У ЛОЗНИЦИ ЛЕПЕ ВЕСТИ – Вантелесна оплодње за жене до 47 године

Градска управа одлучила је да измени одлуку о додели средстава Града за трошкове вантелесне оплодње (ВТО) у неколико врло битних ставки. Како је рекла Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности у градској управи, пре месец дана је одржан састанак са Удружењем за вантелесну оплодњу ‘’Рода“ на коме је председник Привременог органа Видоје Петровић казао да се планира продужење ВТО за жене са 45 на 47 година, што је и учињено.

– На његову иницијативу изменили смо одлуку коју је Привремени орган усвојио тако да сада овакву подршку могу добити жене које нису навршиле 47 година, а новина је и да подносиоци не морају више да буду само брачни и ванбрачни парови, већ и жене без партнера. То све важи за оне који не испуњавају услове за укључивање у програм ВТО на терет Републичког фонда здравственог осигурања. Он некада одбије и људе који су млађи зато што су им налази лошији, а ми до сада имамо осам рођених, здравих беба, док три чекамо, а родитељи су људи за које је Фонд сматрао да имају мање шансе. Пракса је показала да су се јављали за ВТО и они који нису испуњавали досадашњи услов да пар има пријављено пребивалиште најмање три године на територији  града Лознице. Десило се да имамо људе који су оженили Украјинке, Кубанке, или су им жене из иностранства и још нису добиле наше држављанство. Сада подносилац захтева, жена, или мушкарац, или сама жена треба да има пријављено пребивалиште на територији нашег града најмање три године, а избегла и интерно расељена лица толико дуго боравиште. Све информације могу се добити у Одељењу за друштвене делатности, радним данима од 7 до 15 часова, код Росе Савић. Иначе, максималан износ за ВТО који се може добити је и даље 350.000 динара – рекла је данас  Глишић Матићева за портал ЛН уз оцену да овакву одлуку ‘’вероватно нема нико у Србији’’.

Тања Глишић Матић

Прошле године конкурисало је пет парова, а према њеним речима, имају две труднице, а утрошено је 1,3 милиона динара, јер нису сви конкурисали за пун износ. Она истиче да од момента предаје документације у року од седам дана надлежна комисија заседа и донеси одлуку, а после тога је потребно још седам дана да новац буде на рачуну подносиоца захтева. Глишић Матићева каже да је за ВТО у буџету за 2024. планирано шест милиона, колико је било сваке године до сада, осим прве, 2020, када је износ био милион динара нижи.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

”ГАЛИЈА” НА ”ЗИМСКОМ ФЕСТИВАЛУ” – Најлепше кад је престани…

МАРКО КОНДИЋ ИЗ ТРШИЋА – Срце га вуче у завичај

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )