ОДВИКАВАЊЕ ОД ПУШЕЊА – За пет дана остављате цигарете

У  Саветовалишту за одвикавање од пушења лозничког Здравственог центра, данас је почела да ради нова група састављена од грађана који су се пријавили да би се решили ове ружне и нездраве навике. У питању је бесплатан петодневни програм који сузбија жељу за цигаретом и пушачку рутину, а подржава га Светска здравствена организација као и бројна стручна удружења за борбу против рака, болести плућа и удружења за болести срца.

Петодневни план је један од најстаријих и најделотворнијих програма за престанак пушења којег је до сада користило више од двадесет милиона полазника у свету. Током програма учесници се воде кроз етапну промену свакодневних навика, кроз психолошку мотивацију као што су, охрабрујуће реченице и физичке промене, другачија исхрана. У плану су и разна питања као што је рецимо, добијање на тежини и симптоми никотинске апстиненције, као и различите активности на превазилажењу тих бојазни ради задржавања статуса непушача.

Групе се формирају месечно у зависности од интересовања, а све информације се могу добити на бројеве: 015/873-378 и 062/80 66502.

На штетност пушења стално указује и Светска здравствена организација. Ова лоша навика знатно утиче и на репродуктивно здравље, повећава ризик од неплодности, утиче на превремени порођај и спонтани побачај. Такође, жене које пуше чешће имају нередовне менструације, ранији наступ менопаузе, што са собом повлачи и ранији развој остеопорозе и болести срца и крвних судова. Већа је и могућност настанка малигних гинеколошких оболења, нарочито рака грлића материце и дојке.

Дувански дим штетно утиче и на непушаче који бораве у задимљеном простору и присилно удишу дувански дим, односно изложени су тзв. пасивном пушењу. Ризик од умирања због коронарне болести је 25 одсто, а ризик од оболевања од рака бронха и плућа је 30-35 одсто већи код непушача који су изложени дуванском диму. Пасивно пушење код одојчади и мале деце доводи до учесталијег бронхитиса, упале плућа, астме, других болести дисајног система и смањене плућне функције као и акутне и хроничне упале средњег уха.

Према подацима добијених истраживањем здравља становништва Србије 2019. године, свакодневно пуши 26,5 одсто људи старости од 15 и више година, док 15,8 одсто пуши двадесет и више цигарета на дан. Учесталост свакодневне или повремене употребе дуванских производа укључујући између осталих, загреване дуванске производе, дуван за наргиле, у овој популацији износила је 31,9 одсто са разликама у односу на старосне групе.

Што се тиче деце школског узраста, истраживања од пре две године показују да је бар једном цигарету пушило 15 одсто ученика петог и седмог разреда основне школе и првог разреда средње школе, и то, 14,5 дечака и 15,6 одсто девојчица. Дечаци у петом и седмом разреду основне школе чешће пробају да пуше у поређењу са девојчицама, док је учесталост пушења бар једном у току живота у првим разредима средњих школа већа међу девојчицама. Иако одређени број ученика који проба цигарете не наставља да пуши, велики је и проценат ученика који су пушили у претходних 30 дана и који према том критеријуму спадају у категорију пушача.

Резултати истраживања показују и да сваки пети ученик првог разреда средњих школа користи електронске цигарете, као и да је употреба ових производа популарна и међу дечацима и девојчицама. Снус или никотинске врећице, пробало је 4,9 одсто ученика петог и седмог разреда основне школе и првог разреда средње школе, са већом учесталошћу међу дечацима у свим разредима укљученим у истраживање, а највећи проценат ученика који су пробали овај производ је међу дечацима првог разреда средњих школа, 11 одсто. Сви наведени производи садрже никотин који може довести до стварања зависности и на чије дејство су посебно осетљиви млади.  

Према подацима Здравственог центра, од укупног броја новооткривених болести у току прошле године, 7,3 одсто су откривене на плућима и једњаку.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОДРЖАНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ – Најбољи одзив до сада

ФУДБАЛ (Ж), ДРУГА ЛИГА ’’ЗАПАД’’ – Лозничанке у Првој лиги

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )