ПОРЕД ШТИРЕ – Секу старе тополе

Комуналне екипе, које од јутрос секу тополе поред пешачке стазе уз Штиру, од центра града према зеленој пијаци, привукле су пажњу бројних Лозничана који негодују због сече стабала, а неки су се обратили и нашој редакцији питањем да ли ће дрворед бити обновљен. Одговор смо добили од надлежних у ЈП „Лозница резвој“, по чијем налогу су и ангажовани радници КЈП „Наш дом“. Како нам је објашњено, обарају се само тополе које су старе и труле, а које угрожавају безбедност пролазника, али и паркираних аутомобила у Улици Ђуре Јакшића.

– Реч је о тополама које немају никакву еколошку функцију, старе су, болесне, крте и због трулежи често гране падају на стазу и аутомобиле на паркингу. Прошлог лета су оштетиле два, у новембру такође један, после јаког ветра, ми као надлежни платимо оштету, али стабла не сечемо због тога већ због безбедности људи. На срећу, још нико од пролазника није повређен, а пре деценију и по чак је једна топола пала на башту угоститељског објекта, али је и тада нанета само материјална штета. Иначе, век тополе је 25 година а ове су старе око 70. У градским условима, век је и краћи због загађења, а када су радници исекли неке, видљив је и хумус који се створио у деблу. Иначе, све оне су главчене преко двадесет пута и више нема разлога да ту остану – објаснила нам је Јелена Николић из „Лознице развоја“.

Она је потврдила да ће бити посечено 29 стабала, али и то да ће засадити нова, уз подсећање да се годишње засади око хиљаду нових.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Ухапшени кријумчари

У ЗДРАВСТВЕНОМ ЦЕНТРУ – Више од 3.000 прегледа

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )