ОДРЖАН ДРУГИ СЕОС САБОР – Овде је место животу, а не руднику

ОДРЖАН ДРУГИ СЕОС САБОР – Овде је место животу, а не руднику

Други Сабор Савеза еколошких организација Србије (СЕОС) ‘‘Знамо да не дамо’‘, посвећен очувању ваздуха, воде и других природних ресурса, одржан је данас у Горњим Недељицама у присуству великог броја гостију и грађана. Према речима Златка Кокановића, из Удружења ‘‘Не дамо Јадар’‘ које чини СЕОС са удружењима ‘‘Марш са Колубаре’‘  (Ваљево), ‘‘Сувоборска греда’‘  (Прањани), ‘‘Еко бригада Јагодина’‘  (Јагодина), ‘‘Неко брине за Левач’‘  (Рековац) и ‘‘Заштитимо Добрињу и околину’‘ (Добриња), осим свих чланица дошла су разна еколошка и друга удружења са територије целе Србије, неколико из БиХ, која имају исте или сличне проблеме поводом рударења литијума, укупно близу тридесетак разних организација, као и представници политичких странака које подржавају СЕОС.

Кокановић је у изјави за портал ЛН, оценио да је, упркос стављању тачке на пројекат ‘‘Јадар’‘, компанија ‘‘Рио Тинто’‘ у последње време појачава активности у медијима, али и организовањем презентација у граду и по селима.

Златкo Кокановић

– Они на конкретна питања нису давали одговоре тврдећи да људи мешају ‘‘бабе и жабе’‘, немају одговор на питање обичног човека, сељака шта ће се десити ако буде рудника. За патентно постројење кажу да имају дозволе, али им патентни нису одобрени ни после пет година. Имали су два покушаја рушења откупљених кућа чему смо се супроставили из познатих разлога, то сад стоји, а према незваничним информацијама, са тим ће кренути после избора. Ми смо ту и пре и после избора, нас политика не интересује, ми смо своји на своме, и боримо се да останемо на својим огњиштима, за здраву воду, здрав ваздух, здраву земљу и да ова земља остане да буде српска, а не колонија. Не могу рудник и пољопривреда заједно, ниједан званично отворен рудник литијума не постоји у свету, имају неки у покушају. Само нека покажу свету један пример где су функционисали и да су људи задовољни, нека покажу пословање у свету, на Мадагаскару, у Новој Гвинеји, Аустралији где су порушили пећине Абориџина. Не прихватамо њихово рударење, немају шта да траже овде и желимо им срећан пут. Има неких ствари које не могу да се купе парама – казао је Кокановић.

Сабор је отворио професор др Ненад Костић, академик, хемичар, а на скупу су, поред осталих, говорили и професор др Ратко Ристић, проректор Универзитета у Београду, и професор др Драгана Ђорђевић, научна сарадница на Институту за хемију, која је казала да је пре више од три по године упозната са проблемом око јадарита у Јадру. Она је присуствовала пре више од три године представљању пројекта ‘‘Јадар’‘ од стране стручњака ‘‘Рио Тинта’‘ када им је, каже, поставила четири питања битна за угрожавање животне средине и није добила ниједан одговор.

– Када сам се заинтересовала за пројект нигде нисам могла наћи податке о технологији, то није постојало и до данас не постоји, или није изнето у јавност. Њихова технологија није пантентирана ни после пет година, што такође нешто говори. Указујемо да је она спорна и погубна и за животну средину и животе људи који ће остати овде да живе, уколико рудник буде отворен. Слушамо о милијардама евра које ‘‘Рио Тинто’‘ улаже у Србију, ‘‘Рио Тинто’‘ улаже у свој бизнис, не у Србију. Нико не говори о томе колико Србија улаже за ‘‘Рио Тинто’‘, Србија плаћа изградњу свих приступних саобраћајница и све инфраструктуре за потребе ‘‘Рио Тинта’‘ који ће да експлоатише литијум и на томе профитира. Нико не говори шта ће Србија изгубити и да ће Јадар заувек нестати, уколико се деси да рудник буде отворен. Недавно смо сазнали да су најновија истраживања која финансира Фонд европске комисије показала да је највише литијума у Аустрији, да га има јако много у Француској, Шпанији, Португалији, у Немачкој чак три пута више него код нас, али је Србија, иако је у дну листе по садржају литијума, одређена за рударење. То значи да земље ЕУ не желе да уништавају своју животну средину, а Србију није штета уништити – казала је она поред осталог.

На другом сабору су биле организоване и разне радионице за децу, изложба слика, дружење са уметницима, а било је и акција хуманитарног карактера. Углавном је на скупу, одржаном по готово летњем дану, поручено да је ‘‘овде је место животу, а не руднику’‘.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Учитељица живота

ФУТСАЛ: ЛИГА ШАМПИОНА – Тражили сте спектакл, добили сте га

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )