ЗИМСКА СЛУЖБА КЈП „НАШ ДОМ“ – Спремни за пахуље

Од првог новембра зимска служба КЈП „Наш дом“ почиње рад, а како нам је потврђено из овог предузећа, долазеће дане дочекују спремно. Према календару рада, служба ће званично бити ангажована до априла, односно 152 дана, али уколико временски услови буду лоши са снежним падавинама пре и после одређених датума, радиће се по посебном налогу управљача јавних површина. Иначе, ово предузеће је подизвођач радова, док је ЈП „Лозница развој“ задужено за програм рада градске зимске службе.

– Приоритетно чишћење јавних површина је поред установа где је фреквенција пешачког саобраћаја увећана, а то су СУП, Суд, градска управа, пошта, основне и средње школе, обданишта, болница, Специјална болница за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи, домови здравља, Национална служба за запошљавање, аутобуска станица, мостови преко штире, као и пешачки прелази на саобраћајницама. Јавне површине испред Суда, СУП-а и градска управе чисте се ручно због стубића на тротоару који онемогућавају машинско чишћење, а јавне површине у граду чисте се по распореду када висина снега буде од осам до десет центиметара. Мостови се ноћу чисте машински а дању ручно – објашњавају у „Нашем дому“.

Три расипача снега чистиће тротоаре на шабачком и ваљевском путу, Улицу Луке Стевића и у Бањи Ковиљачи, а, како наводе из предузећа, по завршетку радова у првом приоритету, упућују се на чишћење осталих јавних површина предвиђеним планом. Зимска служба ће у зони унапређеног пословања, Улици Јована Цвијића, на Тргу Јована Цвијића, Тргу Вука Караxића, стазе поред [тире, Улицу војводе Путника, Дринске дивизије и Патријарха Павла, Мине Караxић, Веселина Мисите, Ленке Дунђерски, Момчила Гаврића и Проте Игњата Васића снег чистити ручно или уз помоћ одговарајућег возила. У овим улицама није дозвољена употреба соли, већ се спречавање поледице обезбеђује другим средствима попут чистог сепарисаног песка или хемијских средстава која не разарају бетон. За зимско одржавање, свакодневно, у сталној приправности је 25 радника (техничко лице и четири возача плус 20 радника, од тога осам у Бањи Ковиљачи).

– За потребе зимског одржавања набављене су и депоноване одређене количине материјала, а уколико дође до већих временских непогода биће ангажован још један расипач и друга механизације. За посипање је обезбеђено 60 кубика чистог сепарираног песка, 13 тона индустријске соли и две тоне хемијских средстава – поручују из „Нашег дома“.

Према речима Николе Драгићевића, директора ЈП „Лозница развој“, ове године је, када су у питању путеви и улице извођач радова предузеће „Стобекс“, а комплетна механизација је спремна као и материјал потребан за посипање путних праваца који се по програму чисте према приоритетима.

– Неопходна количина индустријске соли је сто тона, ту је и 250 кубика дробљеног агрегата који је помешан са индустријском сољу, као и потребне количина мешавине шљаке депоноване на успонима и чисте камена ризла која се посипа на успонима макадамских путева. Спремно је пет комплета, камиони са раоницима за снег и са посипачима, као и два комплета који подразумевају гредер за чишћење путева и улица и једно путарско возило.  „Стобекс“ одржава 255 километара путева и улица, то су путеви са највећом фреквенцијом саобраћаја на којима се, пре свега одвија редован аутобуски превоз, и чисте се по приоритетима – казао је он.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023 – Још један Лозничанин кандидат за посланика

КОНКУРС ЗА ВАТРОГАСЦЕ – Још четири дана за пријаву

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )