СРЕДЊОШКОЛАЦ ЛУКА КРСТИЋ ИЗ ЛОЗНИЦЕ – Не може да не ради

После наставе или викендом он коси траву, сече дрва, орезује воће, шиша живу ограду, тује, ради да заради и што мање оптерећује кућни буџет родитеља Жељка и Славице.Не могу да лежим и не радим ништа, нерад ме једе, каже Лука

У данашње време када се за младе углавном вежу забава, мобилни телефони, провод, изласци и сличне ствари, поред уобичајених које одувек носи младост, Лука Крстић из Лознице доказ је да никада не треба ништа уопштавати. Овај ученик завршне године Средње економске школе иде у школу, учи, али и већ неке две године вредно ради да заради ”свој динар”.

После наставе или викендом он коси траву, сече дрва, орезује воће, шиша живу ограду, тује, ради да заради и што мање оптерећује кућни буџет родитеља Жељка и Славице. Тако је сам одлучио и засада му добро иде. Висок више подсећа на кошаркаша него на некога ко гура косачицу, држи моторну тестеру или замахује секиром, али му то олакшава посао када треба обавити неко орезивање или шишање туја.

– Једноствано волим да радим. Најпре сам радио на утовару купине и малине и сакупљао новац па купио косачицу, а имао сам и један очев тример. Са тиме сам почео да косим прво по комшилуку, а онда се то проширило. Касније сам зарађено улагао у нову опрему и сада имам шта ми треба да обавим свој посао на најбољи начин. Када сам почео, људима је било необично да им дође неко ко има 16,17 година, било је сумњичавих коментара, питања знам ли то да радим, али би после обављеног посла била сасвим друга прича. Узимали су број телефона, препоручивали ме пријатељима и тако је кренуло. Буду по два, три кошења дневно, већ сам почео нову сезону, а радим после школе или викедном, кад стигнем – прича Лука.

Неће да наплати рад ако су у питању болесне особе или самохране мајке, пензионери имају попуст, а каже да има случајева да и тада људи плате јер неће да им коси бесплатно. Увек каже онима лошијег финансијског стања да ако већ хоће да плате, дају колико могу и тако и буде. Он је и најмлађи члан Добровољног ватрогасног друштва (ДВД) ”Лозница”, а сан му је да постане ватрогасац-спасилац.

– Од шесте године заволео сам тај позив. Често нас је васпитачица из обданишта водила у ватрогасну станицу и тада сам видео та возила, опрему и настала је та љубав. Члан сам лозничког ДВД, ту сам око годину и по дана. Учествовао сам у мају прошле године у акцији када је хитно био потребан један члан да изађе на терен, а био поплављен Ургентни центар лозничке болнице. Чим буде расписан конкурс за ватрогасца, јавићу се, велика ми је жеља да носим ту униформу и помажем људима када је најпотребније – прича овај младић.

Почео је својевољно да ради да би имао ”свој динар” и колико може помогне родитељима који су га, када се одлучио на овај корак, подржали у томе и рекли да се чува и увек ради ”поштено, одговорно, онако како треба”. Недавно је положио возачки испит за који су пола трошкова покрили родитељи, пола он, а сада планира да заради за аутомобил. Каже да има различитих коментара о томе што је још средњошколац, а ради и зарађује. Од оних да је то тешко, до оних који га хвале.

– Ништа није тешко, ако хоћеш да радиш. Знам да није овакво понашање за моју генерацију баш уобичајено, мислим да тако треба. живим као и моји вршњаци, једино што осим школе и радим. Они који осете потребу да сами зараде неки динар, то треба да учине јер мораће некада да се осамостале, да не чекају на родитеље да им купе патике, одећу, телефоне. Посла има, а видеће да је леп осећај када сам зарадиш свој динар и када га имаш. Ко нешто жели да оствари, треба да се бори за то, није данас време лако, али треба да се посветити ономе што човек жели и за то се борити. Стремити ка остварењу ција – каже Крле, како га зову пријатељи.

Њему, каже, никада није досадно, ако нема учења или неког  посла, нађе занимацију, па на слободан дан чисти машине за кошење, припрема се за наредни посао.

– Не могу да лежим и не радим ништа, нерад ме једе. Недељу поштујем и, ако баш не морам, тад не радим – каже Лука, младић који зна шта хоће.

Т.М.С.

Фото: ЛН и лична архива

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФРАНЦУСКИ ПАС ИЗ ГРЧКЕ СТИГАО ДО ЛОЗНИЦЕ – Чудни су путеви љубави

УСПЕШНО ХУМАНИТАРНО ”ВЕЧЕ БОРЕЊА” – Пуна хала, атрактиван програм

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )