АКАДЕМИЈА У ЗДРАВСТВЕНОМ ЦЕНТРУ – Уручене награде најбољим медицинским сестрама и техничарима

АКАДЕМИЈА У ЗДРАВСТВЕНОМ ЦЕНТРУ – Уручене награде најбољим медицинским сестрама и техничарима

Награђени Златним знаком

Поводом 12. маја Међународног дана медицинских сестара, данас је у Здравственом центру „Лозница“ одржана Свечана централна академија на којој је најбољим сестрама Србије уручено признање Златни знак и Сребрни знак најбољим сестрама Лознице. Златни знак добили су Сања Кнежевић из Београда, Нишлијке Тамара Јовић и Милијана Жикић, Синиша Аћин из Зрењанина, Славица Савић из Шапца и Александра Перовић из Зајечара.

За свој пожртвовани рад, за заслуге у здравственој нези, Сребрни знак добило је седам медицинских сестра из Лознице међу којима и један медицински техничар. У питању су Драгица Вучетић, Љиљана Павловић, Добрила Лазић Мићановић, Гордана Васиљевић, Зорица Лукић, Славица Маринковић, Владимир Глигорић и Љиљана Петровић Недељковић. Поред њих награђени су и најбољи ученици из средњих медицинских школа и најбољи студенти.

Награђени Сребрним знаком

Награде су уручиле председница Савеза удружења здравствених радника Србије мр сци. мед. Радмила Нешић и Милка Благојевић, председница Удружења медицинских сестара и техничара Лознице.

Како је рекла Нешићева, тридесет милиона сестара света данас и сутра слави свој дан, као и током целог прошлог месеца и да то ретко која професија има.

– Морамо се стално подсећати да смо кичма здравственог система, да не могу без нас и да ће тај недостатак који сада постоји озбиљно угрозити здравље пацијената. Имамо оно што друге професије немају, имамо велику љубав, емпатију, пожртвовање, велику дозу пријатељства, разумевања према човеку, нарочито према болесном човеку и несебично дајемо себе. Толико дајемо себе да смо током ковида платиле страшно великим бројем, 115.000 медицинских сестара света изгубило је живот у првим редовима. Најскупље смо платиле од свих професија. Ја бих волела да од овог дана медицинске сестре читавог света схвате своју вредност, поштују своје образовање и залажу се за образовање и његово признавање, само тако можемо даље – рекла је Нешићева.

Свечаној академији присуствовао је и Петар Гавриловић, заменик градоначелника Лознице, који је истакао да у свету не постоји здравствени систем који може да буде организован на прави начин без стручних медицинских сестара и техничара.

Петар Гавриловић

– Свесни те чињенице и држава и град стално издвајају средства за изградњу, опремање и реконструкцију здравствених објеката, улажу у најсавременију медицинску опрему и спроводе активности на подизању материјалног статуса запослених у здравству. Више од 50 одсто запослених у здравственим систему Србије чине медицинске сестре и техничари тако да је ваш допринос немерљив – рекао је Гавриловић.

Интересантно је да је Медаља за милосрђе Флоренс Најтингејл, оснивачице сестринства, први пут уручена 1920. године и то Српкињи Делфи Иванић, она је своју медаљу 1962. поклонила Српском лекарском друштву.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – ЗаМАЈавање

У ЛОЗНИЦИ – Земља затрпала радника

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )