fbpx

ТРАГИЧНА СМРТ РАДЕНКА НИКОДИНОВИЋА (8) ИЗ КОЗЈАКА ПОТРЕСЛА СРБИЈУ -  Дете умрло због прелома руке!

radenko

Осмогодишњи Раденко Никодиновић из Козјака преминуо је у суботу 8. октобра у Београду од последица сепсе настале после прелома руке током игре. Родитељи дечака траже казну за лекара одговорног за трагедију која их је задесила, а утврђивање одговорности затражио и врх државе. Дечак је у среду сахрањен на локалном гробљу

Дечак Раденко Никодиновић (8) у недељу 2. октобра током игре задобио је прелом на средини унутрашњег дела леве подлактице, због чега су га родитељи аутомобилом одмах превезли до Лознице на ортопедију Опште болнице. Како је испричао Раденков отац Милан, дежурни ортопед био је др Добривоје Бојанић који је прихватио дете и рекао да ће највероватније бити потребна операција у Београду. Ипак, од тога је одустао.

- Доктор је прегледао дете, наложио снимање руке, а онда покушао да санира прелом. Како је рекао, успео је да намести руку, да све уклопи како треба, поново је рука снимана и онда је ставио гипс. Рекао је да не треба да бринемо и нашег Раденка није задржао у болници - кроз сузе нам је испричао отац Милан дан након трагичне вести.

radenkovi-roditelji-zorica-i-milan

Већ током ноћи дечак је добио температуру, а тетка Јелена се сећа да је био миран јер се уплашио због прелома. У понедељак је одведен да прими ињекцију а температура није спадала, мада није била висока. Мајка Зорица га је одвела педијатру који је објаснио да је таква температура нормална због прелома и да је све друго у реду са дететом. - Веровали смо лекарима јер су нас уверавали да је све како треба и нисмо ни размишљали да негде водиме дете на додатни преглед - испричала је Јелена. За наредни дан, у среду 5. октобра, заказана је контрола и превијање и, како кажу родитељи, исти лекар је погледао рану, очистио је и тада рекао да је ипак требало дете одмах оставити у болници. Мајка је питала да ли је нормално да тако отекне рука, на шта је он објаснио да дете није држало руку како треба и да мора да је окрене вертикално. - Температура до 38 је и даље сматрана за нормалну, доктор је рекао да дете држи руку подигнуту и да ће оток спасти. Међутим, Раденко се и даље није осећао добро и око пет поподне температура је била 39. Предвече је рука била хладна и воштане боје, дете је почело да се тресе од температуре и да халуцинира. Одвезли смо га у Хитну, одатле код педијатра и онда поново на ортопедију где је опет био др Бојанић. Рекао је да је гипс превише стегнут и кад га је мало попустио, видела сам да је рука била страшна. Задржао нас је на одељењу и рекао да би најбоље било да дете ујутро пошаље за Београд. Међутим, када је супруг отишао из болнице да ми донесе неке неопходне ствари, одлучено је да се ипак одмах спреми санитет. Доктор је објашњавао да то чини ради сваке сигурности и да је сигуран да је он све урадио како треба. Исте вечери Раденко је пребачен у Институт за мајку и дете у Београд - испричала је мајка Зорица.

kontrole-i-smene-u-loznicckoj-bolnici

Тамо су лекари брзо обавили све неопходне прегледе и хитно је заказана прва операција. Мајци су објаснили да ће борба за дечакову руку бити компликована и дуга. Један од доктора је рекао да за 25 година каријере није видео такав случај и да се то дешавало само у току ратних дејстава због инфекција. Лекари су дали све од себе и после прве операције Раденко је мало дошао себи, чак је нешто и појео. Уследиле су још две операције, али инфекција се проширила на плућа. Ретке бактерије су напале организам, сепса се проширила и следеће што су лекари рекли родитељима је да Раденка нису могли да спасу и да је преминуо у суботу 8. октобра у 9.45.

Вест о смрти дечака брзо се проширила преко друштвених мрежа и медија, притисак јавности да се случај расветли растао је из сата у сат, а очајни родитељи, поред обавезне медицинске, захтевали су и судску обдукцију. Она је обављена у понедељак а резултати би требало да буду познати наредних дана. Агонија и ишчекивање трајали су до уторка, када је ковчег са малим Раденком допремљен у Козјак. Дечак кога у селу сви описују као изузетно спретно и способно дете, омиљено у селу, сахрањен је у среду на локалном гробљу.

Понедељак

Болница упутила саучешће

Општа болница у Лозници упутила је у понедељак 10. октобра саучешће породици Никодиновић, а в. д. директора др Мира Вучетић огласила се саопштењем у којем је навела да је “трагедија неописива и неизмерива”. Она је потврдила да је дете прегледано и збринуто у Општој болници, а због компликација упућено у Институт за мајку и дете у Београд. Додала је да је у понедељак организован унутрашњи надзор а да се очекује и спољашњи, као и да ће о свим резултатима јавност бити благовремено и адекватно обавештена. Истог дана њен помоћник, задужен за хируршки сектор др Зоран Ковачевић, потврдио је на конференцији за штампу да ће најискуснији специјалисти болнице прегледати сву документацију и узети изјаве од свих запослених који су учествовали у збрињавању пацијента. Он је потврдио да лекар којег родитељи преминулог дечака окривљују за несрећу не ради и да ће наредних недељу дана одсуствовати са посла.

УТОРАК

Покренута истрага

Тужилаштво у Лозници до уторка није добило никакву пријаву, али је по службеној дужности формиран предмет о овом случају, потврдио је за наш лист вршилац функције основног јавног тужиоца Зоран Несторовић.

- Нисмо добили никакву пријаву, али смо по службеној дужности формирали предмет и упутили захтев за прикупљање потребних обавештења Полицијској станици у Лозници и Здравственој инспекцији Министарства здравља ради утврђивања чињеница које су битне за доношење одлуке у овом деликатном случају. Тек када нам стигну резултати обдукције за судску медицину, можемо донети одлуку о даљем поступању - рекао је Несторовић. Медији су истог дана пренели информацију да је МУП Србије у сарадњи са надлежним Тужилаштвом отпочео истрагу о смрти дечака, а да ће по њеном окончању јавност бити обавештена о исходу. Претходно је инспекција Министарства здравља утврдила да је доктор Добривоје Бојанић начинио грешке пошто је неуредно уписивао које је све процедуре користио у лечењу малог Раденка. Према налазу инспекције, лекар није испоштовао протокол који се спроводи када су такве повреде у питању.

Премијер тражи одговорност

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је у уторак да неко мора сносити последице зато што је осмогодишњи дечак умро од компликација после прелома руке. Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије казао да се “тешке грешке” догађају свуда у свету, али да то не сме да се догађа у Србији.

 - Није нормално да дете поломи руку и да због тога дан после страда... То је последња опомена министру здравља (Златибору Лончару) и свима другима - поручио је Вучић.

СРЕДА

Смене

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је због смрти осмогодишњег дечака Раденка Никодиновића смењена директорка Опште болнице у Лозници након што је инспекција утврдила да су направљени бројни пропусти, објавили су прекјуче медији.

Министар је навео да је у случају смрти дечака инспекција Министарства здравља утврдила да није постојао ниједан папир на основу чега би се могло утврдити како је дечаку дијагностикована повреда. Он је најавио да ће у наредном периоду бити предузете мере како не би било могуће сакривати грешке лекара, односно мере које ће предупредити да колеге штите једни друге.

Нови в. д. директора

У Општој болници Лозница завршен је спољни стручни надзор од стране Министарства здравља, а резултати се очекују. Из ове установе је прекјуче саопштено да је уместо смењене др Мире Вучетић за в. д. директора  лозничке Опште болнице постављен др Зоран Ковачевић, специјалиста оториноларингологије, досадашњи помоћник директора.

Смењен је и начелник ортопедије др Никола Петричић, а на то место постављен је др Ђорђе Васиљевић.

Саслушање

Доктор Добривоје Бојанић саслушан је у Полицијској станици у Лозници у својству грађанина. Саслушање је обављено по налогу Основног јавног тужилаштва како би се прикупиле све неопходне чињенице за даље поступање у овом случају.

Билборди

dscn1941

На дан сахране у граду билборди са порукама и сликама Раденка Никодиновића.

С. Пајић

Колумна

октобар 24, 2020 273

НАШИ СМО - Мандатарење

У 122. дану после избора нисмо сазнали састав нове Владе Србије, али био је то посве занимљив дан који је показао да је свако, ко је протеклих месеци нагађао о њој, био помало у праву. И сад, сви могу бити и помало задовољни јер има ли већег задовољства у…
окт 17, 2020 351

НАШИ СМО - Југословен К.

У размаку од само пар дана у руке су ми стигле четири књиге чија је тематика, на неки начин, везана за бившу Југославију, социјализам и рокенрол. Аутори тих књига су колеге новинари који су деценијама пратили YУ музичку сцену, помагали младим бендовима да се афирмишу и истовремено живели, како се…
окт 10, 2020 563

НАШИ СМО - Фитиљ

Можда сте приметили људе “темпиране бомбе”. Изгледају обично, ништа не одаје да испод уљудне љуштуре пулсира бомба која ће пући изненада, било где и кад, само уколико им се учини да је време за прасак. То су они са такозваним “кратким фитиљем”, илити “ниским прагом толеранције”, народски речено они…
окт 03, 2020 382

НАШИ СМО - ДС

Морам да признам, умало да дам наслов овом тексту “Реквијем за ДС”, без плана, без намере, немам појма како се то догодило. Из подсвести, рећи ће неко - из подсвести, сложићу се, далеко било од тога. // Овој земљи је потребна Демократска странка, не оваква каква је сад, можда онаква каква је била у…
сеп 26, 2020 874

НАШИ СМО - Година

Јуче је био први 25. септембар после прошлогодињег који је у нашем малом колективу оставио белег какав остаје само после одласка некога ко ти много значи, ко чини део духа твоје екипе, без кога више ништа није исто нити може бити икада. Датум који остаје као неизбрисива и неизрецива бол, онаква…

Репортажа

сеп 30, 2020

ОТКУП СЕКУНДАРНИХ СИРОВИНА - Цигарете скупље, а гвожђе јефтиније

Пре две деценије, када је почео да живи од продаје секундарних сировина, Иван Лукић из…
сеп 21, 2020

ПРИЧА О МЛИНУ ЗА КАФУ - Преживео Солунски фронт

Голготу српског народа у Првом светском рату, поред војника, официра и “обичног света”,…
сеп 06, 2020

ПОЗДРАВ ИЗ КОСТАРИКЕ  - Јадранин - конзул и узгајивач ананаса

Авантура Станка Трифуновића (67) почела је пре четири и по деценије када је из родног…
сеп 01, 2020

У ОШ "ПЕТАР ТАСИЋ"У ЛЕШНИЦИ -  У школу са много оптимизма

Уторак, 1. септембар. Први дан нове школске године по много чему другачији од свих…
авг 13, 2020

МУЗИЧАР РАДОВАН МИЋАНОВИЋ РЕНДИ - Корнелије Ковач му дао надимак

Он спада у генерацију већ зрелих музичара, до почетка пандемије коронавируса активан…
авг 10, 2020

МИОДРАГ МИШКО СЈЕКЛОЋА ПОБЕДИО КОРОНУ - Знао сам - морам се борити

Само онај ко се ухватио укоштац са ковидом-19 зна како му је било, а свака прича је…
авг 09, 2020

СТЕФАНОВИЋИ У ТАНДЕМ ВОЖЊИ - На два точка и са четири педале

Када су се први пут провозали Лозницом на бициклу “за двоје”, брачни пар Слађана и Живко…
авг 07, 2020

НАСЛЕДИО “ФИЋУ” СТАРОГ ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ - Дедовина која нема цену

Само онај ко је возио аутомобил “националне класе”, може разумети љубав према легендарном…
авг 06, 2020

ТУРСКА КУЋА У ЗАЈАЧИ - Грађена за векове, лагано пропада

Тачан датум изградње није познат, као ни градитељ, али оно што је извесно то је да се у…
јул 30, 2020

ЛОЗНИЧАНИ ТАМАРА И МИЛОШ ЂУРИЧИЋ - Од старих праве нова бицикла

О лозничкој “Цикло-гаражи” прича је почела да се шири пре пар година, у време када је…

Грми Ло

окт 25, 2020

''УВЕК СА ДЕЦОМ'' У ЛОЗНИЦИ – Удружење добило свој дом

Огранак Удружења ,''Увек са децом" отворен је јуче у Лозници. Тим поводом у Омладинском…
окт 23, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – За лепше двориште Дома за децу

У Дому за децу ''Вера Благојевић'' у Бањи Ковиљачи у току је спровођење пројекта…
окт 19, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Имаш идеју, пријави се

Шта нам тешко. То је слоган младих, преспективних људи који су вољни да ураде нешто…
окт 08, 2020

АКЦИЈА УДОМЉАВАЊА ПАСА ИЗ АЗИЛА – Срећа маше репом

Љубимци, пси и мачке, жива бића као и сва друга. Попут мале деце и они захтевају посебну…
сеп 26, 2020

МЛАДИ И СПОРТ – Раднички јача омладински погон

У предграђу Лознице црвене се и беле дресови на игралишту Радничког у Клупцима, пионири…
сеп 26, 2020

УПОЗНАЈТЕ МАРИЈУ БОШЊАКОВИЋ – Што можеш да замислиш, можеш и да оствариш

Седамнаестогодишња Марија Бошњаковић рођена је у Лозници, а сада је ученица Средње…
сеп 22, 2020

АДОЛЕСЦЕНТИ И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ – Шири знање

Дводневна радионица Новосадског хуманитарног центра (НСХЦ) о репродуктивном здрављу…
авг 12, 2020

ДАН МЛАДИХ У СКЛАДУ СА СИТУАЦИЈОМ - Из невоље извући најбоље

За разлику од претходних година, Дан младих у Лозници данас (12. август) је обележен без…
авг 11, 2020

КОНКУРС  ЗА МЛАДЕ – Дијалог за будућност

УНИЦЕФ у Србији отворио је конкурс за онлајн UPSHIFT радионицу у оквиру заједничког…
јун 19, 2020

ДРУГИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА ЛОЗНИЦЕ – А сада озбиљно

Ако није могло у мају због епидемије коронавируса, може у јуну. Други заједнички дефиле…
јун 19, 2020

НЕ/ВИДЉИВИ ГРАД ЛОЗНИЦА – Историја различитости у аутобусу

Богатство једног града и једне земље мери се и богатством култура и етничких…
јун 19, 2020

ПРЕД ВУКОВИМ ДОМОМ КУЛТУРЕ – Исцртали невидљиве мапе града

Група лозничких средњошколаца, ученика Гимназије ''Вук Караџић'' и Средње економске школе…
јун 18, 2020

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ – Оживљава невидљива Лозница

Испред Вуковог дома културе данас (18. јун) у три и у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете…
мај 22, 2020

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

Ако дођеш у ''Рајску долину'', ботаничку башту Живка Панића из Липнице, одушевиће те, баш…
мај 21, 2020

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ''Родитељском кутку''

Много је оних који нису успели да победе опаке болести, попут рака, али постоје и људи…
мај 13, 2020

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у…
мај 02, 2020

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ''Кућу од папира''

''La casa de papel'' или ''Money heist'' (''Кућа од папира'') је серија која је освојила…
апр 24, 2020

АПЕЛ ЈУТЈУБЕРА - Остани код куће

Лознички јутјубер Иван Трифуновић, члан омладинске редакције Лозничких новости - Грми Ло,…
апр 12, 2020

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? - Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч - активизам? Да ли су то…
апр 10, 2020

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

Да ли си се икада запитао ко су волонтери и шта је, уопште, волонтирање? Ако јеси, онда…
апр 08, 2020

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ - Љубав неутралише све што је лоше

Латинска пословица каже ''Отклонити бол божанско је дело'', а Немања Милићевић, лекар…
мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"