ЕКО-ШЕТЊА – Авантура за средњошколце

ЕКО-ШЕТЊА – Авантура за средњошколце

Око 120 младих Лозничана, ученика све четири средње школе, упутило се јуче у нешто више од шест километара дугу шетњу под слоганом ”Тај нЕКО си ти” у организацији Канцеларије за младе (КЗМ) и уз подршку Уницефа. Стаза је водила кроз Карађорђеву улицу па у шуму до извора Свете Петке и даље до изласка на пут и повратка у центар града. За оне који ретко излазе из урбане средине био је ово не само занимљив излет, већ и авантура нарочито зато што су се пред крај шетње изнад Лознице навукли облаци и почела да пада киша.

Иако је онима који се не баве спортом и нису навикли на физичку активност било необично па помало и напорно да се крећу шумским стазама и неасфалтираним путевима узбрдо, а онда их изненадило што је низбрдо још теже, сви су били добро расположени и рекли су да се осећају одлично.

Толико младих и граја коју су стварали у иначе мирном, тихом крају били су права атракција и за мештане па су многи излазили да виде шта се дешава и ко то пролази.

Бојан Лучић, координатор КЗМ, каже да је шетња организована како би подстакла младе да се баве рекреацијом и да се упознају са значајем здраве животне средине.

– Показали смо им неке  стазе које се налазе у близини центра града, којима се може прошетати и квалитетно провести време када га немају за одлазак до Тршића, Троноше, Гучева или Бање Ковиљаче. Циљ је да виде колико је важно одржавати пешачке и бициклистичке стазе чистим, а ово је забаван начин да то схвате. Увек треба показивати колико је битна заштита животне средине и ово је један од начина да пошаљемо ту поруку – рекао је Лучић.

Валентина Антић, консултанткиња за развој партиципације волонтирања у Уницефу у Београду, каже да јој је задовољство да види толико младих у акцији којом се скреће пажња на заштиту животне средине и квалитет ваздуха.

Валентина Антић

– Ово је сјајан одзив, у претходних неколико месеци смо са КЗМ и Едукативним центром из Крушевца радили на оснивању локалног волонтерског сервиса и промоцији волонтеризма и обезбеђивању ресурса да се укључе млади али и друге институције и не изненађује ме да у Лозници видим оволико младих пуних ентузијазма. Битно је да скренемо пажњу на то шта ми, као грађани, можемо да урадимо за животну средину и да волонтирање представимо као јако важно и за волонтере и за кориснике и да такве активности чине да се сви осећају лепо када радимо за опште добро – казала је Антићева.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕМЕ – Још два дана без кишобрана

МОЈА ПРВА ПЛАТА – Продужени рокови

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )