МАЛИ ЗВОРНИК НА САЈМУ ТУРИЗМА – Акценат на „Подземном граду Карађорђевића“

На београдском Сајму туризма Туристичка организација општине Мали Зворник наступа на заједничком штанду регије Подриње са Крупњем, Љубовијом и Лозницом, а акценат представљања својих потенцијала ставила је на „Подземни град Карађорђевића“, који, према речима директорке Марине Глигоревић, бележи све већу посету туриста из свих крајева Србије и региона.

– На 45. Међународни сајам туризма дошли смо са амбицијом да овај историјски комплекс приближимо што већем броју потенцијалних туриста, а срећна околност је у томе што је овогодишња сајамска посета изузетна. Драго нам је што сајам није изгубио смисао и што још увек доказује јачину живе речи, директних контаката, упознавања посетилаца с понудом, али и колега из других градова и општина, како бисмо се још више подржавали и сарађивали – казала је за портал ЛН Глигоревићева.

Она је истакла да „Подземни град“ постаје све препознатљивији, мада је потребно још маркетинга да би додатно оживели овај културо-историјски споменик који је од велике важности не само за малозворнички крај.

Маринa Глигоревић

– Чињеница је да добијамо на динамици последњих годину дана откако је уређена и музејска поставка, и свака година је триплирано већа од претходне по броју посетилаца. То су показатељи који су репрезентативни и надамо се да ће то још више освестити народ из целе Србије да посети своје знаменитости. Годишње комплекс посети близу десет хиљада гостију, што није мало, али ми и даље настојимо да то увећамо. Недавно нас је посетио принц Филип Карађорђевић, али све чешће имамо и позиве наших званичника који изражавају жељу да дођу и виде шта се налази у „тајном граду“. Неки су га посетили док још није био опремљен, када је био у виду пећине и када је о њему постојала прича, али не и конкретна могућност обиласка. Сада су наши капацитети већи, уложено је доста новца и од ресорних министарстава и од локалне самоуправе. Све је живље, велики број просторија је уређен, али има их још које планирамо да уредимо. Остало је да у скорије време средимо просторију у којој је била издвојена капела и олтар, да припремимо иконостасе – најављује наша саговорница.

Друге манифестације су нешто по чему је Мали Зворник већ препознатљив, а то су „Скобаљијада и гурманијада“, која ће ове године бити одржана 8. јуна, као и програм „Дрина је смисао живота“, који се одржава последње недеље јула. Она траје четири дана и у оквиру ње су „Сомовијада“, Малозворничка дринска регата и концерти. Председник општине Зоран Јевтић рекао је за портал ЛН да ће овог лета регата бити организована у суботу, а не у недељу као до сада, како би се изашло у сусрет гостима који долазе са стране. Он је потврдио и то да се већ припрема пројектна документација за уређење дела „Подземног града“ и цркву у њему, али и да се воде разговори о отварању винарије.

Министар Селаковић са Зораном Јевтићем, председником општине, на Сајму туризма

– Тај део је започет, а планирамо да у овој години то довршимо. Покушаћемо из Задужбине Карађорђевића да обезбедимо нека вина која ће моћи да се дегустирају, али и купе. Цена ће бити прилагођена месту и посетиоцима, а намера нам је да овај објекат и читав комплекс постане одржив. Да смањимо учешће општине у његовом функционисању. Друга прича је око археолошког налазишта „Орловине“, где се ускоро очекује конкурс, а већ смо добили донаторска средства за уређење стазе и једног од три предвиђена видиковца. Инфо-пулт планирамо испред зграде општине али и набавку неколико бицикала на електро-погон, педалине за језеро и кајак. Иначе, и поред нерешених имовинских односа, који праве проблеме, покушаћемо да са „Хидроелектраном“ и „Србија водама“ урадимо пројекат уређења плаже. Приводи се крају и план детаље регулације за ужи центар, што ће нам омогућити израду планских докумената да све то решимо. Плажа у Сакару ће додатно бити сређена, а у плану је и Радаљска бања. План је да се крене у њену продају, а већ има и заинтересованих купаца – каже Јевтић.

Током посете штанду Малог Зворника, сазнали смо и то да, када је реч о смештајним капацитетима, њих треба још допуњавати како би се изашло у сусрет свим туристима који доалазе. За сада су задовољене те потребе али Малозворничани иду ка проширивању. Сајам туризма у Београду оцењују као један од посећенијих последњих година и истичу значај заједничког наступа који им омогућава бољу сарадњу, али и већи простор за представљање, групно и индивидуално.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ГРАДИЛИШТУ – Пожар у угоститељском објекту

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Додељене стипендије студентима

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )