ГРАДСКО ВЕЋЕ ПРИХВАТИЛО ИНИЦИЈАТИВУ – Херојима са Кошара спомен-обележје

Бранислав Негић, Ивица Ивановић и Љубомир Ромић, наши суграђани који су 1999. године погинули бранећи границу са Албанијом на Кошарама, коначно ће добити спомен-обележје. Градско веће прихватило је данас иницијативу о подизању овог спомен-обележја па ће тако, како се наводи у саопштењу са ове седнице, Лозница бити један од првих градова који на овај начин у данима притисака великих сила на Србију одаје пошту погинулима јер су положили животе са још 105 младих војника Србије дуж албанске границе.

– Подизање спомен-обележја као и претходно давање назива улицама овим херојима у Лозници и Бањи Ковиљачи где су живели, представља незаборавник херојског и слободарског духа, да нараштаји схвате са каквим смо се невољама, нажалост, кроз историју суочавали и колико је живота уткано у ову земљу да би настала, а још теже под теретом империјалистичких захтева и опстала. Стога смо поносни што је Лозница већ сутра домаћин промоције књиге „Крвава граница“ хероја са Кошара, чији је аутор један од команданата са сто километара дуге границе – истакао је градоначелник Видоје Петровић, који је председавао данашњом седницом.

Градско веће усвојило је и решење о додели овогодишњих новчаних награда за 88 најбољих студената и 53 ученика основних и средњих школа које ће се исплаћивати месечно и то, 12.000 динара студентима и 7.000 динара ученицима. Како се наводи у саопштењу, Лозница је више од две деценије по овим давањима јединствена у нашој земљи. За академце се издваја више од десет милиона динара, што је дупло више од награда које добија 25 академских грађана Шапца. Зато се, по завршетку студирања, намеће потреба за њиховом још већом и целисходнијом интеграцијом са Лозницом где сваком стручњаку треба омогућити стимулативне услове за даље професионално потврђивање.

Усвојена је и одлука о додели бесповратних средстава за суфинансирање пројеката одржавања и унапређења својстава зграда кроз расписивање јавних позива за инвестиционо одржавање фасада, кровова, инсталација, уређаја и техничке опреме у Лозници. На тај начин, четврту годину заредом наставља се, како се наводи, вишеструко корисна пракса која је у том периоду партнерски реализована са 238 стамбених заједница, за шта је издвојено 123,6 милиона динара.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРЕДАВАЊЕ О ЦРКВЕНИМ ИЗАЗОВИМА – Неопходна је права информација

УПИС У ПУ „БАМБИ“  – Опет тесно обданиште

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )