У ТРШИЋУ И ЛОЗНИЦИ – Обележавање Дана матерњег језика

Центар за културу „Вук Караџић“ обележиће у среду Међународни дан матерњег језика. Програм „Завичај у бечким слутњама“ припремљен је у сарадњи са Огранком Вукове задужбине Гимназије „Вук Караџић“ и заказан за 12 сати испред Вукове спомен-куће у Тршићу.

Гимназијалци ће извести поетски колаж посвећен обележавању важних годишњица великана српске културе – Вука Караџића (160 година од његове смрти), Бранка Радичевића (200 година од рођења песника) и Вилхелмине Мине Караџић (130 година од њене смрти), као и 210. годишњици од објављивања Вукове „Мале простонародне славено-сербске пјеснарице“ и „Писменице сербског језика по говору простога народа написане“.

Програм обележавања наставиће се истог дана у Сталној поставци Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у Лозници када ће у шест сати увече почети представљање збирке песама „Азбучне молитве“ Зорана Ђерића, добитника „Змајеве награде Матице српске“ за 2023. годину, иначе управника Српског народног позоришта у Новом Саду. Поред аутора, у програму ће учествовати и Лидија Мустеданагић, књижевна критичарка.

Дан матерњег језика у свету се прославља на основу закључка Унеска од 2000. године с циљем да се укаже на то колики је значај језика неког народа за његов идентитет, да је то тачка његовог препознавања, различитости али и толеранције и разумевања.

С.П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕКОЛОШКИ СКУП У ЛОЗНИЦИ – Нема зеленог рударења

ПРИПРЕМЕ ФК ЛОЗНИЦА – Стигла је и победа

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )