У СУСРЕТ ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА – Француски филмови о спорту

Пројекцијом филма „Играчице“ у Галерији „Мина Караџић“ у Вуковом дому културе вечерас је почео четвoродневни „Француски филмски караван – Спорт на филму“, који у сусрет овогодишњим Олимпијским играма у Паризу заједнички организују Центар за културу „Вук Караџић“ и Француски институт у Србији.

Овај филм из 2020. године режирала је Стефани Жилар а у њему играју Жан-Мишел Олас, Лорена Азаро, Селма Баха и други. У 87 минута представљене су женске олимпијке из Лиона које су током година постале један од најбољих фудбалских тимова на свету. Овај филм по први пут приказује свакодневницу ових изванредних фудбалерки, њихове тренинге, победе и поразе. Филм пружа увид у положај жена у спорту где су поштовање и отвореност најбитнији део на путу ка једнакости међу половима.

Организатори филмског каравана се надају да ће наредних дана посета публике бити већа и за сутра позивају на емитовање филма „Игре код куће“ из 2022. године, редитељке Алисе Коваленко у којем игра Алина Шилова. Филм траје 86 минута и у њему двадесетогодишња Алина, коју страст за фудбалом спасава сиромаштва, проживљава веома важан тренутак у животу. Професионално се бавећи фудбалом, Алина се суочава са тешком ситуацијом. Она се сама брине о свом брату Ренату, сестри Регини и слабовидој баки. Приморана је да бира између фудбала и породице.

У среду је на програму филм „Вештице са Истока“ (2021), редитеља Ћилијен Фаро у којем играју Кинуко Танида, Јошико Матсумура и Јоко Шинозаки. У сто минута овог филмског остварења представљен је период када се Токио враћа на међународну сцену шездесетих година организујући Олимпијске игре, а група младих радница доживљава необичну судбину док заједно тренирају у тешким условима како би се њихова репрезентација нашла у врху светске одбојке. Носећи надимак „Вештице са Истока“, постају оличење јапанског чуда, а њихова прича ће генерацијама инспирисати поп културу.

Крај циклуса је у четвртак када ће бити пројектован филм „Слалом“ из 2021. године (трајање 92 минута). Режију потписује Шарлен Фавије, а играју Ное Абита, Жереми Реније и Мари Денарно. Филмска прича је усмерена на петнаестогодишњу Лиз која се уписује на престижну секцију школе за скијање у средњој школи у Бур-Сен-Морису. Бивши шампион и тренер Фред одлучује да се посвети својој новој студенткињи. Пуна ентузијазма, Лиз се потпуно предаје спорту, и физички и емотивно. Упркос учесталим победама, Лиз убрзо подлеже потпуној Фредовој контроли.

Све пројекције филмова су од седам увече и улаз је бесплатан.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У МАЈУ, ПРЕ ДЕСЕТ ГОДИНА – Дани када је стигао потоп

У ПАСКОВЦУ – Снимљен медвед

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )