НАСИЉЕ НИЈЕ РЕШЕЊЕ – Важна улога Канцеларије за младе

Лозничка Канцеларија за младе превенцијом вршњачког насиља бави се већ 12 година. Важно је што се са родитељима разговара о унапређењу менталног здравља младих јер је подршка породице најважнија. Сада је фокус на родитељима јер су они први прстен подршке младима, породица је кључна и најпре може да уочи промене у понашању и сигнале који указују да нешто није у реду

Бојан Лучић

Вршњачко насиље је увек било присутно, само се о њему сада више прича, више пажње привлачи, али је и грубље него што је било некада, у време када су млади били родитељи данашње омладине и родитељи њихових родитеља. Лозничка Канцеларија за младе (КЗМ) превенцијом вршњачког насиља бави се већ 12 година, а све је почело програмом ”Буди мушко”, уз подршку тадашњег Министарства омладине и спорта и Амбасаде Норвешке у Београду.

– Почели смо у Техничкој школи, а потом смо програм проширили и на друге тако да смо кроз различите едукације повећавали интересовање младих за ову тему и обухватали око три хиљаде младих годишње, што је велики број. Ипак, последњи подаци говоре да на томе морамо да наставимо да радимо још више и да превенција насиља и ментално здравље треба да буду једна од примарних тема. Уз подршку Града Лознице, спроводимо програм који омогућава да клинички психолог Живка Мићановић Цвејић ради са младима и њиховим родитељима и до сада је већ радила са 17 групација  младих, а до краја године ће радити са још десет па ћемо од марта наредне године наставити ове активности. Важно је што се и са родитељима разговара о унапређењу менталног здравља младих јер је подршка породице најважнија – каже Бојан Лучић, координатор КЗМ.

Према његовим речима, одзив младих је добар и позитивно реагују на тему менталног здравља, а ради се са ученицима седмог и осмог разреда основне школе и средњошколцима, где је вршњачко насиље најзаступљеније.

– Не могу да кажем да је брига о менталном здрављу била запостављена, али се нисмо толико бавили тиме, колико превенцијом вршњачког насиља, а њихова веза је кључна јер се радом на менталном здрављу може очекивати смањење насиља како вршњачког, тако и породичног и партнерског.  Ми смо од 2011. покренули и вршњачке едукације по школама јер је то пријемчивије код младих и лакши начин да се упознају са темом и да прихвате оно што им се прича. Битно је да они благовремено уоче шта им се дешава и да на време реагују. Сада је фокус на родитељима јер су они први прстен подршке младима, породица је кључна и најпре може да уочи промене у понашању и сигнале који указују да нешто није у реду. Често су деца и млади из породица у којима су родитељи разведени па немају сталну подршку оба родитеља, понекад нема ко да их саслуша па проблеме које имају код куће манифестују на другима, најчешће вршњацима. Стога је подршка клиничког психолога изузетно важна – каже Лучић.

Он додаје да верује да ће резултати ових активности бити добри јер је важно пронаћи извор проблема и кренути од њега. Психолошко саветовалише, иначе, у Омладинском центру постоји од 2014. године, млади могу да се јаве и да им се обезбеди да без чекања добију подршку. 

Изузетно битно је и то што се показало, наглашава Лучић, да млади Омладински центар доживљавају као безбедно место у којем могу потражити помоћ када се суоче са проблемима. Било је случајева када су пријављивали онлајн насиље, угрожавање безбедности и узнемиравање путем интернета од стране старијих особа, као и вршњачког насиља. Тада су о ономе што се збива обавештавани породица и сви надлежни органи и пружана психолошка помоћ.

 – Јако је важно да се родитељи одмах укључе, а то су те незгодне године када млади осећају несигурност, не знају како да донесу одлуку и нису сигурни да је добра, а често их је и стид и страх да се обрате родитељима. Зато смо ту да их подржимо и драго ми је што у КЗМ и Омладинском центру виде пријатеље на које могу да се ослоне и да им верују. Проблем је и то што млади често не препознају насиље и морамо и даље радити на томе да то променимо, а ту важну улогу игра вршњачка едукација – објашњава координатор КЗМ.

Стварање чврстог прстена подршке младима има сигуран ефекат на буђење свести о било ком облику насиља и важности бриге о менталном здрављу, наглашава.

Н.Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАСИЉЕ НИЈЕ РЕШЕЊЕ – Сви треба да се преиспитамо

НАСИЉЕ НИЈЕ РЕШЕЊЕ – Шездесетак кривичних пријава годишње

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )