У МУЗЕЈУ ЈЕЗИКА И ПИСМА – Изложба ивањских венчића

Изложба „Плетење венаца од ивањске траве у Јадру и Рађевини“ кустоскиње Ане Чугуровић биће отворена сутра у Музеју језика и писма у Тршићу

Обичај плетења ових венчића присутан је у свим крајевима Србије, а у лозничком крају има неке своје посебности. На изложби ће бити приказане фотографије Александра Стојановића о овом обичају забележене  у Лозници, Коренити и Тршићу 2021. године и фотографије Милана Пантелића забележене 2023. године у Доњим Брезовицама. На отварању изложбе о ивањданским обичајима у Србији говориће Гордана Пајић, музејска саветница у Народном музеју Ваљева, а о темама обичајне праксе и нематеријалног културног наслеђа говориће др Наташа Младеновић Рибић, кустоскиња у Центру за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду.

Овај програм организује се у оквиру пројекта „Приче о нематеријалном културном наслеђу у музеју. Савремене праксе неговања и презентације“ Центра за културу „Вук Караџић“, који је подржало Министарство културе Републике Србије и Град Лозница.

Отварање поставке је у12 часова.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ …

ПО НОВОМ РЕДУ ВОЖЊЕ – Воз „прескаче“ села

ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА – Завршена сва три конкурса

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )