају основног школовања, успех на матури носи највише четрдесет бодова - тест из математике и српског језика по тринаест, комбиновани четрнаест бодова а успех током школовања максималних шездесет поена. Додатни бодови могу се добити  и за освојено једно од прва три места  на државном или међународном такмичењу у осмом разреду.

Математика свима најтежа

Ове године у лозничким основним школама са њиховим издвојеним одељењима малу матуру полагало је 828 осмака. Како су нам рекли у школама, малим матурантима као и до сада најтежи је био тест из математике а најбоље су урадили комбиновани тест који је био лакши него икада, изузетак су осмаци „Вукове спомен школе“ који су боље урадили тест из српског језика. Укупни резултати показују да су тестове најбоље урадили ученици ОШ „Кадињача“ а најлошије у ОШ „Вук Караџић“ у Липници.

Као и увек, највише малих матураната било је у ОШ „Анта Богићевић“ укупно њих 129, из српског језика постигли су просечан број бодова 13,21, из математике, 10,36, а из комбинованог теста 12, 62.  У ОШ „Кадињача“ тестове је полагало 126 ученика, просечан број бодова из српског језика је 13 42, математике 11,39 а из комбинованог теста 13,95 а у ОШ „Јован Цвијић“ полагало је 95 осмака, просечан број бодова из српског језика 11,93, математике 10,22 и комбинованог теста 11,97. 

Осмаци ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Клупцима којих има 43, остварили су просечних 10,52 бодова бодова из српског језика, математике 9,25 и комбинованог теста 11,53, а у школи „Вук Караџић“ у Лозници њих 78  из српској језика остварили су просечних 11,42 бода, из математике 9,91 а из комбинованог теста 13,64 док је 67 ученика у ОШ „Вера Благојевић“ у Бањи Ковиљачи  освојило из српског језика  просечних 10,18, из математике 8,23 а из комбинованог 11,68 бодова.

Мали матуранти ОШ „Мика Митровић“ у Брезјаку њих 37 постигли су просечан број бодова  из српског језика 10, 46, математике 8,76 и комбинованог теста 11, 86.  У ОШ „Свети Сава“ у Липничком Шору малу матуру је полагало 42 осмака који су из српског језика постигли просечан број бодова 11,68 из математике 10,20 а из комбинованог 14,  док је у школи „Краљ Александар И Карађорђевић“ у Ј. Лешници матуру полагало 38 осмака, просечан број бодова из српског је 10,63, математике 8,10 и комбинованог 12,44.

Осмаци ОШ „14. октобар“ у Драгинцу њих 32, постигли су просечн број бодова из српског 11,53, математике 9,20 а из комбинованог 14, 96. У ОШ „Вук Караџић“ у Липници матуру је полагало 32 осмака , остварили су просечан број бодова из српског језика је 7,89, из математике 6,09 а из комбинованог 9,40, мање него икада.

У ОШ „Степа Степановић“ у Текеришу малу матуру полагало је 19 ученика, просечан број бодова из српског језика је 11,34, математике 8,55 а из комбинованог 16,26, док је у школи „Петар Тасић“ у Лешници матуру је полагало 75 ученика а просечан број бодова из српског језика је 10,45, из математике 9,12 док су из комбинованог теста имали 12,7 бодова.

У Вуковој спомен-школи тестове је полагало петнаест ученика који су остварили  из српског језика посечан број бодова 12,93, математике 10,27 а из комбинованог теста 12,53.

Скоро у већини школа било је жалби ученика на резултате и неке од њих су и усвојене.

Листе жеља

Јуче и у петак ђаци су у својим матичним основним школама попунили и предали листе жеља, а у недељу, 8. јула, на огласним таблама школа биће објављени званични резултати расподеле по школама и образовним профилима. Ученици ће у жељене средње школе моћи да се упишу 9. и 10. јула. Попуњавање и предаја листе жеља за други уписни рок биће већ 9. јула, а коначни распоред по школама биће објављен два дана касније, 11. јула, док ће они моћи да се упишу 12. јула.

Будући средњошколци који своје школовање желе да наставе у некој од четири средње школе у Лозници на располагању имају 900 места за четрдесет  занимања. За упис у четворогодишње школе од укупних сто биће потребно сакупити педесет а све школске управе су биле обавезне да предвиде довољан број места у трогодишњим занимањима.

Ове године у  Гимназији „Вук Караџић“, у коју се уводи ИТ одељење за двадесет ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, има места за 200 ученика. Као и претходних година планирано је да буду уписана и по три одељења природно  математичког и друштвено језичког смера са по 30 ученика.

У Средњој економској школи има места за 250 ђака то за по 30 ученика четворогодишњег образовног профила за занимања економски, финансијски, правни, туристичко хотелијерски техничар, комерцијалиста и пословни администратор. Од трогодишњих занимања места има за по петнаест конобара, трговаца, кувара и посластичара и за десеторо деце са сметњама у развоју за занимање сервир у трајању од две године.

У Средњој школи „Свети Сава“ места има за укупно 210 ученика. Од занимања трећег степена планирано је 30 будућих текстилних радника и по 15 ученика за занимања женски и мушки фризер. Од четворогодишњих образовних профила места има за по 30 техничара за индустријску и фармацеутску технологију, техничара за заштиту животне средине и физиотерапеутских техничара, као и два одељења од по 30 ученика медицинских сестара - техничара.

У Техничкој школи ће бити уписано 240 ученика а места има за по 30 ученика за занимања четвртог степена, електротехничар рачунара, архитектонски техничар, машински техничар за компјутерско конструисање и електротехничар електромоторних погона. Од трогодишњих занимања места има за по 15 будућих  декоратера зидних површина, керамичара терацера пећара, заваривача, механичара грејне и расхладне технике, аутомеханичара, аутолимара, електромеханичара за термичке и расхладне уређаје и електроинсталатера. 

В. Мићић

 

Колумна

фебруар 23, 2019 96

НАШИ СМО - Идеја

Вељко Лалић, главни уредник “Недељника”, обзнанио је своју идеју да се у нашој земљи ограниче мандати највишим државним функционерима. Он сматра да би то било делотворно против наше склоности ка стварању култа личности и ауторитативном вођи. “Замислите…
феб 16, 2019 213

НАШИ СМО - Турнеја

Изборна или нека друга, тек кампања названа “Будућност Србије (Александар Вучић)” почела је прошле седмице тако да ћемо се гужве и народа у редовима, председника државе како им “подноси рачуне”, удара камење темељима или отвара већ изграђене погоне диљем отаџбине, нагледати ових дана. Док једни…
феб 09, 2019 296

НАШИ СМО - Утопија

Хоћемо ли ми икада постати земља озбиљних, одговорних, зрелих људи који знају да се носе са сваком ситуацијом, умеју да размишљају трезвено и доносе праве одлуке у право време? Хоће ли они који одлучују, али и они који им дају то право, привилегију и обавезу, коначно одрасти, изаћи из…
феб 02, 2019 343

НАШИ СМО - Одговорност

“Све што се чује ових и претходних дана је насиље. Да ли ћете неком опалити шамар или рећи најпогрдније речи - то је исто насиље, нема разлике” - ово је став премијерке Ане Брнабић који потпуно делим исто као и: “Уколико основно кућно васпитање и поштовање према грађанима за јавни дискурс нису…
јан 26, 2019 339

НАШИ СМО - Лилипутинци

Ако је неки догађај обележио почетак друге половине јануара, после Нове године, Божића и Српске нове године, онда је то свакако посета председника Руске Федерације Владимира Путина нашој престоници. Од слетања на београдски аеродром, преко уручења ордена председнику Србије, до посете Храма Светог…

Репортажа

феб 17, 2019

КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ ЈАСМИНЕ ПЕЈАНОВИЋ - Африканци одушевљени српском храном

Ванилице, купус кифле, кифлице са сиром, падобранци, чупавци са кокосом, принцес крофне,…
јан 23, 2019

РЕПУБЛИКА ТРБУШНИЦА – Идеја их коштала робије

Већ неко време се у шали говори да је Трбушница република, али због сличне идеје се пре…
јан 21, 2019

НИКОЛА РАШЕВИЋ, ЛОЗНИЧАНИН У ЦЕРН–У – Наше је само знање

Лозничанин Никола Рашевић, студент ФТН, од октобра ради у ЦЕРН-у, у Департману за…
јан 13, 2019

КАД СЕ СНОВИ ОСТВАРЕ – Српски самурај у постојбини самураја

Лозничанин Младен Буразеровић, једини српски самурај, остварио је крајем прошле године…
дец 27, 2018

МИЛАН ТОМИЋ, ДОМАР “ШАРЕНЕ БУКВЕ” - Живи у “центру шестаровог круга”

Првобитну намеру да дође на шест дана и мало среди запуштени планинарски дом “Шарена…
дец 20, 2018

ПРИЧА ИЗ ОБУЋАРСКЕ РАДЊЕ - Долазе чим осете мокре ноге

Последње захлађење и нагла промена из јесени са правим пролећним температурама у кишне и…
нов 21, 2018

СТАНИЦА АЋИМОВИЋ ИЗ ШЉИВОВЕ - Жена дрвосеча из Рађевине

Мајка троје деце у шуми ради већ 22 године као дрвосеча, вози и трактор и обавља остале…
окт 30, 2018

СА МИГРАНТИМА У АУТОБУСУ - Кад ће пасти први снег?

- У Кабулу је сада мирно. Деси се понекад нешто, експлодира бомба или буде пуцњаве, али…
окт 17, 2018

ТАТЈАНА РИБАКОВА ИЗ РУЊАНА - Вучић даривао Путину моју књигу о Србији

Када је пре пар недеља из штампе изашла књига “Моја лепа Србија”, Татјана Рибакова (57)…
авг 29, 2018

ФРИСО ХИЛХОРСТ, ХОЛАНЂАНИН КОЈИ ВОЛИ ЛОЗНИЦУ - Главни град графита Србије (ВИДЕО)

Холанђанин Фрисо Хилхорст заволео је Лозницу толико да је у Вуковом завичају у последње…

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"