”ГАЛИЈА” НА ”ЗИМСКОМ ФЕСТИВАЛУ” – Најлепше кад је престани…

”ГАЛИЈА” НА ”ЗИМСКОМ ФЕСТИВАЛУ” – Најлепше кад је престани…

Пред завршетак концерта Ненад Милосављевић, фронтмен нишке и деценијама југословенске групе ”Галија”, рекао је да публика сигурно зна да они када заврше наступ, ту је крај. Тако, можда, јесте, али нису се Лозничани лако дали уверити па се најпре Ненад, док још није сишао са степеница морао вратити на бину, а након што је отпевао ”Да ли си спавала”, један од великих хитова ”Галије”, придружио му се и остатак групе. Била је то потврда да су Нишлије одсвирале још један концерт за памћење у лозничком крају.

У оквиру ”Зимског фестивала”, који приређује Туристичка организација града Лознице, ”Галија”, једна од најпопуларнијих група некадашње Југославије, синоћ је одржала концерт у Улици Јована Цвијића, код Вуковог дома културе. Публика која је попунила добар део улице била је потпуно мешовита, од оних који су млађи од већине ”Галијиних” песама, преко других који су уз хитове ове групе одрастали до оних који су гајили децу када је изашао први албум овог бенда. Заједничко им је било то што су сви знали стихове скоро свих песама и препустили се уживању у квалитетној музици.

– Млади знају песме зато што су добре и мислим да је то нормална појава. Наше је да направимо оно што знамо и умемо и што радимо скоро 50 година. То је највећа награда, да видиш да је песма преживела време. Можда је то највећи идеал сваког уметника, да се његово дело отргне од аутора и да живи неки свој живот. Иако знамо да смо ми то написали, то више нема везе са нама, када си уметник то је твоје чедо и нека путује, срећно му било – рекао је после концерта за портал ЛН Милосављевић.

”Галија” није тако често гостовала у лозничком крају. Почетком деведесетих година прошлог века приредила је концерт за памћење у бањском парку, испред Кур-салона, затим на некадашњем Тргу Вука Караџића, сада кружном току, као и хуманитарни концерт у СЦ ”Лагатор”. Пре четири и по године свирали су и у Крупњу. Синоћ су показали да им енергија ни 47 година после оснивања групе и 45 од изласка дебитантског албума ”Прва пловидба” не недостаје и да могу два сата да свирају и певају као и раније.

– Вратили смо вечерас време уназад. Она сећања од пре много година су се, једноставно, поновила и то је супер. То значи да живи оно што смо радили и да није било узалуд. Енергија је вероватно ту зато што стално радимо и не постоји пауза. У овом послу нема пензије и ја увек кажем да, ако хоћете да уметник угине, само му не дајте да ради. Верујем да ћу скончати на бини и некако ми је то и жеља, да не постоји никаква пензија. Ових дана идем до те мере да већ планирам за наредних десет година како ће изгледати. Отварају се нове могућности, нови послови, улазимо у филмску индустрију и то је нешто потпуно ново у нашој причи. Никад краја, а то сам тако желео и остварило се – каже Милосављевић.

Последњи албум ”Галија” је објавила пре пет година, а нови ће изаћи до краја ове у склопу обележавања јубилеја од првог издања. Албум је написан, али постоји проблем који треба решити, а онда се спремати за следећи јубилеј – пола века ”Галије”.

– Проблем је је у томе што треба одлучити шта избацити пошто имамо вишак песама. Били смо врло вредни у последње три, четири године и све време радили. Трудићемо се да га објавимо до краја године, а за педесетогодишњицу спремамо велики концерт са филхармонијом. То никада нисмо урадили, а стално смо размишљали и увек нас је нешто спречавало. За ту прилику планирамо да објавимо књигу, сва издања и нови компилацијски албум са песмама у аранжманима са филхармонијом. То нам је жеља, а шта ћемо успети да остваримо не зависи претерано од нас. Трудићемо се да буде нешто посебно – каже први човек ”Галије”.

Синоћни концерт био је својеврсни пресек песама са 15 студијских албума издатих од 1979. године до сада, а Ненад каже да се нада да нико неће замерити ако није одсвирана и песма коју је желео јер је немогуће извести баш све, када их има толико. Ко је имао среће да буде на више концерата ”Галије” зна да у било ком тренутку да се заврши, увек је као у стиху из њихове песме ”Додирни ме” – ”И најлепше кад је престани…”

Музика данас

Ненад каже да му је тешко да коментарише данашњу музику када је не слуша, па тако ни да је хвали ни да је куди. Ипак, хтео не хтео, понека нота ”улети му у уши” и каже да му се чини да је доста тога површно.

– Много боље певају и свирају него наша генерација када је почињала, али ми се чини да доста певају глупости. Такви гласови и музикалност захтевају далеко озбиљније стваралаштво и мислим да нам је криза управо у ствараоцима, а за то постоји објашњење. Монополистички однос у медијима прави тај раздор и многи аутори који би могли дати нешто врло интересантно нису заступљени у медијима. Имали смо један догађај, а то је Констракта која се појавила са феноменалном алтернативном музиком и развалила целу популистичку сцену у две секунде. Чак и они који су против нису то могли да буду, до које је мере то било добро. То је доказ колико се не обраћа пажња на стваралаштво и ако се то реши, биће боље. Овде има много талентованих људи и ако би правили добре песме, исто би било као са нашим. Сада се дешава све популистички, а то никада није било везано за квалитет. Једно је када народу хоћете да удовољавате, а друго када хоћете да га водите, да вас људи слушају и уче. Популистичке ствари кратко трају, а што је добро написано има количину труда по јединици времена, не праве се добре песме сваког дана, већ дуго и упорно. Наш је просек отприлике три, четири године по албуму – објашњава Милосављевић.

Н. Трифуновић

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Floznicke.novosti%2Fvideos%2F744550087719953%2F&show_text=false&width=267&t=0" width="267" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Floznicke.novosti%2Fvideos%2F1059782681841157%2F&show_text=false&width=267&t=0" width="267" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Floznicke.novosti%2Fvideos%2F694290899522314%2F&show_text=false&width=267&t=0" width="267" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>
ПРОЧИТАЈТЕ И...

ВРЕМЕ – Топло, али не још дуго

МАРКО КОНДИЋ ИЗ ТРШИЋА – Срце га вуче у завичај

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )