ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ БЕБЕ – Живот уз помоћ „армије здравствених радника“

– Превремено рођено дете је свако новорођенче које је рођено пре 38 недеље трудноће. Проценат превременог рођења у Србији и европским земљама је висок, износи од 5 до 10 одсто а у нашем Породилишту од 7 до 10 одсто. Та деца се деле у две категорије, у првој су она старија од 32 недеље или тежа од 1.500 грама и она се могу пратити код нас у Породилишту, док се она  млађа од тога морају хитно збринути и упутити у Београд у Институт за неонатологију. За ту децу често кажемо да су мали борци, јунаци, све је то тачно, али они никада не би успели да добију своје животне битке да иза тога не стоји армија здравствених радника – педијатара, анестезиолога, педијатријских сестара, бабица. То су деца високог ризика којима је потребна 24 сата  нега. Веома често превремено рођена деца се роде без функције дисања и срчаног рада и захтевају хитну реанимацију па и интубацију – рекао је данас др Мирко Мрђен, педијатар кардиолог, шеф кардиолошког одсека Одељења педијатрије Здравственог центра „Лозница“ (ЗЦ) на конференцији за медије одржаној поводом Светског дана превремено рођене деце. 

Др Мирко Мрђен Др Славица Мрдовић

Према речима педијатра неонатолога Славице Мрдовић, шефице Одсека гинеколошко акушерског одељења ЗЦ, код беба које су рођене пре 38 недеље пет пута је већа смртност а код оних које су рођене пре 32 недеље смртност је чак 45 пута већа. Незрела су им црева и не могу на одговарајући начин да се хране.

– Рецимо, ако се роде пре 34 недеље не знају сами ни да гутају, морају све време да добијају инфузију и дабуду у инкубатору. Незрео им је и респираторни систем, кожа, до 20 пута су осетљивији на инфекцију, немају развијен имуни систем, централни нервни систем, имају велики проценат крварења у мозак, млитавасу. Због свега тога њима је потребна посебна нега и пажња 24 часа. Они су као паучина, пена од сапунице, коју ми морамо да сачувамо да би могли даих отпустимо из породилишта. Некада су потребне и две недеље да би могла да достигну минималну старост од 34 недеље или минималну масу од 2000грама, да могу сами даједу, да одржавају телесну температуруида им нису потребни антибиотици који морају да се дају искључиво у болницама.Ми тренутно задовољавамо све потребе деце старије од 32 недеље – нагласила је докторка Мрдовић.

Одговарајаући на питање новинара ЛН, др Мрђен је рекао да је у лозничком Породилишту недавно рођена најмања беба до сада. 

– Дете је рођено у 27 недељи трудноће, било је на самој граници побачаја, рођено је са срчаном радњом али са веома отежаним дисањем. Сат времена смо се бавили њиме и успели смо. Било је тешко око 700 грама, дужине 32 цм. То дете је интубирано и упућено на Институт за неанатологију а прва повратна информацијаје да је у стабилном стању- рекао је он.

Говорећи о последицама превременог рођења, Мрђен је нагласио да се оне јављају углавном  због тога што мозак нема довољно кисеоника због лошег дисања. Најтежа последица за будућност детета, које се сви плаше,је церебрална парализа. У Специјалној болници у Бањи Ковиљачи се лечи доста деце од те болести а велики број њих су управо превремено рођена.Ако се деца на време збрину, она касне у психомоторном развоју касније почињу да седе, ходају, говоре, али имају велику шансу да достигну осталу децу у трећој – четвртој години живота. Дешавају се, како је рекао,и мали поремећаји у моторици кретања, вида, слуха, психи што се назива минимална церебрална дисфункција.

Како је рекла Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности у градској управи, у свету се од 5 до 18 одсто деце роди пре времена што је око 15 милиона годишње,док се у нашој земљи пре времена роди око 4.000 беба. Према подацима Института за неонатологију у нашој земљи просек превремено рођене деце је 6,8 одсто што је добро, најнижи је 5 одсто,што, како каже, показује да су многе трудноће контролисане и вођене и да је здравствени систем на добром нивоу. Такође, велики је и проценат деце која преживе.

Тања Глишић Матић

– Наредних година ћемо наставити да се бавимо овим проблемом тако што ћемо информисати родитеље и што ћемо заинтересованим трудницама омогућити да прођу кроз различите школе родитељства па их информисати и о могућности да дете дође и пре времена а и о томе како касније ту бебу треба неговати – рекла је Глишићева.

Др Мирко Мрђен се на крају посебно захвалио градској управи и градоначелнику Видоју Петровићу зато што су, како је рекaо, пре неколико година решили велики проблем а то је да током 24 часа увек дежурају два педијатра што је посебно важно ноћу.

– Сада у ЗЦ „Лозница“ имамо увек током 24 часа педијатра за амбуланту и Диспанзер за децу а други за одељење и породилиште. Обавезним присуством два педијатра превремено рођеном детету као и другим тешким болесницима се може правовремено указати одговарајућа помоћ како био потенцијалне последице биле сведене на минимум – рекао је Мрђен.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ПОНЕДЕЉАК – Дан посвећен деци

ЧЕКАЈУЋИ ОТВАРАЊА – Што се почне, заврши се

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )