СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА ’’БАЊА КОВИЉАЧА’’ НА САЈМУ ТУРИЗМА – Спремни за даљи напредак

Специјална болница ’’Бања Ковиљача’’ највећу туристичку манифестацију Међународни сајам туризма у Београду сваке године искористи за учвршћивање старих и стварање нових пословних контаката. Тако је и било и на јуче завршеном сајму на којем је се представило више од 400 учесника из 27 земаља.

Др Александар Јокић, директор Специјалне болнице, каже да 15 година долази на сајам и да је овај био, вероватно, најуспешнији.

– На самом отварању наш штанд је посетио председник Александар Вучић, што је велика част, а то није случајно јер смо недавно добили и највеће признање у нашој земљи, Сретењски орден првог степена за изузетне заслуге наше болнице у области здравства за Србију и грађане. Посећеност сајма и број контаката које смо остварили су невероватни, као и то колико сам интервјуа дао за медије, колико смо имали разговора са пословним партнерима који хоће да отпочну или обнове сарадњу са нама – рекао је Јокић за портал ЛН.

Штанд су посетили и представници дијаспоре у Бечу који су Јокића обавестили да њихово удружење обухвата и српске држављане у Француској, Немачкој и Швајцарској и да припремају интернет платформу која ће обухватити целокупно наше расејање од Канаде до Аустралије.

– Очекују да ће се преко њихове платформе информисати десет милиона људи, али су ми одмах рекли да Специјална болница нема довољно простора за све и предложили су да се укључе и други рехабилитациони центри. Међутим, не желе да раде са установама које немају стандард тако да сада могу да сарађују само са Ковиљачом. Радује нас што је интересовање велико, али нам то поставља и задатак. Председник се интересовао да ли имамо неке пројекте у плану, и имамо их, виле ’’Босну’’ и ’’Ковиљачу’’, велнес хотел и управну зграду. Пројекти за управну зграду и ’’Босну’’ имају грађевинске дозволе, а при крају је измена за велнес хотел због нових противпожарних прописа. Када и тај пројекат буде завршен, председник је рекао да дођемо у његов кабинет да их представимо и то нам даје велику дозу оптимизма – наглашава директор Специјалне болнице.

Он подсећа да се Специјална болница не рекламира много, али да су јој капацитети попуњени два месеца унапред и да су гужве и у амбуланти и у стационару како код деце тако и код одраслих.

– Нама је већи део капацитета издат током сезоне тако да, поред уговора са Аустријом, нашим ПИО фондом и Републичким фондом здравственог осигурања (РФЗО) и радним организацијама, а сви остају на снази, за пријем више људи из дијаспоре на лечење морамо да тражимо додатне смештајне капацитете – објашњава Јокић.

Др Александар Јокић

Како каже, нада се да ће реализација постојећих пројеката почети ове године и напомиње да инвестициони циклус, најављен поводом специјализоване ЕКСПО изложбе, од ове до 2027. године треба схватити озбиљно.

– Неће се градити само у Београду, већ широм Србије. Брзи воз је кренуо ка Европи, он се сад креће полако јер је још у станици, а Бања Ковиљача је ушла у први вагон, одмах узела карте и села у прву класу. Како то бива у нашем народу, како воз буде убрзавао тако ће се људи сетити па трчати за њим, али ће се највећи број оних који треба да буду у возу тога сетити тек када изађе из станице па ће морати да се помуче. Ја сам директор пуних девет година и све инвестиције и што је речено у области здравства од стране председника, Владе Србије, Министарства здравља, РФЗО, све се остварило, а ковид нас је успорио у неким пројектима – наглашава Јокић.

Питале су га колеге, наводи Јокић, како је успео код Министарства здравља за три дана да обезбеди новац за дечји базен и одговорио им је да је имао све потребне дозволе и папире.

– Држава је много уложила у туризам, а требало је много више, рекао је председник на отварању сајма, али није било пројеката. Људи не разумеју да не могу тражити новац, ако немају готове пројекте и грађевинске дозволе. Док ми не будемо завршили наше пројекте, велики је простор за приватни смештај у Бањи Ковиљачи и људи треба да уоче шансу и припреме се за посао. Наша болница је носилац развоја здравственог туризма у нашем крају и то је запажено на највишем нивоу. Људи треба да буду свесни да ће захваљујући брзом путу, који ће доћи на пет километара од Специјалне болнице, следеће године бити много више туриста у нашем крају и да не треба да чекају да буде завршен – указује директор.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

АКЦИЈА ’’ХУМАНОЛОВАЦА’’ – У четвртак ’’Реци ми да се шалиш’’

У ЗДРАВСТВЕНОМ ЦЕНТРУ – Рођено седамнаест беба

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )