ПРЕДЛОГ ДЕЛА ЛОЗНИЧКЕ ОПОЗИЦИЈЕ – Град треба да откупи „Камп“

Представници коалиције „Србија против насиља – мр Дајана Ђедовић“, одржали су данас конференцију за  медије у просторијама Странке слободе и правде (ССП) на којој су се осврнули на рад локалне власти у протеклом периоду, указујући на, како су навели, „неке од неправилности и непоштовање закона када је реч о употреби јавних ресурса у политичке сврхе“.

Мирослав Грујичић, члан ГО ССП, подсетио је да је прошло скоро три месеца од формирања извршне власти на градском нивоу а да се ништа није променило у односу на период пре избора.

– Ништа се не мења, нема никакве реформе градске управе нити јавних предузећа, локални пројекти се споро изводе, по принципу из народне песме „Зидање Скадра“, што видимо на примеру градње линеарног парка на Лагатору. Реконструкција улица готово да и нема, а градоначелникова визија из предизборне кампање представљала је само предизборну шарену лажу – рекао је.

Он је додао да најоштрије осуђују злоупотребу јавних ресурса у политичке сврхе са локалног нивоа јер се, како је нагласио, запослени у јавним установама и јавним предузећима „готово свакодневно одвозе на митинге владајуће партије, али и на спровођење изборних радњи у Лазаревац, Ваљево и друге локалне самоуправе, што је незаконито и са становишта кривичног права“.

– Поред тога, запослени примају надокнаде и за те дане које нису радили на свом радном месту и тако незаконито стичу новчана стредства. Седнице скупштине града се заказују у крајњим законским роковима како би власт владала потпуно без контроле и, практично, државни буџет поистоветила са партијским, односно јавну касу са приватном – навео је Грујичић.

Једна од тема којом су се бавили на конференцији била је и продаја имовине некадашњег ХТП „Бања Ковиљача“, које је од 2014. године у стечају и власништву државе.

– Коалиција „Србија против насиља“ и одборници Нове демократске странке Србије (НДСС), пре месец дана су упутили позив председници Скупштине града и тражили састанак са руководством Лознице поводом најављене продаје градске плаже „Камп“ у Горњој Ковиљачи. Стечајни управник Предраг Манојловић, који води стечајни поступак ХТП „Бања Ковиљача“, потврдио нам је да ће у наредна три месеца, сада већ за два месеца, бити оглашена продаја ауто-кампова на Дрини и на Гучеву. Сматрамо да Град мора да пронађе начин у постојећем правном оквиру да грађани Лознице остваре право на коришћење ових простора као јавних ресурса – рекао је Томислав Чотрић, председник ГО Демократске странке.

Гост конференције Ненад Благојевић, председник ГО НДСС, такође се осврнуо на ову тему подсетивши да је велики део обале Дрине „неприступачан и уништен неконтролисаном експлоатацијом шљунка“.

– Огроман део обале је заграђен и заузет незаконито, иако је део водопривредног земљишта, тако да је грађанима Лознице „Камп“, практично, једина преостала уређена градска плажа на коју могу да оду са својом породицом, а да не морају да плате улаз и коришћење. Прича да ће ауто-камп у Горњој Ковиљачи и на Гучеву боље одржавати приватник само је стара превара власти кад хоће нешто да прода и намести корист за нечији приватни џеп. Намерно запусте јавно добро како би лакше прошла прича „боље продати“. По обичају, у задње две деценије, протежу причу да су ненадлежни или немају пара. Сада су изабрали ћутање, не желе да разговарају са одборницима, игноришу наш захтев да град спречи продају „Кампа“ и Гучева. Кад могу други градови да одржавају градске плаже и планинарске домове, може и мора лозничка власт која толико истиче да воли Лозницу. Најважније што треба истаћи је и то да, по речима стечајног управника Предрага Манојловића, Град у овом моменту не мора одмах да купи те парцеле, већ да је довољно да њега обавесте да је заинтересован за њих и да постоји јавни интерес да се то задржи, a он то неће ни оглашавати у продаји. Тиме би ствар била решена и у наредној години би Град могао да обезбеди средства да то купи – навео је Благојевић.

Подсећамо да је ХТП „Бања Ковиљача” од 22. октобра 2014. године у стечају на основу решења Привредног суда у Ваљеву. Стечајни управник постала је Агенција за приватизацију, а за повериоца задуженог за судбину некадашњег замајца туризма у бањском лечилишту именован је Предраг Манојловић са Уба.

Стечај је истовремно за 35 запослених значио престанак радног односа и одлазак на евиденцију бироа за запошљавање. Од јануара 2011. као власник ХТП у Агенцији за привредне регистре уписана је држава Србија, а у оквиру предузећа налазили су се хотел „Подриње“, одмаралиште „Гучево“, „Кур-салон“, ресторан „Три чесме“, виле „Босна“ и „Ковиљача“, хотел „Београд“ и ауто-кампови на Дрини и Гучеву.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОНОС ОШ “КАДИЊАЧА“ – Сестре Сара и Софија

ФК ЛОЗНИЦА, 2015. ГОДИШТЕ У ВАЉЕВУ – Поповић најбољи голман

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )