ЗАВРШЕН ФЕСТИВАЛ ГЛУМЕ – Најбољи су глумци из „Вечерње руже“

ЗАВРШЕН ФЕСТИВАЛ ГЛУМЕ – Најбољи су глумци из „Вечерње руже“

Седамнаести Фестивал глумачких остварења „Драган Тошић“ завршен је синоћ свечаним уручењем награда најбољем глумцу и глумици, епизодистима и најбољем младом глумцу смотре на којој су учествовала аматерска позоришта из Деспотовца, Крагујевца, Велике Плане, Новог Сада и Београда.

У име домаћина фестивала Културно-уметничког друштва „Караџић“, награде је образложио и уручио редитељ и театролог Предраг Митровић, председник жирија у чијем саставу су били још Љубомир Ћорилић, књижевник и књижевни критичар, и Марија Михаиловић Буха, професорка књижевности.

Награду за главну мушку улогу добио је Игор Миликић за улогу Екрема Јакупија у представи „Вечерња ружа“ београдског Студија глуме „Театар 011“. Како је образложио Митровић, у овој представи „уједначеног квалитета, било је тешко издвојити било кога и још теже одлучити се ко је главна, а ко епизодна улога, али је уздржаним, а, ипак, уверљивим наступом Игор Миликић освојио поштовање жирија посебно јер је играо улогу негативца коју није лако дочарати трагајући по сопственим уверењима“.

Фестивалска награда за главну женску улогу припала је Јани Стојић за улогу Хелене у истој представи, за коју је жири рекао да се „својим квалитетом издвојила из фестивалског програма“.

– Преплитање ликова у овој представи која паралелно води неколико трагичних девојачких судбина није допуштало да јасно одредимо који су ликови главни ,а који епизодни, како се то лако одређивало у доба Стерије и Нушића али смо ми субјективно овако видели распоред ликова на сцени – наведено је у образложењу жирија.

И за најбољу женску епизодну улогу награда је отишла представи „Вечерња ружа“, насталој по мотивима романа Владе Арсића, а у драматизацији и режији Наташе Радоњић. Награда је додељена Надици Спасојевић за улогу Руже, а жири је навео да је „ово само једна од награда коју су заслужиле и све учеснице и учесници у представи који су, за аматерски састав, готово невероватном уверљивошћу дочарали ликове младих девојака у раљама бескрупулозних трговаца робљем. Савремени театар не познаје границе између главних и епизодних улога, а у овој представи је посебно тешко разлучити ове две категорије. Будући да су све те младе глумице биле готово на једнаком нивоу, а да је жири имао незахвалан задатак да награди само једну, при процени која је бирала међу нијансама жири је за ову категорију одабрао Надицу Спасојевић“.

Награду за мушку епизодну улогу добио је Марко Богдановић за улогу Бринга у представи „Ах забога, стишајте се, мистер Дринк“ по тексту Владимира Предића, а у извођењу Центра за културу „Масука“ из Велике Плане, док је у категорији младог глумца награђен Стефан Вуковић за улогу Он – фотограф, у представи „Бечка столица“ Николаја Кољаде у извођењу Академског позоришта Студенстског центра из Крагујевца.

– Овај млади човек, који још увек похађа средњу школу, упустио се у авантуру да са својом колегиницом на сцену донесе представу готово апстрактне драме руског аутора која не дозвољава протагонистима да напусте сцену ни на минут. Храброст и воља овог младића су гарант да ћемо га гледати на сценама јер се определио за студије глуме – рекао је председник жирија.

У оквиру фестивала одржан је програм на којем су се представила омладинска позоришта основних школа из лозничког краја, а награду за најуспешније добила је ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Клубаца.

Овај фестивал је протекао без представе домаћина, али, како је за ЛН рекао Александар Цветиновић, председник КУД „Караџић“, план је да до краја године новоформирани глумачки ансамбл изађе с премијером.

У част награђених глумаца, Позориште „Славија“ из Београда извело је комад Флоријана Зелера „Има нешто што би требало да знаш“, коју је режирао Милош Лаловић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОЛДТАЈМЕРИ У ЛОЗНИЦИ – Ревија лепотана

ПРВА ПЕСМА ГРУПЕ „КОНДОРИ“ – Три деценије „Носталгије“

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )