У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Шести пут „Приче о вину“

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Шести пут „Приче о вину“

Петнаест познатих винарија из Србије и региона, али и из Чилеа, представљено је јуче у Лозници на шестој изложби вина коју је приредио Центар за културу „Вук Караџић“ и Музеј Јадра. Била је ово добра прилика да се пробају нека од најквалитетнијих белих и црних вина уз домаће месне и сирне производе фирме „Фармер“ из Чуруга и пољопривредног газдинства „Николин“ из Војке, а све то уз одличан музички програм оркестра „Боеми“, предвођеног гитаристом и вокалним солистом Александром Томићем.

Излагаче је у име домаћина поздравила директорка Снежана Нешковић Симић, поручивши да је ова манифестација искорачила даље од обичне изложбе вина јер се на овим сусретима размењују искуства, дају препоруке и савети неким будућим узгајивачима винове лозе и стварају пријатељства међу људима из региона. У име градске управе добродошлицу гостима и посетиоцима упутио је Милан Југовић, помоћник градоначелника, изразивши задовољство што је сваке године програм „Приче о вину“ све посећенији и интересантнији.

– Сама веза између Лознице и вина је чврста и нераскидива а своје корене вуче далеко у прошлости. Винова лоза се у нашим крајевима узгаја више од 1.700 година тако да је данас то један од симбола града који је своје место нашао и у грбу Лознице. У нашим крајевима винограда нема тако много као у неким ранијим временима и овакве манифестације које окупљају велики број излагача могу дати подстицај не само унапређивању винске културе и враћању на ниво који је имала раније, већ да се наши суграђани активније укључе у бављење овом делатношћу. Лозница је град отвореног срца и велико је задовољство видети оволико квалитетних винарија не само из наше земље, већ и из иностранства. Град ће увек бити ту да подржи манифестације које имају за циљ обогаћивање културне и туристичке понуде нашег краја – рекао је Југовић.

О историјату гајења винове лозе говорио је Горан Вилић, управник лозничког музеја и један од покретача манифестације.

– Настављамо причу о вину започету 2017. године којом смо направили леп спој историјата нашег краја и везаности имена града и винове лозе. Истрајали смо у томе и на добром смо путу да то постане традиционална манифестација. Све веће интересовање је и међу посетиоцима и међу излагачима. Виноградари долазе из свих крајева Србије, али и из Македоније, Црне Горе, а први пут имамо и представника једне познате чилеанске винарије. Новина је и то да се представља једна винарија из нашег краја, тачније пољопривредно газдинство „Чотрић“ из Јадранске Лешнице. То је и био један од циљева да подстакнемо пољопривреднике да се баве овом граном која је запостављена последњих стотинак година. Од 16 винарија, што је до сада највећи број, само једна није дошла из оправданих разлога. То је винарија Манастира Буково којa је недавно претпелa велику штету од временске непогоде којa је захватилa неготински крај. Свих 15 хектара под виновом лозом им је уништено а подруми су поплављени са око 300 кубика воде. Надам се да ће се брзо опоравити и следеће године доћи код нас – рекао је Вилић.

Лозничани су могли да пробају вина винарија „13. јул – Плантаже“ из Црне Горе, „Тиквеш“ из Северне Македоније, „Тарапак“ из Чилеа, односно њеног заступника за Србију из Лознице, као и из Књажевца, Трстеника, Ваљева, Винче код Тополе,  Ирига, Шида, Бешке, Сремских Карловаца, Новог Сланкамена, Крушевца и Јадранске Лешнице.

– Ове године представљамо вино из Чилеа за које смо директни увозници и заступници за Србију. Вино „Тарапака“ је основано 1874. године, а први чокоти су довежени из Француске. Иначе, сва ова вина су одлежала 12 месеци у храстовим француским бурадима. У Чешкој је ово вино већ 28 година познато на тржишту, као и у Немачкој, Аустрији, јако је познато, а код нас је ново и ми смо први заступници. Наша винотека ради око годину и по дана и јако сам задовољна и изненађења интересовањем. Лозница је то препознала и много младих нас посећује, који се разумеју у добра вина, али долазе и старији од којих и ми можемо много тога да научимо. Суботом организујемо дегустације вина неке од преко 35 винарија које нудимо, али и из Француске, Шпаније и сад Чилеа – каже Славица Бошковић, власница винотеке „15 миља“.

Томислав Чотрић из Јадранске Лешнице је пионир у овом свету и на имању се однедавно бави вином.

– Почео сам да производим вино пре седам година, аматерски и за сопствене потребе, а ово ми је прилика да посетиоци и моји пријатељи пробају и оцене какав производ имам. Од тога зависи да ли ћу ући у неку озбиљнију причу јер је данас производња вина јако популарна и све више се пије вино у Србији. Вино још није у продаји, а назив је настао по идеји мог покојног пријатеља Петра Петровића. Заједно смо пре две деценије причали о вину и дошли на идеју да га назовемо „Кураж“ јер, познато je да после чаше вина храбрости не мањка – рекао нам јe Чотрић

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

АКАДЕМИЈА У ЗДРАВСТВЕНОМ ЦЕНТРУ – Уручене награде најбољим медицинским сестрама и техничарима

ФРАНЦУСКИ ФИЛМСКИ КАРАВАН – Спорт на филму

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )