У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Усвојен буџет општине

Скупштина Малог Зворника усвојила је на прошлонедељној седници буџет општине за 2024. годину. Пред одборницима локалног парламента образложио га је председник општине Зоран Јевтић, а они су донели одлуку по којој укупна буџетске средства из свих извора у овој години износе 749,84 милиона динара.

Јевтић је рекао да су изворни приходи буџета планирани у износу од 686,07 милиона, средства из осталих извора у износу од 63,77 милиона, од чега су неутрошена средства трансфери од других нивоа власти у износу од 14.726.000 динара. Нераспоређени вишак прихода и примања из ранијих година планиран је у износу од 15.274.000 динара, донације од међународних организација у износу од 18,9, а трансфер од других нивоа власти у износу од 14,87 милиона.

Зоран Јевтић

– Порез на доходак, добит и капиталне добитке планиран је у износу од 223.070.000 динара, што чини 29,75 посто укупно планираних прихода буџета. Порез на зараде, највећи и најзначајнији приход у оквиру ове врсте прихода, планира се у износу од 174 милиона, а порез на имовину у износу од 42,57 милиона. Ови приходи чине 5,68 одсто укупних прихода буџета. Порез на добра и услуге планиран је у износу од 233.380.000 динара и чини 31,12 одсто укупних прихода буџета. Накнада за коришћење простора на јавној површини највећи је планирани приход у оквиру ове врсте прихода буџета. Овај приход планиран је у износу од 220 милиона. Учешће овог прихода у укупним приходима буџета је 29,34 одсто. Приход од накнада за коришћење простора на јавној површини увећан је приближно 50 одсто у односу на остварене приходе у 2023. години, а основ је члан 65. Закона о изменама и допунама Закона о накнадама за коришћење јавних добара који се примењује од ове године – објаснио је он и додао да се планирани приход од накнада за коришћење простора на јавној површини у највећој мери односи на средства која општина очекује од Хидроделектране „Зворник“ и Телекома, као и то да закон дозвољава планирање ових прихода, али да остаје да се види у току године да ли ће успети и да се остваре.

Јевтић је изразио наду у позитиван исход, подсетивши да Мали Зворник није усамљен у овој ситуацији и да исти проблем има још неколико општина у Србији, међу којима су, како је навео, Бајина Башта, Прибој и Нова Варош.

Повезаност локалне и државне власти  нагласио је као кључну за развој општине, рекавши да без тога Мали Зворник не би имао шта да очекује, као и то да су остали изворни приходи недовољни и да без ових средстава и подршке државе буџет општине не би могао да функционише.

ЛН

Фото: Архива ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВА АКЦИЈА МУП – На мети кријумчари

РОЈАЛ ХОТЕЛИ НА САЈМУ ТУРИЗМА – Понуда привукла пажњу

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )