ЗБОГ НЕУОБИЧАЈЕНО ТОПЛОГ ВРЕМЕНА У ФЕБРУАРУ – Процветале воћке

Блага зима и веома топло време у фебруару условили су кретање вегетације код скоро свих воћних врста. Дошло је до бубрења пупољака, али и цветања код кајсије, џанарике, а може се очекивати да ће се то десити и код неких сорти крушке и шљиве.  Ако овако топло време потраје још неколико дана, стручњаци кажу да ће почети да цветају све воћне врсте, па и малина и купина.

– С обзиром на то да је уобичајено да се током марта и априла на нашем подручју  појаве мразеви сигурно је да то може негативно утицати на род воћа, а интензитет ће зависити од воћне врсте, сорте, фазе развоја, положаја парцеле.  Сличну ситуацију имали смо и прошле године када су све воћне врсте слабо родиле. Ове године је вегетација кренула чак месец дана раније него што је то уобичајено тако да прогнозе за род воћа  нису најбоље, без обзира на њихов садашњи потенцијал родности. Најугроженије су  воћне врсте које најраније крећу, а то су кајсија и бресква, као и ране сорте шљива и крушака – каже Златица Крсмановић, дипломирана инжењерка воћарства из лозничког „Пољосавета“.

Она сматра да се због климатских промена које су очигледне мора водити рачуна о ублажавању њиховог утицаја.

 – Приликом подизања задсада воћа  треба бирати  одговарајући рејон за одговарајућу воћну врсту, као и одговарајући положај парцеле. Неопходно је бирати отпорније сорте и подлоге и воћњаке подизати на већим надморским висинама. Када је реч о већ подигнутим засадима требало би их опремити противградним мрежама, системима за наводњавање и орошавање, односно антифрост системима за заштиту од мраза у фази цветања или заметања плодова – истиче Крсмановићева.

Воћарима који имају мање засаде саветује да припреме материјал за задимљавање парцела јер се на тај начин могу смањити штете од ниских пролећних мразева.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СУТРА СКУПШТИНА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – Бирају се органи власти

БОКСЕРСКА ЛИГА СРБИЈЕ – Рокица бољи у оба меча

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )