НА ”ЗИМСКОМ ФЕСТИВАЛУ” ФАНТАЗИЈА НА ХАРМОНИЦИ– Кад те чачне у срце

НА ”ЗИМСКОМ ФЕСТИВАЛУ” ФАНТАЗИЈА НА ХАРМОНИЦИ– Кад те чачне у срце

– Говоре ми доста, хајде обради ово, оно, али шта год да свирам, мора да ме чачне, да имам простора да одем у правцу у ком ме људи уопште не очекују – рекао је за портал ЛН после синоћњег концерта у Лозници Душан Секулић, виртуоз на хармоници из Бијељине, који је на самом почетку и поручио публици да треба да ”очекује неочекивано”.

Он је са својим оркестром у Вуковом дому културе извео несвакидашњи програм у оквиру ”Зимског фестивала” који приређује Туристичка организација града Лознице.

Почело је необично, мраком и паљењем две велике, воштане свеће на бини, а тако се и наставило до самога краја. Миран почетак, хармоникаш сам на сцени, потом и глумац који рецитује поезију, одавао је утисак да ће то бити вече у којем ће се публика са седишта померити само када устане да напусти салу, али најављен је музичко-сценски спектакл, фантазија на хармоници, и заиста, све се убрзо у потпуности променило.

Секулић је врстан музичар па би такав био и концерт и да се наставило како је почело, али је прилично извесно да наступ не би остао запамћен као што ће овај, несумњиво, бити. Посебност ’’Accordion Fantasy’’ програма није само у мешавини музичких праваца, њиховом повезивању и стварању потпуно новог доживљаја, већ и у активном учешћу публике и претварању целе сале у сцену. 

– Трудили смо се да анимирамо публику и мислим да су сви уживали, видело се по реакцији. Програм је био шаролик, било је за свакога понешто. Из искуства, са концерата по свету и реакције публике, костур програма који правим прилагођавам да буде прихватљивији народу, али и да се држи поља културе, да не одемо у потпуну комерцијализацију. Засад то јако добро пролази и где год да смо били поново су нас звали. Оно што имамо јесте здрава енергија, добра, јака, и исто такве реакције публике јер ми заиста оставимо срце на сцени, што и јесте поента концерта – да публика ужива сат, сат и по, опусти се и заборави све проблеме – каже Секулић.

Он и његов оркестар се дуго знају, сви су из Бијељине, пријатељи су, подржавају се међусобно и, што је за овакав програм најважније, разумеју и, како каже, на један поглед схвате шта ко треба да уради.

Како ће концерт изгледати зависи од ”душе и расположења”, објашњава Секулић, и тога да ли га је и како ”чачнуло” у срце.

– Код нас, да л’ је народна музика или класика, све оде у сасвим другу фузију стилова. Нормално, не могу ни ја увек све исто да одсвирам, али никада не изостане енергије, а поготову када имамо повратну реакцију публике, као вечерас. То је то. Све је спонтано. Ништа се не договорамо, одвија се у моменту све спонтано на сцени и што се деси, деси се – каже.

А публика није могла само да седи, нису јој дали извођачи. Морала је да устане, учествује активно у тренутку када ”детектив” претражује салу, да пева и да игра, а најхрабрији и да се придруже на сцени. Колико је све било успешно показује и то што је ни извођачима ни публици није било лако да се растану па су на бис позивали и они из сале и део оних са бине.

Било би, вероватно, још занимљивије да је сала била пуна, али то није покварило ништа, само су они који нису дошли пропустили да осете како изгледа када прави музичари ”чачну” у срце.

Н. Т.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Floznicke.novosti%2Fvideos%2F1157422301902661%2F&show_text=false&width=267&t=0" width="267" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

ПРОЧИТАЈТЕ И…

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Floznicke.novosti%2Fvideos%2F356240237124114%2F&show_text=false&width=267&t=0" width="267" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

’’ЗИМСКИ ФЕСТИВАЛ’’ – Мики и Мини Маус отворили клизалиште

ПОСЛЕ СВИХ УЛАГАЊА У УФК ”ЛАГАТОР” – Место за врхунске догађаје

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )