КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ЛОЗНИЦЕ: РАДИОНИЦА КАЛИГРАФИЈЕ – Очување традиције и писма

КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ЛОЗНИЦЕ: РАДИОНИЦА КАЛИГРАФИЈЕ – Очување традиције и писма

Академска сликарка и калиграфкиња Даница Веселиновић одржала је данас у Библиотеци Вуковог завичаја радионицу калиграфије за ученике основних школа, узраста до 12 година. Радионица је део пројекта ,,Живо наслеђе 2023”, који је подржало Министарство културе, а сви учесници су могли да науче нешто о вештини калиграфског писања и направе граничнике за књиге и различите честитке.

– Када сам представнику Министарства културе изложила идеју да се „Данима, европске баштине – живо наслеђе“ придружимо овом радионицом идеја је оцењена као одлична. Калиграфија јесте спецификум нашег краја, нешто што траје и што ће трајати. Велику захвалност дугујемо нашој Даници Веселиновић која је увек ту за своју библиотеку. Данас је своју вештину представила ђацима који су је с пажњом пратили. Причали смо о Вуку Караџићу и калиграфији коју је он учио у Троноши и која се преноси данас као живо наслеђе и на децу. Иначе, постоје људи заљубљени у уметност а који не умеју да сликају или цртају, а сматрају да је први праг који треба да пређу управо калиграфија која када се стави на неки паспарту и изложи јесте уметничко дело – рекла је Мирјана Пејак директорка градске библиотеке, додајући да радионица није „никакво враћање у моду, јер би то било потцењивање калиграфије и ћирилице, али јесте лепа прилика да деца овде науче нешто лепо и одавде понесу резултате свог рада“.

Још је истакла да је радионица калиграфије као времеплов којим се враћамо 150 година уназад, у време када је библиотека и настала 1868. године, баш на иницијативу Вука Караџића.

Веселиновићева је објаснила да се калиграфијом можемо бавити од оног момента када научимо да пишемо и да то и јесте најбољи период за децу школског узраста да упоредо са словима уче и калиграфију која и негује лепо писање.

– Да бисмо имали здрав рукопис неопходно је лепо писање и руковање старим алатима, калиграфским перима. За сваки узраст постоји план учења, али калиграфију треба да негујемо кроз цео живот. Није важно да ли смо дете или свршен студент, запослен човек или пензионер. Калиграфија је стара колико и наша цивилизација. Да бисмо могли да се бавимо савременим послом потребно је да имамо добру основу, пре свега, ако смо графички дизајнер, та-ту мајстор, менаџер у култури и уметности, неопходно је познавање старих заната, нарочито калиграфије. Она јесте стари занат, али живи и данас, њоме можемо исписати честитку и захвалницу, али она живи и на постерима, зидовима и рекламама, излозима. Где год је слово ту може бити и калиграфија. Не мора се све штампати, може се нешто и руком урадити и то даје лепши изглед и душу, од књиге до зида. У овом калиграфском атељеу се налази стари писаћи сто, скамија, гушчја пера, мастионице, све је то прибор за писање – рекла је она.

Како је још нагласила, где год представља калиграфију људи су одушевљени лепим писањем јер смо се сви знатно удаљили од тако архетипске ствари која живи у нама, а пишемо помоћу компјутера, тастатура или телефона. Како је рекла, одушевљење не изостаје када то виде, ни код нас ни у свету. Посебно када виде ћирилицу јер у свету је сматрају „врло интересантним и егзотичним писмом“. Зато јој је, сматра, привилегија да кроз свој занат представља и ћирилицу.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ ОРЛОВИНЕ – Наставак истраживачких радова

ОДРЖАН ДРУГИ СЕОС САБОР – Овде је место животу, а не руднику

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )