ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Ко одржава корито Штире?

Вегетација у кориту Штире у овом периоду године пробуја, али тренутно стање, пре свега у горњем делу уређеног тока, од Гушавца у Старој вароши ка центру града, постало је забрињавајуће. За проток воде остало је негде и мање од метра ширине, док је трава „освојила“ обе стране корита. Становници приватних кућа и станари зграда са обе стране Штире последњих дана све чешће се обраћају нашој редакцији с питањем ко одржава речно корито и када ће неко доћи да покоси траву с камених страница и очисти наносе са дна? Забринути су због могуће појаве глодара и гмизаваца, а у том делу града налази се и обданиште, а између и око зграда често се играју малишани.

У КЈП „Наш дом“, којем смо се прво обратили, добили смо одговор да овај посао није у њиховој надлежности јер Штира спада у водотокове првог реда и за њено одржавање надлежно је предузеће „Србијаводе“.

– Они обично ангажују подизвођача, ми немамо овлашћење за тај посао. Нас може да ангажује локална самоуправа да очистимо траву око корита у центру града, али за његово само уређење немамо машине и адекватна возила – рекли су нам у „Нашем дому“.

Исто питање упутили смо и „Србијаводама“ и од њих добили брз одговор.

– Поводом питања у вези са чишћењем корита реке Штире од наноса и вегетације у граду Лозници обавештавамо вас да се река Штира, односно њен регулисани део у Лозници,  налази у оквиру Оперативног плана за одбрану од поплава за 2024. годину у оквиру водне јединице Дрина-Лозница. Самим тим та деоница се налази у оквиру предвиђених радова на редовном одржавању водних објеката за заштиту од поплава, ерозије и бујица и одржавање водотокова, који ће бити изведени према предвиђеној динамици у складу са уговором о редовном одржавању закљученим између ЈВП „Србијаводе“ и ВД „Југокоп-Подриње” д.о.о, Шабац, у мају ове године – стоји у одговору.

Подсећамо да је средином маја, пре десет година, Штира поплавила 35 кућа и да од њеног доброг протока зависи да ли ће се вода пролити на околна дворишта и њиве, од Зајаче, преко Пасковца и Воћњака до Лознице.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОЧЕО ФЕСТИВАЛ ГЛУМЕ – Без наступа домаћина

НА КЊИЖЕВНОЈ ОЛИМПИЈАДИ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА – Најбоља Ана Андрић из Крупња

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )