ИЗЛОЖБА О РАДИОФОНИЈИ – Радио с веком традиције

ИЗЛОЖБА О РАДИОФОНИЈИ – Радио с веком традиције

Музеј Јадра и Центар за културу „Вук Караџић“ угостили су синоћ београдски ПТТ музеј који се представио изложбом „Година пре века – 99 година радиофоније у Србији“. Аутор поставке је Лозничанин Миодраг Глигорић, инжењер електротехнике, који живи и ради у српској престоници, а посетиоци су могли да виде тридесетак радио-апарата из његове личне колекције из периода између два светска рата. Изнети су и бројни детаљи у вези са првим електронским медијем на Балкану – Радио Београдом, попут тога да се први пут огласио из Радио-телеграфске станице у Раковици 1. октобра 1924. године.

Изложбу је отварио Марко Јелић, руководилац ПТТ музеја у Београду, који је изразио задовољство што је баш Лозница први град у Србији који је најавио обележавање једног века постојања радија код нас.

– Наш музеј, који ове године слави сто година постојања, свакако је као део Поште Србије наследник богате традиције многих и важних историјских догађаја у развоју нашег друштва па и поште и телефоније. Радио је и кренуо из поште, Министарство поште и телеграфа давало је одобрења, а на поштанским шалтерима су људи могли да купе и плате одређену таксу за коришћење радио-апарата. Било је јако важно да радио дође до сваког човека, села и града, да се чују праве информације. За нас је јако важно што постоје људи попут Миодрага Глигорића, који је страствени колекционар и значајан сарадник у музеју. Нашу сталну поставку „Тачка спајања“ у Београду поставили смо уз његову помоћ и тако смо повезали телеграфију и показали како се користио Морзеов систем преноса порука – рекао је Јелић, најавивши за следећу годину и издавање посебне поштанске марке.

Горан Вилић, управник лозничког музеја, рекао је да је идеја о изложби рођена пре годину и по дана када је Глигорић испричао да у колекцији има око две стотине старих радио-апарата.

– Изложени су први радио-апарати који су кориштени од 1924. године до Другог светског рата. Када је отворен Радио Београд у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца био је само 61 претплатник. Људи су се окупљали по кућама, клубовима и угоститељским објектим и слушали емитовање емисија. Иначе, емисије су емитоване само уторком, четвртком и суботом по налогу ресорног министарства. Већ 1929. године када Радио Београд има свакодневни програм, било је око 19.000 претплатника. Изложбом смо оживели то време – каже Вилић.

Аутор је поручио да је захвалан свом граду, који је имао слуха да овако нешто прикаже Лозничанима и свим другим посетиоцима градског музеја.

– Изложбом су обухваћена три сегмента – технички уређаји, радио-апарати, резервни делови, инструменти, батерије, кондезатори, други се тиче самих медија а ту је и библиографија, издавачка делатност, грамофонске плоче и музика из периода између два светска рата. Сви експонати су у вези са тим периодом а „најмлађи“ је из 1936. Изложба је обогаћена етно-елементима, да би се приказао амбијент у којем је радио функционисао, како је ушао у домаћинства. Најважнији експонати су ми домаћи детекторски пријемници и радио-апарати. Има их неколико који су овде први пут изложени и никада их нико није видео. Порука изложбе је – слушајте радио јер он има својих предности. То је први електронски медиј и једини који вам не краде време. Иначе, грамофон и грамофонске плоче нису примарне у овој поставци. Радио је био у симбиози с грамофоном, продавао се као један уређај. Међутим, грамофон се слушао и док није било радијског програма. Овде је један на навијање, а све изложене плоче су на 78 обртаја и на њима су тонски записи домаћих мелодија – објаснио је Глигорић, а потом посетиоцима и приказао како ради грамофон са курблом и један од старих радија.

Изузетно занимљиву поставку Лозничани моги погледати у наредних месец дана.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУТСАЛ: ЛИГА ШАМПИОНА – Лозница у елити

ФУТСАЛ: ЛИГА ШАМПИОНА – Барса међу 16, Андерлехт чека Луксол

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )