ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ВТО – Још 5,3 милиона динара

Градска управа огласила је данас јавни позив за доделу накнаде трошкова за вантелесну оплодњу (ВТО) из локалног буџета за ову годину. Овога пута на располагању је 5,3 милиона динара, а максималан износ по једном захтеву је као и до сада 350.000 динара. Са претходним позивом за период јануар – март поново ће за ВТО бити намењено шест милиона динара, као и у три претходне године.

Како се наводи, сврха позива је да се ”из буџета за ову годину новац усмери ка снажнијој подршци пунолетним и пословно способним женама и мушкарцима односно паровима, као и женама без партнера које имају неостварено право на родитељство, у рађању потомства, остваривањем права на накнаду трошкова за ВТО, у сврху подстицаја рађања и повећања наталитета”.

Продршку да путем ВТО дођу до потомства могу добити жене које нису навршиле 47 година у моменту подношења захтева, да остварују здравствену заштиту преко Републичког фонда здравственог осигурања (РФЗО) и да пар, односно жена не испуњавају услове за укључивање у програм ВТО на терет РФЗО.

Подносиоци захтева не морају више бити само брачни или ванбрачни парови, већ то могу самостално учинити и жене које немају партнера.

Од почетка године позитивно су решена два захтева за ВТО и добили су по максималних 350.000 динара. На последњој седници Скупштине града усвојена је измена и допуна Одлуке о остваривања права на накнаду трошкова за ВТО, односи се на промену да јавни позив за ВТО убудуће траје до утрошка предвиђеног новца, одвојеног у градском буџету и да људи чији је метод лечења донирани генетски материјал, сада бирају да ли ће потпомогнуту оплодњу да раде у Србији или у иностранству, при чему морају имати минимум четири неуспешна покушаја вантелесне оплодње у нашој земљи. На измену је чекало шест парова који су имали више од шест, седам покушаја ВТО у Србији, нису у старосној граници да их је Републички фонд одбио, али то више не желе да раде овде, већ у иностранству. Прикупили су документацију и чекали само измене како би сада могли конкурисати.

Иначе, Лозница од 2020. даје подршку за ВТО. Прве године у ту сврху је било планирано пет милиона, јавило се 14 парова и потрошен готово сав новац. Наредне је износ повећан на шест милиона, отада је сваке године тако, јавило се 11 парова, 2022. их је било осам, а прошле пет с тим да је она била и најуспешнија јер је остварено пет трудноћа.

Уз овакву подршку Града до сада је до потомства покушало доћи укупно 38 парова.  До сада је, према подацима Одељења за друштвене делатности, захваљујући подршци ВТО рођено осам беба. 

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЗДРАВСТВЕНОМ ЦЕНТРУ – Из Хитне 109 пацијената упућено на дaље лечење

ФРАНЦУСКИ ПАС ИЗ ГРЧКЕ СТИГАО ДО ЛОЗНИЦЕ – Чудни су путеви љубави

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )