ПРВИ ПУТ ПОСЛЕ 83 ГОДИНЕ – Карађорђевић у „Подземном граду“

Брачни пар Филип и Даница Карађорђевић са децом, обишли су данас објекат „Подземни град Карађорђевића” у Малом Зворнику, културно-историјски споменик из времена Краљевине Југославије, грађен почетком тридесетих година 20. века по налогу краља Александра Првог Карађорђевића, као склониште за смештај чланова династије и владе у случају рата.

Ово је прва посета једног Карађорђевића месту одакле је краљ Петар Други отишао у изгнанство 1941. године, а посету овом делу Подриња принц и његова супруга искористили су да се прошетају и до оближњег моста који носи име његовог прадеде Александра Првог Ујединитеља. Домаћини су им били Марина Глигоревић, директорка Туристичке организације општине Мали Зворник, и историчар Зоран Тошић, аутор изложбене поставке, који су их провели просторијама и упознали са историјским подацима о подземном граду. Како је за ЛН потврдио Тошић, гости су дошли породично и нису скривали одушевљење изложбом, али и величином објекта за који се дуго није знало да постоји.

– Подсетио сам их да су у овом склоништу донете значајне војне одлуке, али да је после надлетања првих авиона одлучено да млади краљ 12. априла 1941. године, ипак, пређе Дрину и крене ка Сарајеву, потом до Никшића, одакле је одлетео авионом у Лондон. Краљ Петар Други је овде боравио од 8. до 12. априла, а био је Филипов деда и нама је драго да је један Карађорђевић, после толико година, дошао да види простор и изложбу коју смо завршили прошле године. Провели смо их кроз све просторије и објаснили да је двадесетак просторија уређено током две фазе, а да је у плану уређење мале капеле и цркве која се налази у оквиру склоништа. Сазнали су у разговору с директорком Марином да годишње објекат посети више хиљада људи и да посета расте као и сазнања о целој причи за коју се дуго није знало – каже Тошић.

Објекат „Подземни град Карађорђевића“, познат и под шифром „Камена девојка“, налази се у дубини стрме стене, на површини од око пет хиљада квадрата, од чега је око три хуљаде корисног простора. Састоји се од 75 просторија и ходника, у дужини око 1,5 километар. Простор представља остатке комплекса у којем су били краљеви апартмани, кабинети, сале, спаваонице за гарду, библиотека, капела са олтарским простором, краљевска чесма. Те посторије ископане у камену биле су предвиђене за краљево ратно командно место и дужи боравак већег броја људи под земљом, у случају ратних околности. Градња објекта била је строга тајна, а шупље стене представљале су добар основ за почетак. Иначе, писаних података о самој изградњи нема, осим што се зна да је главни архитекта био стручњак за копање рудника руског порекла.

После неколико година градње, све је стало убиством краља Александра Првог, у Марсеју, 1934. године. Урађено је око две трећине, а склоништа је коришћено само једном, у априлу 1941. године, када је своју последњу ноћ у Србији провео краљ Петар Други Карађорђевић.

Реконструкција и уређење комплекса почети су 2019. године с идејом да „Подземни град“ постане главна туристичка атракција Малог Зворника.

С. П.

Фото: Кабинет принца Филипа

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КОНКУРС ЗА УПИС У СРЕДЊУ ШКОЛУ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА – Промоција полиције у Лозници

ФУДБАЛ: ЈУБИЛЕЈ НЕМАЊE МАКСИМОВИЋA У ХЕТАФЕУ – Двеста утакмица у плавом дресу

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )