ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – За грађане 20 милиона динара

Јавни позив за доделу бесповратних средстава за подизање нивоа мера енергетске ефикасности, домаћинстава, кућа и станова који град Лозница ради заједно са Министарством рударства и енергетике, биће расписан сутра, саопштио је данас медијима председник Комисије за енергетску ефикасност Дејан Сталовић. Грађанима који живе у породичним кућама и становима на располагању је девет мера, а укупан износ обезбеђених средстава 20 милиона динара, по десет од локалне самоуправе и ресорног министарства.

– Ова област је изузетно важна за руководство града, већ годинама спроводимо активности на подизању нивоа енергетске ефикасности и имамо јако добре резултате. Последње две године заједно са Министарством рударства и енергетике спроводимо овај конкурс и урадили смо важне ствари на подизању енергетске ефикасности домаћинстава уградњом котлова, постављањем фасада или заменом столарије. Реч је о 245 домаћинстава, а оно по чему смо препознатљиви на нивоу Србије је унапређење својстава стамбених зграда којe је добро прихваћенo – казао је Сталовић.

На овом конкурсу предмет суфинасирања су замена столарије, постављање фасада, изолација крова, уградња котлова на гас и биомасу, топлотних пумпи, цевних мрежа за топлотне пумпе или котлове, соларних колектора, а ове године је новина да могу конкурисати и они који желе да уграде соларне панеле. Новина је и да грађани могу конкурисати и за више ових мера, односно основни, стандардни и напредни пакет.

Дејан Сталовић

– Потрудили смо се да им максимално олакшамо како да конкуришу и дођу до субвенција. Од отварања конкурса, од сутра, сва документација се налази на сајту града, могу доћи на шалтер осам у градску управи и преузети је и ући у процедуру њеног прикупљања, а ове године конкурс није временски орочен. Кад нама доставе документацију заседаћемо једном седмично и за све исправне пријаве одмах излазити на терен, одобравати их и моћи ће да се почну радови. Максимално ћемо тај посао убрзати – нагласио је Сталовић.

Према његовим речима, што се тиче максималног износа подстицаја по мерама за столарију је то 160.000 динара, постављање фасаде и изолацију крова по 250.000, уградњи котлова на гас 90.000, котлова на пелет 120.000, топлотних пумпи од 190.000 до 350.000 у зависности од врсте пумпе, уградња или замена цевне мреже до 150.000 динара, соларни колетори до 160.000, а уградња соларних панела на кућама 420.000 динара. За станове су износи нешто мањи, код столарије је максимално 120.000, котла на гас 90.000, топлотне пумпе 190.000 или 350.000 док се за замену или уградњу нове цевне мреже може добити највише 90.000 динара.

– Неки од основних услова за пријаву су да је објекат легално изграђен, подносилац пријаве власник објекта или корисник, али уз писану сагласност власника, и да се у објекту станује целе године. Мора се имати потврда да се не дугује порез, фотокопија последњег рачуна за струју са којег се види да постоји потрошња струје током целе године и она не сме по месецу бити мања од 30 киловат часова. Желимо да спречимо конкурисање за објекте у којима се не живи. Неопоходно је да се достави предмер и предрачун за радове за које се конкурише и то од извођача радова са листе директних корисника, објављене на сајту града, сада их је двадесетак и све су мере покривене. Када је све у реду, потписује се тројни уговор, између града, извођача радова и подносица пријаве, а када радови буду готови, комисија иде на терен да утврди да је све урађено и у складу са предрачуном тек тада се новац пребацује извођачу радова. Значи, град све новчане трансакције обавља искључиво са извођачима радова и новац не иде грађанима ни на који начин – појаснио је Сталовић и нагласио да ће од сутра документација бити доступна и у свим месним канцеларијама које су активне.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАСЕДАО ПРИВРЕМЕНИ ОРГАН – Престао мандат одборницима и извршним органима града

ШТРАЈК У ПОШТИ – У Лозници раде три шалтера

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )