АГЕНЦИЈА ЗА ПРИВРЕДНЕ РЕГИСТРЕ – Више предузетника, мање предузећа

У Мачванском округу је и прошле, као и претпрошле године, број привредних друштава опао, а повећан је број предузетничких радњи. Лозница је нову годину почела са скоро четири хиљаде предузетника, а има и најповољнију разлику у округу између броја покренутих и затворених предузетничких радњи. Грађевина и друмски превоз терета су међу пет најпопуларнијих делатности код новооснованих предузећа и радњи

Лозница је у 2024. годину ушла са 25 привредних друштава мање него у прошлу, али са 281 предузетничком радњом више. На крају прошле године у Агенцији за привредне регистре (АПР) била су уписана 932 предузећа са подручја нашег града и 3.993 предузетничке радње.

На нивоу Мачванског округа стање је готово истоветно, изузев Богатића и Владимираца у преосталих шест локалних самоуправа смањен је број предузећа, укупно их је 18 мање, а више је предузетника, укупно 903.

Сходно величини локалних самоуправа, највише промена има у Шапцу и Лозници па су тако лане у Шапцу основана 92 предузећа, а угашено их је 98, док је Лозница изгубила деведесет и једно, а новорегистрованих је 66. У Крупњу и Коцељеви основана су по три, а угашена по четири предузећа, у Малом Зворнику су такође три основана, али их је шест избрисано из регистра, у Љубовији су два основана, пет је угашених, док су у плусу Богатић са 17 основаних и шест угашених и Владимирци где је само једно предузеће затворено, а 11 покренуто.

Са друге стране, предузетничке радње много лакше настају и нестају, али је битно то да их више опстаје па је округ на крају прошле године био богатији за 903. Лозница је лане била најуспешнија, када се гледа разлика између броја основаних и затворених радњи, 620 предузетника решило је да се окуша у послу, а 339 их је ставило кључ у браву. У Шапцу је било нешто више регистрованих – 664, али и угашених – 390, радњи па је позитивна разлика за седам мања него у Лозници.

После градова, по броју оних који су одлучили да покрену посао најуспешнији је Крупањ где је основано 158 радњи, а 67 је угашено, следе Богатић са 128 покренутих и 79 затворених и Љубовија са 108 уписаних и 63 избрисане радње из регистра АПР. Округло стотину нових предузетника има Мали Зворник, а 39 више не ради, док је у Коцељеви однос 79 основаних према 30 затворених радњи, а у Владимирцима 73 према 20.

– Прошле године је у нашој земљи регистровано 17 одсто мање привредних друштава и десет одсто више предузетника него 2022, док је из регистра избрисано 1,6 одсто више друштава и око четири одсто мање предузетничких радњи. Иначе, у мају је уведена обавезна електронска регистрација оснивања привредних друштава па се регистрациона пријава може поднети само путем електронске апликације на порталу АПР. Предузетници и даље могу да бирају да ли поднети електронску или пријаву на папиру, а крајем прошле године омогућено је електронско подношење свих пријава за промену података и брисање предузетника из регистра. Прошле године је електронски регистровано оснивање око 7.600 привредних друштава и 7.200 предузетника, а ове се очекује много више. У наставку процеса дигитализације, АПР ће ускоро омогућити и електронску регистрацију свих врста промена података и брисање привредних друштава, тако да се ваља на време припремити за електронски поступак регистрације – рекла је за ЛН Габријела Петковић Јовановић, представница АПР.

Према подацима АПР, највише новооснованих предузећа у нашем округу бави се неспецијализованом трговином на велико, затим друмским превозом терета, изградњом стамбених и нестамбених зграда, трговином аутомобилима и лаким моторним возилима и производњом електричне енергије.

Код предузетника најпопуларније је било оснивање радњи које се баве друмским превозом терета па изградњом стамбених и нестамбених зграда, а затим делатностима ресторана и покретних угоститељских објеката, као и постављањем подних и зидних облога. Фризерски и козметички салони заузели су пето место по броју отворених радњи.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЏОН ЛЕНОН У ЛОЗНИЦИ – ”Битлсе” не слуша, самбу обожава

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Додељене стипендије студентима

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )