НА СВАДБИ У ТАНЗАНИЈИ – Весеље уз српско коло и афрички плес

Поред младожењиних званица, свечаности су присуствовали и младини родитељи, брат од стрица, као и пријатељи из Београда и Лознице. На лето се очекује да младенци дођу у Србију и да се венчање обави и у Лозници

Наташа Крсмановић (34) је рођена и одрасла у Лозници, а потом, као дипломирани психолог, одлучује да свој организован и уређен живот у Србији и сигуран посао у вртићу замени за живот у Африци. Доказ да живот пише романе, у њеном случају с прелепом разрадом, било је недавно венчање у Танзанији са човеком којег је одабрала за животног сапутника.

Делове тог животног романа испричала је за ЛН подсетивши да је све почело од њене жеље да истражи Африку, упозна друге људе и културу, која је прво одводи на Килиманџаро у један волонтерски камп.

– После извесног времена, пут ме је одвео на острво Занзибар где добијам посао у једној школи. Током живота и рада на острву сасвим случајно упознајем Хабиба, локалца у кога се заљубљујем и започињем своју афричку романсу – прича ова Лозничанка.

Током короне, затвара се школа у којој је радила и она одлучује да се пресели са Хабибом у Дар ес Салам, главни град Танзаније, на његово породично имање у заливу на обали мора. Ту су започели изградњу куће и после пар година заједничког живота своју љубав су крунисали свадбом.

– На свадби, поред младожењених званица, присуствовали су и моји родитељи, брат од стрица као и пријатељи из Београда и Лознице. Скуп сватова је био на аеродрому у Истанбулу, одакле су директним летом допутовали у Дар ес Салам. Свадба је одржана по Свахили афричким обичајима, церемонија је почела у десет сати ујутру у нашој породичној кући – прича Наташа.

Занимљиво је то, како она објашњава, да су жене и мушкарци током церемоније одвојени и да су младенци судбоносно да изговорили у одвојеним просторијама. Тек након одвојених церемонија и када су се њихови родитељи и сведоци сложили и одобрили, младенци су се састали, а самим тим и сви гости и весеље је могло да почне. После церемоније у кући, славље је настављено у ресторану на обали Индијског океана до дубоко у ноћ уз српско коло и афрички плес, спојиле се две различите културе, вере и нације и све је било испуњено љубављу и весељем.

На лето се очекује да младенци дођу у Србију и да се венчање обави и у Лозници по нашим обичајима. Наташа тренутно ради у неколико школа у Дар ес Саламу, организује разне обуке и образовне радионице на којима учествују и њене колеге, као и деца и родитељи, испуњена је својом послом, као и животом у Африци. Каже да ужива да устане ујутру и пре посла и доручка плива у мору или весла у кануу, затим, у свом дворишту убере банане, пије свеж кокос и воће кога има током целе године (засејане културе – башта три пута рађа у току године) и једноставно ужива у афричкој клими. Једина је белкиња у целом насељу и каже да се осећа лепо и сигурно, као и да је сви воле и поштују, што је још један доказ да љубав не познаје било какве границе.

С. П.

Фото: Лична архива

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ТРШИЋУ И ЛОЗНИЦИ – Обележавање Дана матерњег језика

ЕКОЛОШКИ СКУП У ЛОЗНИЦИ – Нема зеленог рударења

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )