ГОДИНА ЈУБИЛЕЈА – Изложба о природи

У Галерији „Мина Караџић“ у Вуковом дому културе данас је отворена мултимедијална тематска изложба о природној баштини Србије „Глас природе“, ауторки Јелене Ковачевић и Јоване Илић, научних сарадница Завода за заштиту природе Србије. Изложба је приређена као завршни програм манифестације „Дани Јована Цвијића“, а поводом обележавања 75 година рада Завода.

Снежана Нешковић Симић, директoрка Центра за културу „Вук Караџић“, који је домаћин манифестације, истакла је дугогодишњу сарадњу са Заводом, честитајући значајан јубилеј, уз појашњење да су у протеклим годинама заједно организовали низ радионица за ученике основних и средњих школа.

– Наша сарадња је већ годинама усмерена ка промоцији науке и лепоте наше природе. Изложба је интерактивна што је посебно занимљиво ученицима јер се на модеран начин упознају са лепотама природе и предела у Србији – рекла је директoрка.

Наташа Панић, руководилац групе за образовно издавачку делатност у Заводу за заштиту природе Србије каже да се овом поставком приказује шта је то вредно и значајно са аспекта природних вредности у држави и на који начин се штити и које активности спроводе да би се природа очувала и остала вредна.

– Представили смо рад на проглашењу заштићених природних добара, националну мрежу заштићених подручја којих има око пет стотина, а то су сви наши национални паркови, паркови природе, споменици природе, заштићена станишта, предели изузетних одлика међу којима су Тршић и Троноша, као и планина Цер. Показали смо колико оваквих предела и природних добара има и на који начин се штите кроз проглашавање у одређене категорије заштите, како штитимо гео-наслеђе. Кроз ту причу показујемо шта све чини разноврсност природне баштине наше земље – објаснила је она.

Посетиоци су могли да погледају и кратке видеo-записе „Глас природе“ и „Сури орао“, филм који говори о одрастању сурог орла и његовој борби за опстанак, а међу експонатима су и мапа заштићених природних добара Србије, коју прате таблети на којима су фотографије тих добара. Изложени су и панели са историјатом заштите природе Србије и пре оснивања Завода јер, како је речено приликом отварања изложбе то траје јако дуго, док је Завод основан 1948, када креће „модерна“ заштита приорде.

– Ту је рад са црвеним листама на којима су најугроженије биљне и животињске врсте, дат је њихов опис, али и предлог и смернице како да их заштитимо и очувамо. Могуће је видети део збирке експоната геолошког наслеђа са објашњењима шта они представљају или послушати аудио радове са причом како су биљке настаниле земљу и зашто је битно да остану на нашем простору. Код нас је много заштићених врста, разврстане су по групама, а  најугроженији су сисари, медвед који је заштићен, као и сури орао, има их неколико парова, биљке такође, чија су станишта јако мала и зато о њима треба бринути – речено је на изложби која се може погледати до 30. новембра.

С.П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ У КРУПЊУ – Организовали Фестивал науке

ВОДОВОД И КНАЛИЗАЦИЈА – Радови обустављају саобраћај

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )