ОТВОРЕН АУТО-ПУТ ШАБАЦ-РУМА – До краја године без путарине

Председник Србије Александар Вучић свечано је данас отворио ауто-пут у пуном профилу Рума – Шабац, у дужини од 24,6 километара и најавио да ће та деоница бити  пуштена у саобраћај у 18 сати. Он је, преносе, медији, изјавио да ће се до краја следеће године од Лознице до Београда стизати за сат и десет до 15 минута, а некада је било потребно два сата. Вучић је, на свечаности рекао да треба што пре завршити и брзу саобраћајницу од Шапца до Лознице и подсетио да се гради и Фрушкогорски коридор, добро напредује, и спаја Нови Сад, Ириг и Руму

– Људи треба да знају да ниједна земља у Европи пропорционална својој величини и броју становника не ради ни приближно као што ми радимо и градимо, а да при том не повећавамо стопу јавног дуга. То је готово невероватно – казао је Вучић и истакао да је Србија до пре 10 година имала 592 километра ауто-пута, сада има 946 километара, а гради се још око 460 километара аутопутева, преноси Танјуг.

Председник је рекао да се од сада новим ауто-путем од Руме до Шапца стиже за 15 минута и да путарина неће бити наплаћивана до краја године. Отворени ауто-пут Рума–Шабац, најзначајнија је инфраструктурна инвестиција која спаја Срем и Мачву и уједно је најкраћа саобраћајна веза између Новог Сада и Београда са овим делом западне Србије и Републиком Српском. Деоницу чини ауто-пут кроз сремску равницу и нови мост на Сави код Шапца. Вучић навео, преносе медији, да је цена деонице Рума – Шабац 100 динара, 270 је за деоницу Београд -Шабац, а 170 је Београд-Рума.  Председник  Вучић рекао је да треба што пре завршити и брзу саобраћајницу од Шапца до Лознице,

– Имамо много ауто-путева и биће их тек, али овај део до Лознице је важно да завршимо. Ово је било најважније, али мора сад да се заврши и до Лознице, јер то нас после спаја и са Малим Зворником и са комплетним Подрињем, –  рекао је Вучић и истакао је да ће то ‘’подићи Лозницу и довести нове инвеститоре’’,  а значајно ће помоћи источном делу Републике Српске.

Александар Антић, директор Коридора Србије, казао је да ће до краја следеће године сигурно бити завршен део од Петловаче до Лознице. Подсетимо, изградња ауто-пута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница допринеће повезивању Срема, Мачве и западне Србије и Војводине, али и тог дела Србије са регионом, пре свега са БиХ. Модерна саобраћајница која ће повезати Руму и Лозницу, биће у укупној дужини од 77 километра, а увелико трају радови на преостала 54,5 километара брзог пута између Шапца и Лознице. Саобраћајница која ће повезати Руму и Лозницу, обухватаће три просторне целине: деоница Рума-Шабац, у дужини од 22 км је ауто-пут, друга целина је мост преко реке Саве од 1,3 км, а трећа деоница је Шабац-Лозница, која ће бити изграђена у профилу брзе саобраћајнице у дужини од 55 километара и траса ће заобићи сва насељена места. На аутопут и брзу саобраћајницу Рума-Шабац-Лозница надовезаће се Фрушкогорски коридор који повезује Нови Сад и Руму (45,4 км), обухвата тунел кроз Фрушку гору, будући најдужи у Србији, што ће чинити укупно 122,4 км нове саобраћајнице.

(ЛН)

Фото: Г. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ НАЈАВИО –  Отварање лозничког стадиона 12. новембра

СУТРА У ЛОЗНИЦИ – Превентивни прегледи

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Pedja 2 months

    Svaka cast za autoput!

  • Disqus ( )