УЛАГАЊЕ У ШКОЛЕ – За боље услове рада

УЛАГАЊЕ У ШКОЛЕ – За боље услове рада

Лепо време у октобру омогућило је да се започети радови на сређивању школа у Лозници приведу крају. У ОШ “Петар Тасић“ у Лешници реконструисана је унутрашњост спортске хале коју користи 450 ученика, колико их има у матичној школи. Како каже Драган Ђокић, директор школе која има и још стотину ученика у четири издвојена одељења, Чокешини, Новом Селу, Стражи и Доњем Добрићу, сређена је унутрашњост хале, окречена је, постављени су кошеви и заштитна мрежа. Вредност радова је око два милиона динара.

– У подруму овог објекта налазе се и две мање хале које се најчешће користе за борилачке спортове док овај горњи део користе и остали спортски клубови, као што су рукометни и кошаркашки клуб из Лознице, фудбалски клубови из Лешнице, стављена је на располагање свим клубовима који желе да је користе – напомиње директор.

Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, који је посетио данас ову школу, истакао је да је Лозница  један од ретких градова који на полупречнику од 12 километара има три спортске дворане – на Лагатору, и у Лешници и Бањи Ковиљачи. Подсетио је да је градња дворане у Лешници почела још деведесетих и да се интензивирала тек после 2004. године.

– Ова дворана не служи само за квалитетно извођење наставе физичког васпитања, већ и за подизање нивоа физичке културе целог овог краја. Наш циљ је да колико год средстава уложимо у образовну структуру исто толико уложимо и у спортску, имајући у виду колико је важна физичка активност за развој организма. У већини школа изградјене су фискултурне сале, тренутно се раде још две, у гимназији и у школи у Јадранској Лешници која ће се такође користити не само за наставу, већ и за подизање физичке културе у том крају – рекао је Ђокић који је данас обишао и издвојено одељење (ИО) у Стражи у којем се такође изводе радови.

Према речима директора, на згради овог ИО, у којем су сада 23 ученика, а наредне године ће их бити 30, поред обнове комплетне електроинсталације,тренутно се раде фасада и спољашња столарија, подшив и олуци. Њиховим завршетком школски објекат ће бити потпуно уређен и деца ће имати здраве и нормалне услове за рад. Вредност тих радова је милион и по динара. Грејање у овом одељењу је још увек на пећи док је, како каже директор, у Чокешини урађено етажно грејање.

Помоћник градоначелника нагласио је да је образовање категорија од општег друштвеног интереса и да зато има приоритет приликом издвајања из градског буџета. Подсетио је да је за предшколско образовање из буџета планирано око 365 милиона, за основно око 300 милиона, а  за функционисање четири средње школе око 80 милиона динара. Ако се томе дода 15 милиона за ученичке стипендије и три милиона за Центар за таленте, за образовање се из буџета издваја више од 760 милиона.

– Боримо се да уложимо што више средстава у школе како бисмо поправили услове за рад ученика и наставника, а посебно водимо рачуна о безбедности ученика. Настојимо да све школе имају интерни видео-надзор, да буду осветљене, ограђене а да се поред оних које се налазе уз фреквентне саобраћајнице постави заштитна ограда, саобраћајни знаци, ако је могуће портали, пешачке стазе, лежећи полицајци – рекао је Ђокић.

Говорећи о тзв. летњем сређивању школа он је подсетио да је ове године у ОШ „Вера Благојевић“ у Трбушници, „Антиној“ и „Кадињачи“ замењен део фасадне столарије и реконструисан кров, док се у „Цвијићевој“, јединој градској школи која је има котао на чврсто гориво,изводе радови на постављану гасне инсталације. Ограђена су дворишта у ОШ “Вук Караџић“ у Лозници, у школи у Липничком Шору и у ИО у Јелаву. У Клупцима је завршена реконструкција крова, замењени олуци, громобранска инсталација, док је у Липници урађен кров на котларници, окречене одређене просторије, а у ИО у Брадићу урађени сви тоалети. У Тршићу би током викенда требало да се замени фасадна столарија, у питању су средства добијена из опортунитета, на Брезјаку је урађен простор за предшколце, а у Драгинцу је ове године завршена замена крова на  фискултурној сали. Од средњих школа, зграда Економске је добила нову фасаду, у Техничкој школи је урађена термоизолациона фасада започета лане, у школи „Свети Сава“ сређен је унутрашњи простор и подови ,док се у гимназији ради замена фасадне столарије по упутствима Завода за заштиту споменика с обзиром на то да је зграда под заштитом државе.

– Ако се свему томе дода да ове године финансирамо и две фискултурне сале онда су издвајања из буџета за образовање скоро милијарду, односно сваки четврти динар – закључио је Ђокић.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВЛАДА СРБИЈЕ – Распуштенe Скупштина Лознице и још 63 града и општине, предложено распуштање Народне скупштине

У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ – Смена за сменом

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )