НАШИ СМО – Сила

Питање за сва времена – колико су медији слободни или колико могу бити слободни? Не само данас, већ у било којим временима. Можете бити слободни ако имате материјалну основу, ако не зависите ни од кога. Писање пројеката који су вам потребни да бисте конкурисали за новац, ма како они били добри па чак и најбољи, ништа не гарантује, више новца добија онај ко је “сарадљив”. Увек су постојале интересне групе пре свих у редовима политичара, тајкуна, криминалаца, којима не одговара објективно информисање нити истраживачко новинарство. Својом моћи могу да вам угрозе егзистенцију, постојање медија па и сам живот.

Већина новинара не жели да изиграва Дон Кихота и да се бори са “ветрењачама” па дође лепо на посао, испрати догађај на који га је послао уредник и мирно оде кући. Ма, какво истраживачко новинарство, какво писање о проблемима грађана, не пада им на памет. Да, таква су времена дошла за већину запослених у медијима који су у међувремену са државних јасала прешли на приватне, (мада и на јавном сервису није боље). Па, како газда каже и то газда који нема никакве везе са новинарством. Он том новинару одређује кога ће да “пусти” у прилог, којим редоследом, где да га “исече”, а на другој страни за изјаве представника власти нема ни монтаже, једноставно се пусти цео снимљени материјал. Супер за монтажера јер нема много посла.

Ситуација је, нажалост, таква – или сте на једној или на другој страни, оних између има врло мало. Некако преживљавате борећи се за голу егзистенцију. Да ли се новинарство свело само на праћење догађаја, односно челних људи једне локалне заједнице, државе? Они који су часно радили свој посао у овим временима треба да сачувају образ и не подилазе нити онима који су на власти нити онима који се за њу боре. Треба бити тас на ваги и не дозволити да превагне ни једна ни друга страна. Треба указивати на проблеме у једној средини, помоћи грађанима да њихов проблем постане видљив онима који могу да га реше. Знате ону флоскулу политичара – све у интересу грађана. Е, и новинари треба да раде у интересу грађана, а не за неку од страна на мало пре поменутој ваги.

Медији настају и гасе се. Посебно је то “болно” ако је у питању медиј са дугом традицијом на који смо навикли. Недавном поновном променом власника слободно може да се каже да РТВ Подриње које је основано давне 1965. године као трећа локална радио-станица у Србији, више не постоји. Остало је само име. Додуше, оног правог РТВ Подриња нема још од 2008. године када је приватизовано. Пре шеснаест година када је стара редакција напуштала Подриње, својевољно смо давали отказе јер нисмо хтели да радимо за приватника. Одлазили смо без отпремнине, без ичега. Недавно је већина добила отказе, надају се отпремнини. Сада остаје да видимо шта ће од ове куће нови власник, који већ има друге медије у својим рукама, да уради.

Ових дана прашина се дигла и око промене власника недељника НИН, најстаријег недељника на Балкану (постоји 90 година, био је расадник новинара, педесетих и забрањиван). Због промене власника редакција је колективно дала отказе, већина је прешла у другу медијску кућу и покренуће нови недељник. Видећемо колико ће ту бити објективни. Али, све то није ништа ново, пре њега отишла је Борба, сећате се Б92, оног некадашњег од којег је остало само име. И, шта се десило, да ли је неко дигао глас? Не. Нас новинаре нико не може да заштити од нас самих, разједињени смо као и садашња опозиција, као и синдикати. Због тог нејединства већина има и мале плате, нисмо се изборили за бенефицирани радни стаж, и када се стекну услови за пензију, већина остаје да ради. Неки, јер им је новинарство “ушло у крв” а неки јер не могу да преживе од бедне пензије.

На другој страни, професија новинара је обесмишљена, свако данас себе зове новинаром, није важно ни коју си школу завршио, да ли си писмен, да ли си талентован за овај “занат”. Зато нам и јесте овако. Да, да. Добар глас далеко се чује – гласи мото Радио Подриња, али додајемо – а лошији још даље. Новинари – седма сила! Могу да буду, то зависи од њих.

А у прилог слободи новинарства само постојање овог текста много говори о Лозничким новостима.

Верица Мићић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Реприза

НАШИ СМО – Матори…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )