НАШИ СМО – Десингерица

Не могу а да не пишем о “Евровизији”. Неко ће рећи, ево је опет о томе, а има много важнијих тема. Али, толико параде “шунда и кича” не може никога да остави равнодушним па ни оне који су досад били тотално незаинтересовани за овај фестивал. чини ми се, да никада као ове године није било толико голих гузица (и то мушких), толико неукуса. Изгледа да су прошлогодишњи хрватски представници “Лет 3” са белим класичним мушким гаћама отворили “Пандорину кутију”, за ово што сада видесмо то делује “невино”.

Никада као ове године није било више извођача које је неко из тих великих, богатих земаља послао да их представља мање песмом а више специјалним ефектима, представника који нису ни “оне” ни “они” већ “оно”. Један од њих и победи. Уместо заставе своје земље, он у рукама стискаше заставу своје нове популације. Или – ирска представница која се високо котирала, тврди да је вештица у приватном животу па и на сцени, бори се са ђаволом, уплашисмо се кад их видесмо на сцени. А кажу, у питању је “дивна љубавна песма.”

Куда иде овај свет?!

Људска права су људска права, па и слобода сексуалне опредељености и најновије родно небинарне особе, али када дођеш да певаш, да представљаш своју земљу на једном европском такмичењу, певај што боље можеш, ниси дошао да пропагираш и учиш нас “заостале” неким својим вредностима и схватањима. То су личне ствари. Помало наде да не треба претеривати јер се ништа тиме неће добити је пример Британца који је имао добру песму, али симулирање сексуалних односа између мушкараца на сцени толико отворено, многима се смучило. Зато није добио ниједан бод (мада, то звучи доста нереално). Штета за одличну песму, али не сумњам да ће се и те како слушати јер то заслужује.

И што рече коментаторка Душка, откуд толика потреба такмичара за саопштавањем својих страхова, проблема, откуд толика потреба за скидањем на сцени.

Код појединих наступа, мајке ми, морала сам да окренем главу на страну, да не гледам. Било ме стид туђе бестидности. Они млађи са којима сам гледала “Евровизију”, вриштали су од смеха и збијали шале – ето докле је догурао овај фестивал. Да служи за спрдњу.

Шта може да буде следеће године, да падне прави секс на евровизијској сцени, да се неко на њој “унереди”. Нема ту више ни стида, нити икаквих граница које пристојност налаже.

“Евровизија” све више губи чар коју је имала – музика више није битна, у све њене поре увукла се политика. Најпре, забрана појединим земљама, као што је Русија, да пошаље свог представника а појединима се то не забрањује као што је Израел чија је представница добила бројне звиждуке (неправедно) и умало победила. Стручни жири стручно намешта победника, лане је то била шведска, уместо Финске, а ове године Швајцарска уместо Хрватске која је добила највише гласова публике. Швајцарац је био тек шести.

Можда је најбољу песму на “Евровизији” имао француски представник који даје наду за неку будућу “Евровизију” и теши нас да није све отишло дођавола.

Ове године било је и скандала, а највећи – дисквалификовање холандског представника који се такође високо котирао на кладионицама. Нико и не објасни најбоље шта је он то тако страшно урадио да би био кажњен. Зар је морало тако? Звиждуке које је добио супервизор фестивала говоре о свему томе најбоље.

Кажу, ове године на “Евровизију” је требало да дође и чувена АББА која слави велики јубилеј. Нису дошли. А где да дођу? Ово сада је сасвим нешто друго од онога када су они победили и када су се оцењивале и вредновале само песме, музика. Сада су на цени неке друге “вредности”.

И у праву су моји клинци и њихово друштво када предлажу да следеће године, како не бисмо много одскакали од већине, треба да пошаљемо да нас представља репер Десингерица и његов друг Пљугица са којим се покарабасио. Нека се помире због “Евровизије”, њихов наступ би био “упечатљив”. За оне који не познају опус овог “уметника” (а боље и да не знају) као илустрација нека послуже речи из његове песме:

“Кокаин и златан ланац класичан Балканац

Мерцедес и златан сат са ђаволом брат-брат-брат”.

Верица Мићић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – ЗаМАЈавање

НАШИ СМО – Хомо глупијенс

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )