У ЛОЗНИЧКОМ ЗДРАВСТВЕНОМ ЦЕНТРУ–Сложене операције желуца

На Одељењу хирургије лозничког Здравственог центра (ЗЦ) данас је обављена још једна сложена операција желуца коју је извео доцент др Дејан Величковић, из Центра за хирургију једњака на првој хируршкој клиници у Клиничком центру Србије, у сарадњи са лозничким медицинским особљем. Према речима начелника лозничке хирургије др Лазара Петровића, сарадња са др Величковићем почела је пре три године, и до сада су у лозничкој болници оперисани пацијенти са најтежим обољењима, углавном су то малигне болести желуца и једњака, а оперисано је и неколико њих са бенингном патологијом, ахалазије и желудачном килом.

Др Лазар Петровић

– Захваљујући његовој помоћи оперисали смо тридесетак пацијената који су за сада добро, све операције су прошле како смо прижељкивали и ми и пацијенти. Надамо се да ће та сарадња бити убудуће на овом нивоу, а покушаћемо да је унапредимо, да још већи број колега из наше болнице буде укључено у едукацију о начину лечења коју примењује др Величковић. Да нам помогне да усавршимо и примењујемо савремене принципе и технике лечења које он увелико користи. Иначе, у лозничкој боилници тренутно имамо шест хирурга, а три лекара су на специјализацији. На Одељењу хирургије у просеку дневно радимо седам до десет операција у општој анестезији, отворених и лапароскопских – казао је др Петровић.

Др Дејан Величковић

Др Величковић каже да су у центру за хирургију једњака специјализовани за карцином једњака и желуца, а да у Лозницу долази већ неколико година.

– Екипа у лозничкој болници једна је од ретких у Србији која долази на све наше скупове у земљи, стално се едукују, а овде су увели доста напредних процедура, нарочито из домена колоректалне хирургије, хирургије дебелог црева. Сада покушавамо да уведемо хирургију једњака и желуца. Оперисали смо доста људи, а операциони блок је јако лепо сређен, ту је све што имамо и у Београду, нема разлике у лапароскопском стубу, инструментима. Помоћно особље је феноменално, инструменталке, као и екипа анестезије тако да ми није тешко да радим овде. Данас оперишемо особу која је 1954. годиште има карцином желуца, планирамо радикалну операцију, и надамо се добром исходу. Последњих десетак година се мало променио модалитет лечења увођењем нових хемиотерапијских протокола тако да покушавамо да побољшамо прогнозу тих пацијената која није сјајна. Јако тешко је открити карцином у раној фази, треба доста времена док покаже видљиву симпотамотологију – каже др Величковић који је навео и да се планира да буде и више оваквих захвата у Лозници.

Др Жељко Дишић

Помоћник в. д. директора ЗЦ, др Жељко Дишић захвалио се др Величковићу што је омогућио Лозничанима да се сложене хируршке интервенције обављају у нашем граду.

– То много значи како пацијентима тако и њиховим породицама, да не морају одлазити у друге установе, ван нашег града. Он овде обавља и обуку наших хирурга који уз њега стичу потребне вештине и знања која ће им много значити у будућем раду у нашој установи – казао је др Дишић.

Карцином желуца је доста честа болест, четврта међу малигним туморима, чест је узрок смрти, а такве операције су доста захтевне.

Т.М.С.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕЛГЕДИ – Преглед штитне жлезде

У ФЕБРУАРУ – Рођено 75 беба

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )