ВЛАДА СРБИЈЕ – Распуштенe Скупштина Лознице и још 63 града и општине, предложено распуштање Народне скупштине

Образложен предлог за распуштање Народне скупштине и расписивање парламентарних избора Влада Србије упутила је данас председнику републике Александру Вучићу. Одржавање нових избора за народне посланике обезбедило би, у постојећим околностима, виши степен демократичности, смањење тензија које се стварају између супротстављених опција у друштву, одбацивање искључивости и говора мржње и афирмисање права на слободно изношење мишљења и ставова о одређеним политичким, економским и другим питањима, укључујући и даљу афирмацију европских вредности, стоји у саопштењу владе.

У предлогу за распуштање Скупштине, између осталог, стоји и да су се у последње време у делу јавности појавили захтеви за расписивање нових, ванредних избора за народне посланике, а да је 11. септембра 2023. године део опозиционих политичких странака такав захтев поднео председнику републике.

Полазећи пре свега од овог захтева, влада сматра да би спровођење изборног процеса, као једног од основних постулата демократског друштва, било добра прилика да се приспита политичка снага аргумената, досадашњих учинака и планова свих чинилаца на политичкој сцени и да се грађанима омогући да слободно искажу вољу у ком правцу Србија треба да се креће.

Владa је на седници донела и одлуке о распуштању Скупштине Града Београда и образовању Привременог органа Града Београда, а исте одлуке донете су за још 64 локалне самоуправе у Србији међу којима су и град Лозница и општине Крупањ, Мали Зворник и Љубовија.

Одлуке о распуштању скупштина градова донете су за Шабац, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Нови Пазар, Пирот, Врање, Лесковац, Прокупље и Смедерево, као и за скупштине општина Богатић, Владимирци, Коцељева, Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабаре, Жагубица, Житорађа, Кнић, Куршумлија, Кучево, Лапово, Лебане, Љиг,  Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце и Бојник.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И …

У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ – Смена за сменом

КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ЛОЗНИЦЕ: РАДИОНИЦА КАЛИГРАФИЈЕ – Очување традиције и писма

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )