НАШИ СМО – Хомо глупијенс

Наука за нас каже да смо хомо сапијенс, латински – homo sapiens, односно ”човек обдарен разумом”, али су, све сам убеђенији, дебело погрешили. Брате мили, све указује да се тај човек ”обдарен разумом” понаша потпуно неразумно. Наводно смо ми најсупериорнија врста на Земљи, али, колико знам, нема те врсте која се толико труди да уништи саму себе, а на том путу својим другим припадницима настоји да што више загорча живот.

Од момента када су наши далеки преци живели у пећини па до данас, човек је највише успеха имао на пољу проналажења што ефикаснијих начина како да што брже, са мање потеза, потамани што више других људи. Узалуд напредује технологија, узалуд је све када човек има сталну потребу да из разних разлога убија друге људе, да ратује стално и звецка оружјем на све стране ове планете која је имала несрећу да ми живимо на њој. Некада се ратовало хуманије, ако се то може тако рећи. Нађу две војске неку ливаду, изађу у заказано време, потабају се, поубијају и ту реше ко је победио. Освоје шта им треба и готово. Данас нема такве пољане, сада се непријатељи и не виде него се гађају из велике удаљености, а уништавају села, градове, фабрике, војнике и цивиле. Модерно ратовање.

Човече, 21. век, а ратује се на све стране. Ужас у Украјини, у Гази, на Блиском истоку се кува, Трећи светски рат све ближи, а нико нормалан да каже – стоп. Повуче ручну, полупа покоји шамар овим светским вођама и унормали их. Кад сам био млад и зелен, мислио сам да ратова, бар на овом подручју, неће бити никад више. Наивно сам веровао да то није могуће, да је то време заувек иза нас. Онда ме деведесетих стварност демантовала више него убедљиво. Држава се распаде, а себично сам био захвалан што ми је адреса са ове стране Дрине, кад дође она ’99. па поче ”игранка” и на нашем тлу. Би шта би. Политика, интереси, новац, профит, игра великих и малих, а страдају невини. Истина, правда и логика мртви. Што је најгоре, нема краја.

Да ли је ”човек обдарен разумом” онај који у војну помоћ улаже 61 милијарду долара. Толико је ових дана амерички Конгрес војне помоћи одобрио Украјини. Бориће се Амери до последњег Украјинца. Та лова је кап у мору онога што је до сада прогутао само тај рат. Прави хомо сапијенс би уместо у оружје и тамањење људи, новац уложио у храну, да не гладују људи по свету, у лекове или проналажење лекова против болести које харају и односе животе, деце и одраслих. Уложио га у налажење наде, оздрављење, смањење бола и патње, а не у њихово умножавање. Али тешко је ситог уцењивати, условљавати и њиме манипулисати. Није научна фантастика да ова све напреднија вештачка интелигенција закључи да смо ми људи, као врста, претња опстанку планете па једнога дана реши да нас почисти са лица земље. штеточине треба уклонити, а ми то јесмо. ”Рат је негација човјека.” рекао је Веселин Маслеша, а Карел Чапек – “Стигао је мир! Сада опет можемо да се посветимо даљњем наоружању.”, и тако и јесте.

Да ли разуман човек осим што ратује, свесно, самовољно уништава оно од чега живи, ваздух, воду, земљу, копа по земљи, уништава је, гаси живот ради зараде? Да ли је вреднија њива коју можете орати сто година, река из које се може пити или у њој пецати вековима, или рудник који ће трајати тек неколико деценија? Паре не могу ни да се једу ни пију, оне не могу купити ни здравље ни живот. Проблем је што мањина верујући у исправност својих одлука, инспирисана углавном личним интересом, саможивошћу, најобичнијим егоизмом, кроз читаву историју унесрећује већину која преварена на то пристаје, а исти рецепт и данас важи.

Све у свему, планетом влада не хомо сапијенс, него хомо глупијенс који је науспешнији да све упропасти, уништи, загади, а најбоље му иде међусобно убијање. Ваљда је најбољи профит у продаји наоружања, у систему да прво створиш климу да неку земљу порушиш, а онда ти она плати да је градиш, или економски бациш на колена па јој натенане вадиш душу (руду, сировине свих врста, јефтину радну снагу) док је тотално не исисаш.

Одавно су наивчине избациле паролу ”Водите љубав, а не рат”, али нису знале да ће тако повредити оне који то не могу, па немоћ, односно фрустрацију надомешћују силом, односно ратом. Успут већину суптилно сексају у мозак, као предигру за ново ратовање, наравно, због ”демократије, људских права, слободе” и сличних ствари. Све док неко не притисне дугме после којег стиже нуклеарна зима и докаже да смо били хомо глупијенс. Нажалост.

Сапа Трифуновић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Алеја

НАШИ СМО – Процват

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )