ПРИВРЕДНА КОМОРА ВАЉЕВО – Позив послодавцима

Регионална привредна комора Ваљево (РПКВ) позвала је послодавце са територије Колубарског и Мачванског управног округа да се укључе у дуални модел образовања у средњим школама за наредну школску 2024/2025. годину који ће обухватити укупно 83 образовна профила из различитих подручја рада, међу којима је и десет нових. У питању су: возач моторних возила, техничар рачунара, електротехничар за електронику на возилима, техничар за администрирање рачунарских мрежа, декоратер зидних површина, техничар електронике и аутоматике, полагач облога, козметички техничар, механичар грејне ирасхладне технике и пољопривредни техничар дигиталних технологија.

Предност дуалног модела образовања је стицање знања у школи и код послодаваца. У зависности од образовног профила за који сеученик определи већ у првом разреду може почети да иде код послодавца на учење кроз рад. Ђаци од самог почетка школовања усвајају практична и применљива знања у правом радном окружењу, а по завршетку, ученик се може запослити код послодавца, покренути сопствени посао или наставити даље школовање.

Сања Кремић Миловић, самостални стручни сарадник РПКВ каже да интересовање привредника за дуално образовање из године у годину расте. На територији коју покрива ова привредна комора за три године се одтри послодавца дошло до скоро њих 40.

– Код ових послодаваца учење кроз рад обавља више од 750 ученика у 23 ратличита образовна профила. Оно што је веома важно је да послодавци који уђу у овај модел образовања, када једна генерација заврши, прихватају ученике из следеће генерације што показује да су се у привреди уверили у све предности и добре резултате улагања у кадрове и овај модел образовања – каже Кремић Миловић.

У септембру прошле године усвојене су измене и допуне Закона о дуалном образовању које су смањиле обим потребне документацијечиме су поједностављени услови за прикључење послеодаваца овом моделу образовања. Такође, Влада Србије је крајем прошле године услојила Уредбу о финансијској подршци дуалном образовању којом се предвиђа финансијска помоћ ученицима који се школују по овом моделу образовања као и послодавцима и школама.

– Уредба ће омогућити ученицима да поред накнаде коју примају од послодаваца, добијају додатно 5.000 динара месечно, а послодавцима се пружа подршка у виду субвенционисања дела накнаде за учење кроз рад коју они плаћају ученицима уписаним на дуалне образовне профиле на којима се школују за дефицитарна занимања и која ће износити до 50 одсто у складу са законом. С обзиром на све новине у области дуалног модела образовања, очекујемо и већи број заинтересованих послодаваца. Иако је можда мало мање интересовање ученика него што су потребе привреде, надамо се да ће већом активношћу у области професионалне оријентаицје и нешто бољом информисаношћу и младих и њихових родитеља, као и додатним финансијским подстицајима њиховброј бити већи у наредном периоду – каже Кремић Миловић. 

Она устиче, да се дуално образовање са успехом можереализовати само кроздобрусарадњу школа и привреде. Улога стручних школа је да омогуће школовање кадрова за потребе развоја привреде а привреде да подржи то образовање.

Сви заинтересовани послодавци се могу пријавити кроз три једноставна корака путем веб портала привредне коморе Србије хттп://портал.дуалнообразовање .рс/ до краја месеца. Телефон за додатне информације је 0648216603.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЛОЗНИЧКОМ ПОРОДИЛИШТУ – У једном дану седам беба

У ЛОЗНИЦИ – Више рођених, венчаних и преминулих

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )