У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ ’’СВЕТИ САВА’’ – Почели ’’Дани Неше Ћорилића’’

Манифестација ’’Дани Неше Ћорилића’’ отворена је данас у средњој школи ’’Свети Сава’’, а трајаће до четвртка. Према речима Јелене Мирковић, директорице школе, намера је да манифестација која се ове године одржава први пут постане традиционална у последњој недељи децембра.

– Овом манифестацијом желимо не само да сачувамо од заборава стваралаштво нашег драгог, прерано преминулог, колеге Ненада Ћорилића, већ и да истакнемо колико је колектив наше школе поносан на чињеницу да смо имали једног таквог човека у својим редовима – рекла је Мирковићева на отварању манифестације.

У главном холу школе налази се поставка на којој су изложени неки од најзначајних детаља из Ненадовог живота и стваралаштва, као и његове књиге и неки од афоризама. На литерарни конкурс са темама Ћорилићевих афоризама пристигао је велики број радова, каже Мирковићева, њих ће прегледати стручни жири састављен од пет професорица српског језика и књижевности, а у четвртак ће, на књижевној вечери, завршном догађају манифестације, бити проглашен победник и награђен једном Ненадовом књигом.

– Биће то помало другачије књижевно вече које ће бити посвећено не само Ненадовој биографији и стваралаштву, већ и њему као човеку и занимљивостима из његовог живота – каже директорица СШ ’’Свети Сава’’.

Она напомиње и да је у припреми манифестације велику помоћ школи пружио Љубомир Ћорилић, Ненадов отац.

Ћорилић је на отварању манифестације нагласио да су се јављале многе Ненадове колеге из књижевног света тражећи да се организује нешто слично овоме и да ће, вероватно, бити и других догађаја којима ће се обележавати сећање на књижевника и једног од најбољих сатиричара Србије. – Захвалан сам СШ ’’Свети Сава’’ јер сам схватио да Ненад није само мој и Јеленин него и школин и свих његових пријатеља који су се изузетно показали током његове болести. Нема лепшег сећања од оваквог помињања Ненадовог имена. Дуг је свих генерација које долазе после нас да памте, уколико смо оставили траг у некој уметности или науци и особито ми је драго што је Ненад и као професор и као колега па и као књижевник имао тако занимљив приступ и пријатељству и својој професији и ђацима за које је говорио да је занимљиво предавати таквој деци – казао је Ћорилић.

Он је навео и да је његов син показивао велику даровитост у писању прозних текстова и на писменим задацима у школи, па се остварио и као приповедач, али и да је кад је био шести разред већ имао свеску са тридесетак афоризама којих се не би постидео ни искусни афористичар.

Ненад Ћорилић рођен је 1975. године, а преминуо је пре годину дана. Објавио је збирку приповедака ’’Господин Нојвил’’ и неколико књига афоризама, а био је заступљен и у антологијама кратке приче, као и у српским и балканским антологијама афоризама. Добитник је ’’Витезове’’ награде, ’’Витезове’’ награде за допринос афоризму за децу и  награде ’’Сатирично перо’’.

Поставку у холу школе могу посетити и грађани до четврка увече.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ – Патрола великог срца

ОДРЖАНА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА – Зорана и пријатељи за дечји осмех

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Zlatko Ristić 7 months

  Divna inicijativa za divnog čoveka.

 • comment-avatar
  Saša 7 months

  Duhovit, nasmejan, inteligentan. Prijatelj …

 • Disqus ( )