ЛОЗНИЧКА ОПОЗИЦИЈА – Траже ажурирање бирачког списка

У просторијама Градског одбора Странке слободе и правде (ССП) данас је одржана заједничка конференција за медије са градским одборима Демократске странке (ДС) и Покрета слободних грађана (ПСГ). Представници ових странака су се осврнули на недавну оставку градоначелника Лознице, али и друге нејасноће везане за предстојеће изборе најављене за децембар, истичући, пре свега „нелогичне“ бројке с бирачких спискова. Радомир Ђунић (ПСГ) поменуо је оставку градоначелника, коју, како је рекао, још нико није видео „у писаном облику“.

– Пре нешто мање од три недеље, када је, заједно са много других колега широм Србије, и градоначелник Лознице поднео оставку, добили смо коначну потврду да оно што се по Уставу дефинише као „локална самоуправа“ – ни у Лозници, ни у Србији не постоји. Све претходне апсурдне ситуације када се локалној власти Лознице, коју су грађани бирали за себе и због себе, командовало путем СМС порука, позивима мобилним телефонима из такозване „централе“ СНС у Београду, као што је била и она када је председник Републике преко телевизије, издао наређење Скупштини Града да укине просторни план у вези земљишта које је купила „Рио Сава“ ради рудника литијума, биле су показатељ како владајућа странка у Србији доживљава локалну самоуправу. Оно што је за нас, грађане Лознице, трагично, је то што је наша локална самоуправа све више прихватала тај послушнички однос, не водећи рачуна о интересу грађана Лознице, приказујући сваки логичан и нормалан подухват у привреди, инфраструктури, свакодневном животу као нешто што су нам они подарили – рекао је Ђунић.

Саша Димић (ДС) је затражио од локалне самоуправе да што пре ажурира бирачке спискове, за које је навео да су у овом тренутку „пуни нелогичности“.

– Пошто је изборни процес на видику, указујемо на чињеницу која се провлачи кроз све изборе, а овај пут је ситуација драстична када је реч о бирачким списковима и броју бирача на подручју Лознице. Град има 75 хиљада и нешто бирача, а по званичним подацима Републичког завода за статистику 72 хиљаде пописаних грађана, а треба рачунати и популацију која нема бирачко право и зато питамо који су то фиктивни бирачи који ће гласати или су гласали до сада. Сведоци смо прошлих избора где наши сународници из суседне државе и не знају где су бирачка места, али су гласали. Тражићемо од градске управе да колико сутра ажурира бирачке спискове јер је реч о десетак хиљада људи. Истовремено ћемо подносити и кривичне пријаве а не желимо да помислимо да овакав бирачки састав одлучује сутра о неком круцијалном питању за град – рекао је Димић.

Мирослав Грујићић (ССП) је указао на то су на овај проблем већ указивали и да до данас нису добили никакав одговор, наводећи Црну Гору као позитиван пример када је реч о увиду у бирачке спискове.

– Зато ћемо са локалног нивоа позвати делегацију ОЕБС-а да у Лозници прате изборе. Хоћемо изборне услове какве је Видоје Петровић имао 2004. године када је дошао на власт – рекао је Грујичић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЦРВЕНИ КРСТ – Помоћ сиромашнима

КАРАТЕ: ”ТРОФЕЈ СРБИЈЕ – БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК” – Николина освојила медаљу

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )