fbpx

ТРАГИЧНА СМРТ РАДЕНКА НИКОДИНОВИЋА (8) ИЗ КОЗЈАКА ПОТРЕСЛА СРБИЈУ -  Дете умрло због прелома руке!

radenko

Осмогодишњи Раденко Никодиновић из Козјака преминуо је у суботу 8. октобра у Београду од последица сепсе настале после прелома руке током игре. Родитељи дечака траже казну за лекара одговорног за трагедију која их је задесила, а утврђивање одговорности затражио и врх државе. Дечак је у среду сахрањен на локалном гробљу

Дечак Раденко Никодиновић (8) у недељу 2. октобра током игре задобио је прелом на средини унутрашњег дела леве подлактице, због чега су га родитељи аутомобилом одмах превезли до Лознице на ортопедију Опште болнице. Како је испричао Раденков отац Милан, дежурни ортопед био је др Добривоје Бојанић који је прихватио дете и рекао да ће највероватније бити потребна операција у Београду. Ипак, од тога је одустао.

- Доктор је прегледао дете, наложио снимање руке, а онда покушао да санира прелом. Како је рекао, успео је да намести руку, да све уклопи како треба, поново је рука снимана и онда је ставио гипс. Рекао је да не треба да бринемо и нашег Раденка није задржао у болници - кроз сузе нам је испричао отац Милан дан након трагичне вести.

radenkovi-roditelji-zorica-i-milan

Већ током ноћи дечак је добио температуру, а тетка Јелена се сећа да је био миран јер се уплашио због прелома. У понедељак је одведен да прими ињекцију а температура није спадала, мада није била висока. Мајка Зорица га је одвела педијатру који је објаснио да је таква температура нормална због прелома и да је све друго у реду са дететом. - Веровали смо лекарима јер су нас уверавали да је све како треба и нисмо ни размишљали да негде водиме дете на додатни преглед - испричала је Јелена. За наредни дан, у среду 5. октобра, заказана је контрола и превијање и, како кажу родитељи, исти лекар је погледао рану, очистио је и тада рекао да је ипак требало дете одмах оставити у болници. Мајка је питала да ли је нормално да тако отекне рука, на шта је он објаснио да дете није држало руку како треба и да мора да је окрене вертикално. - Температура до 38 је и даље сматрана за нормалну, доктор је рекао да дете држи руку подигнуту и да ће оток спасти. Међутим, Раденко се и даље није осећао добро и око пет поподне температура је била 39. Предвече је рука била хладна и воштане боје, дете је почело да се тресе од температуре и да халуцинира. Одвезли смо га у Хитну, одатле код педијатра и онда поново на ортопедију где је опет био др Бојанић. Рекао је да је гипс превише стегнут и кад га је мало попустио, видела сам да је рука била страшна. Задржао нас је на одељењу и рекао да би најбоље било да дете ујутро пошаље за Београд. Међутим, када је супруг отишао из болнице да ми донесе неке неопходне ствари, одлучено је да се ипак одмах спреми санитет. Доктор је објашњавао да то чини ради сваке сигурности и да је сигуран да је он све урадио како треба. Исте вечери Раденко је пребачен у Институт за мајку и дете у Београд - испричала је мајка Зорица.

kontrole-i-smene-u-loznicckoj-bolnici

Тамо су лекари брзо обавили све неопходне прегледе и хитно је заказана прва операција. Мајци су објаснили да ће борба за дечакову руку бити компликована и дуга. Један од доктора је рекао да за 25 година каријере није видео такав случај и да се то дешавало само у току ратних дејстава због инфекција. Лекари су дали све од себе и после прве операције Раденко је мало дошао себи, чак је нешто и појео. Уследиле су још две операције, али инфекција се проширила на плућа. Ретке бактерије су напале организам, сепса се проширила и следеће што су лекари рекли родитељима је да Раденка нису могли да спасу и да је преминуо у суботу 8. октобра у 9.45.

Вест о смрти дечака брзо се проширила преко друштвених мрежа и медија, притисак јавности да се случај расветли растао је из сата у сат, а очајни родитељи, поред обавезне медицинске, захтевали су и судску обдукцију. Она је обављена у понедељак а резултати би требало да буду познати наредних дана. Агонија и ишчекивање трајали су до уторка, када је ковчег са малим Раденком допремљен у Козјак. Дечак кога у селу сви описују као изузетно спретно и способно дете, омиљено у селу, сахрањен је у среду на локалном гробљу.

Понедељак

Болница упутила саучешће

Општа болница у Лозници упутила је у понедељак 10. октобра саучешће породици Никодиновић, а в. д. директора др Мира Вучетић огласила се саопштењем у којем је навела да је “трагедија неописива и неизмерива”. Она је потврдила да је дете прегледано и збринуто у Општој болници, а због компликација упућено у Институт за мајку и дете у Београд. Додала је да је у понедељак организован унутрашњи надзор а да се очекује и спољашњи, као и да ће о свим резултатима јавност бити благовремено и адекватно обавештена. Истог дана њен помоћник, задужен за хируршки сектор др Зоран Ковачевић, потврдио је на конференцији за штампу да ће најискуснији специјалисти болнице прегледати сву документацију и узети изјаве од свих запослених који су учествовали у збрињавању пацијента. Он је потврдио да лекар којег родитељи преминулог дечака окривљују за несрећу не ради и да ће наредних недељу дана одсуствовати са посла.

УТОРАК

Покренута истрага

Тужилаштво у Лозници до уторка није добило никакву пријаву, али је по службеној дужности формиран предмет о овом случају, потврдио је за наш лист вршилац функције основног јавног тужиоца Зоран Несторовић.

- Нисмо добили никакву пријаву, али смо по службеној дужности формирали предмет и упутили захтев за прикупљање потребних обавештења Полицијској станици у Лозници и Здравственој инспекцији Министарства здравља ради утврђивања чињеница које су битне за доношење одлуке у овом деликатном случају. Тек када нам стигну резултати обдукције за судску медицину, можемо донети одлуку о даљем поступању - рекао је Несторовић. Медији су истог дана пренели информацију да је МУП Србије у сарадњи са надлежним Тужилаштвом отпочео истрагу о смрти дечака, а да ће по њеном окончању јавност бити обавештена о исходу. Претходно је инспекција Министарства здравља утврдила да је доктор Добривоје Бојанић начинио грешке пошто је неуредно уписивао које је све процедуре користио у лечењу малог Раденка. Према налазу инспекције, лекар није испоштовао протокол који се спроводи када су такве повреде у питању.

Премијер тражи одговорност

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је у уторак да неко мора сносити последице зато што је осмогодишњи дечак умро од компликација после прелома руке. Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије казао да се “тешке грешке” догађају свуда у свету, али да то не сме да се догађа у Србији.

 - Није нормално да дете поломи руку и да због тога дан после страда... То је последња опомена министру здравља (Златибору Лончару) и свима другима - поручио је Вучић.

СРЕДА

Смене

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је због смрти осмогодишњег дечака Раденка Никодиновића смењена директорка Опште болнице у Лозници након што је инспекција утврдила да су направљени бројни пропусти, објавили су прекјуче медији.

Министар је навео да је у случају смрти дечака инспекција Министарства здравља утврдила да није постојао ниједан папир на основу чега би се могло утврдити како је дечаку дијагностикована повреда. Он је најавио да ће у наредном периоду бити предузете мере како не би било могуће сакривати грешке лекара, односно мере које ће предупредити да колеге штите једни друге.

Нови в. д. директора

У Општој болници Лозница завршен је спољни стручни надзор од стране Министарства здравља, а резултати се очекују. Из ове установе је прекјуче саопштено да је уместо смењене др Мире Вучетић за в. д. директора  лозничке Опште болнице постављен др Зоран Ковачевић, специјалиста оториноларингологије, досадашњи помоћник директора.

Смењен је и начелник ортопедије др Никола Петричић, а на то место постављен је др Ђорђе Васиљевић.

Саслушање

Доктор Добривоје Бојанић саслушан је у Полицијској станици у Лозници у својству грађанина. Саслушање је обављено по налогу Основног јавног тужилаштва како би се прикупиле све неопходне чињенице за даље поступање у овом случају.

Билборди

dscn1941

На дан сахране у граду билборди са порукама и сликама Раденка Никодиновића.

С. Пајић

Колумна

август 17, 2019 1263

НАШИ СМО - Лорелај

Требало ми је времена да по повратку са одмора пронађем примерак “Лозничког недељника” и да се лично уверим у оно што сам чула - да је ауторка рубрике “Погледи и мишљења” Драгана Глишић упоредила “поједине медије” (који ли су) са нацистима. Да не препричавам,…
авг 10, 2019 550

НАШИ СМО - Тротоар

Последњих година у Лозници, верујем и у многим другим градовима, све теже је “бити” тротоар. То парче градског имања, уштинуто од саобраћајног друма, уместо да буде украс уређене улице, издигнуто пар центиметара од коловоза од којег се отиру гуме аутомобила и других превозних средстава, постало је…
авг 03, 2019 502

НАШИ СМО - Посматрач

У петак, када овај текст буде пред вама, већ ће бити много тога јасније у вези са изненадним сусретом власти и опозиције који се догодио у уторак на Факултету политичких наука у организацији веома утицајног Фонда за отворено друштво. Али, како се данас чини, док се састанак није ни охладио, биће да…
јул 27, 2019 1125

НАШИ СМО - Без репризе

Дошла нека гадна времена, свако мисли да може свачим да се бави, паметује, држи лекције. Злонамерни у свакоме и свему виде, злу намеру, лопови мисле да сви краду, лажови да сви лажу, преваранти да сви варају, па онда брзоплето реагују. Прво кажу хоп па скоче. Понесе их улога самозваних заштитника…
јул 20, 2019 819

НАШИ СМО - Болест

Две речи које се увек невољно изговарају, које уносе немир и неспокој, бригу и страх, свакако су болест и болница. Самим тим што асоцирају на нешто лоше, непријатно, нажалост, често и на смрт, имају оптерећујућу тежину, боју, па чак и карактеристичан мирис. Не верујем да има оних који и на помен…

Репортажа

авг 16, 2019

МЕЂУНАРОДНИ ЕКО-КАМП ''У ПОТРАЗИ ЗА АЗБУКОМ'' - Тршић треба сачувати

Трећи међународни еколошки камп ''У потрази за азбуком'' почео је јуче (15. август), а…
авг 13, 2019

ПРИЧА О МАЛОЈ СОВИ У ЉУДСКОМ ГНЕЗДУ - Ћук Муња спреман за први лет

Како изгледа потпуно заокружено хумано дело, међу људима и животињама, најбоље показује…
авг 05, 2019

МАРИЈА МАРКОВИЋ, СНАЈКА ИЗ ДАЛЕКА - Из Африке у Јадранску Лешницу

Пре три године Марија је родну Екваторијалну Гвинеју заменила за живот у Србији и постала…
авг 03, 2019

РЕГАТА ЈАЧА ОД КИШЕ - Пловити се мора

Варљиво лето 2019. показало је своју ћудљивост и данас (3. август) када је 14. регату…
јул 30, 2019

ПРВА ФИЈАКЕРИЈАДА У ЛОЗНИЦИ – Са коњима можеш да причаш

Необични дефиле прошао је данас улицама Лознице и привукао пажњу пролазника, нарочито…
јул 02, 2019

ЈУБИЛАРНИ ДАНИ МЕЂАША - Десетлеће чувања традиције

Једна од најпопуларнијих крупањских манифестација ''Дани међаша'' одржана је јубиларни,…
јул 01, 2019

КАКО СУ ЛОЗНИЧКИ МАЛЦИ ГЕНИЈАЛЦИ ОСТВАРИЛИ УСПЕХ НА ОЛИМПИЈАДИ У МЕНТАЛНОЈ АРИТМЕТИЦИ - Бројеви су брзи, Теа и Матеја бржи

Деветогодишњаци из Лознице Матеја Перић и Теа Марковић остварили велики успех - освојили…
јун 30, 2019

ЛОЗНИЧАНИН АКСЕНТИЈЕ ИВАНОВИЋ - С музиком од Лознице до Беча

Аксентије Ивановић, бивши ђак генерације лозничке музичке школе, после завршене средње у…
јун 23, 2019

ПЛАНИНОМ БОРАЊОМ - Нестварна лепота западне Србије

 - Већином су то старачка домаћинства и управо ту планинари могу да помогну организовањем…
јун 19, 2019

У ДОЊОЈ БОРИНИ - Оживели стогодишњу воденицу

Мештани се удружили и обновили воденицу која је тридесет година била закоровљена и…

 

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"