ЈУБИЛЕЈИ ЗОРАНА СТАРЧЕВИЋА – Четири деценије рада

ЈУБИЛЕЈИ ЗОРАНА СТАРЧЕВИЋА – Четири деценије рада

Зоран Старчевић

Име Зорана Старчевића одавно се налази на списку Лозничана који су оставили трага у свом граду, али и начинили велики искорак даље и још више тога направили и ван завичаја. Гитара је била верна Старчевићева пратиља и “основни алат” којим је себи крчио пут на музичком пољу препуном искушења, али и изазова. Други детаљ од којег се није одвојио када је пре четири деценије коракнуо у естрадни свет, био је надимак Стари по којем га и данас најчешће ословљавају колеге музичари, пријатељи и “земљаци” из лозничког краја.

Управо ове године Стари обележава јубилеј, 40 година ауторског рада, аранжирања, компоновања и музицирања од Народног оркестра до “Трија балканске жице” у којем већ две деценије наступа широм света заједно са синовима и наследницима по инструменту Николом и жељком. Период пре тога, Лозничани памте и по Старчевићевом свирању у рок групи “Џемс Бек”, али и другим оркестрима који су свирали различите музичке жанрове.

– Управо те 1984. сам почео да радим аранжмане за албуме певача, а већ 1987. имао и први хит “Ако ме оставиш”, који је изводио Милан Бабић, на текст Миомира Самуиловића, мог школског другара и пријатеља до данашњих дана. Песма је имала успех и на чувеном Фестивалу “Илиџа ’91”. Иначе, ово је јубилеј 20+20 година, 20. век са песмама, а других 20 година, 21. век, период инструменталне музике и “Трија балканске жице”. Поводом првих 20 година, желим да поменем и да се сетим певача који су певали моје песме, а који, нажалост, нису више са нама. То су Шабан Шаулић, Цуне, Мерима Његомир, Маринко Роквић, Синан Сакић, Нино, Квака, Милан Бабић, Драган Стојнић, Добривоје Топаловић, Зоран Калезић, Бора Дрљача, Зоран Тешић (група “Споменари”) и Гоце Арнаудов. Са нама, нажалост, више нису ни моји дугогодишњи сарадници, текстописци Миодраг Ж. Илић и Суада Демировић – присетио се за ЛН Старчевић

Поред поменутих текстописаца, највише је сарађивао са Миомиром Самуиловићем (Оркестар “Вожд”), и Стевом Симеуновићем, а његове песме су снимили и Снежана Ђуришић, Кеба, Цеца, Љуба Аличић, Снежана Савић, Ера, Драгана Мирковић, Жељко Самарџић, Аца Илић, Биљана Јевтић, Оркестар “Вожд”, Маја Маријана, Јашар Ахмедовски, Филип Жмахер, Леонтина и многи други.

– У том периоду створено је много хитова а моје најпопуларније песме су “Бре гиди џанум”, “У Шапцу крај Саве”, “Клео се клео”, “Немам драге”, “Између мене и тебе тама”, “У сну љубим медна уста”, “Јелена”, “Ако ме оставиш”, “Три живота срца три”, “Плаво око плакало је”, “Богови љубави” и наравно “Док Лозница мирно спава” на текст Миомира Самуиловића. Занимљиво је то да је већина хитова снимљена почетком деведесетих, за само неколико година, 91/92/93/94. Вероватно је моја најуспешнија песма “У сну љубим медна уста”, на текст Иванке Живановић, која је такође из нашег краја. За ту песму сам добио прву награду “Златни сабор” на фестивалу “Месам ’91”, а на истом фестивалу ’92. сам за исту песму добио “Златни сабор” за песму године – каже наш саговорник.

Поред поменутих, добио је и неколико првих награда за композицију на свим значајним музичким фестивалима у Србији и неке врло значајне међународне награде, попут прве награде и Статуе делфина за “Трио балканске жице” на фестивалу “Music World 2004” у Италији за најбољи инструментални ансамбл. Ту је и Естрадно-уметничка награда Србије, награда од националног значаја за Републику Србију, коју му је доделио Савез естрадно-уметничких уметника Србије, за унапређење естрадно-музичке уметности, награда СЕМУС-а за животно дело, награда за најбољег инструменталисту године на Југословенским данима естраде 1995.

Све те награде пропраћене су и богатом Старчевићевом дискографијом. Сарађујући са нашим најбољим извођачима, снимио је неколико стотина албума, као млад музичар радио је у оркестру Радио Београда где је снимио мноштво трајних снимака за фонотеку радија, а такође и двадесетак соло инструменталних албума са народним колима, два рок албума, два у џипси свинг (Gypsy Swing) стилу и новија инструментална издања у периоду која је објавио “Трио балканске жице”. Последњи у низу је “Trio Balkan Strings and Friends LIVE”, објављен прошле године уз гостовање бројних познатих музичара. На наше питање да ли је у својој богатој каријери пожелео да са неким сарађује а да се то до сада није остварило, Стари одговара да тога нема.

– Немам неостварених жеља јер сам се кроз 40 година рада изразио у много различитих праваца. Размишљам о неким новим корацима јер музика је непрегледна и отворена за различите приступе. Јубилеј ауторског рада свакако ћу обележити и на овогодишњем фестивалу “На раскрсници” у Лозници, али ће то бити првенствено период трајања “Триjа балканске жице”. Видимо се на “лозничкој раскрсници” – поручује Старчевић.

С. П

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПЕТ ГОДИНА ПОСЛЕ СТЕЧАЈА БИВШИ РАДНИЦИ “ДЕКОТРЕ” ОЧАЈНИ – Председник или штрајк глађу

СРЕДЊОШКОЛАЦ ЛУКА КРСТИЋ ИЗ ЛОЗНИЦЕ – Не може да не ради

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )