У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Светлост иконостаса

Изложба ‘’Светлост иконостаса’’ отворена је вечерас у Музеју Јадра поводом великог јубилеја, 150 година Цркве Покрова Пресвете Богородице у Лозници, у присуству владике шабачког Јеротеја, лозничког свештенства и великог броја посетилаца. Изложено је први пут седам рестаурираних икона и 12 паноа који илуструју све фазе досадашњег конзерваторског и рестаураторског рада на обнови иконостаса и икона које деле судбину најстарије лозничке цркве.

Према речима владике Јеротеја, који јеотворио изложбу, она је почетак обележавања јубилеја 150 година од подизања храма Покрова Пресвете Богородице у Лозници који ће се наставити сутра празничним бденијем и Свечаном академијом у Вуковом дому, од 19 сати, а врхунац ће бити на сам празник Покрова када ће бити служена света литургија.

– Радујем се да је ово само почетак обнове и уређења овога храма и порте, који је прави духовни бисер не само Лознице, него читавог Подриња. Надамо се да ћемо за неки следећи јубилеј дочекати да ова светиња засија у свом пуном сјају – казао је владика.

У име града говорио је Милан Југовић, члан Градског већа, који је рекао да је историја цркве уједно и историја нашег народа, државе и да је вековима уназад, наша црква била место окупљања, уточиште српског народа, нарочито у најтежим временима

– И данас је црква носилац свих темељних вредности на којима почива наше друштво и, уз државу, главни ослонац свом народу. Обележавамо велики јубилеј храма који је огроман извор духовности за све ове крајеве. Град ће и убудуће бити заштитник свих верских објеката, носилаца нашег верског и културног наслеђа, а надамо се у наредном периоду комплетној реконструкцији партерног уређења комплекса старолозничке цркве на понос Епархији шабачкој и граду – казао је он.

Директорка Центра за културу ”Вук Караџић” Снежана Нешковић Симић оценила је да је овај велики јубилеј значајан у културном, историјском и духовном смислу, не само за Епархију шабачку и Лозницу него и за становништво са обе обале Дрине.

– Треба да поштујемо нашу културну баштину и светиње, а овом изложбом желели смо да прикажемо пројекат који су Град Лозница и Министарство културе подржали, радило га је неколико установа, и овде је приказан ток обнове иконостаса храма који је освештан 17. маја 1873. Циљ пројекта је да се иконстас сачува за будуће генерације – рекла је Нешковић Симићева.

Зорица Ј. Марковић

Историчарка уметности из Завода за заштиту споменика културе из Ваљева Зорица Ј. Марковић каже да су радови започели прошле године са идејом да се најпре стабилизује дрвени носач, али се показало да је иконостас у веома трошном стању. Фотографија нађена у архиву у Бечу показала је да је црква током Великог рата доживела прва оштећења као и иконостас.

– Ово је двоструко јединствена изложба, иконе су први пут измештене из матичног окружења и после 150 година овде су у функцији и уметничких дела и културних добара, а са друге стране зато што је рестаурација заправо системска и комплексно први пут спроведена за век и по постојања храма. Надам се да ћемо до краја године, како је пројектом предвиђено, завршити рестаурацију икона, а следећа фаза би подразумевала рестаурацију позлате. Анализа колеге из Републичког завода за заштиту споменика културе показала је да приликом позлаћивања коришћено право злато. Приликом демонтаже икона на јужним дверима пронашли смо цедуљицу, односно заглавље новина ”Видов дан” из 1871. што је посведочило да су иконе већ те године биле урађене. Иначе, беле површине које се виде на иконостасу показатељи су у ком степену су постојала оштећења тако да је на много места било потребно не само санирати дрвени носач, већ и урадити реплике појединих недостајућих делова – објаснила је она док је Гордана Гаврић, стручна консултанткиња епископа Јеротеја, казала да је изложба плод сарадње Епархије шабачке, Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву, Музеја Јадра и Центра за конзервацију и рестаурацију у Београду.

Како је оценила, да није било цркве, монаха и свештеника не би се ни очувала ова богата културна баштина коју поседујемо и због тога је важно да се широј јавности представи изложба о обнови иконостаса Покровске цркве.

Иначе, иконостас су урадили Милија Марковић, свештеник, сликар и предузимач и његов син Никола Марковић, у то време академски образован сликар. Од шездесетак иконостаса које су радили, лознички је међу малобројним сачуваним који сведоче о њиховом делу.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ТРГОВИНУ ЉУДИМА – Одређено месец дана притвора

ЛН НА НОВОМ ЛАГАТОРУ – Фале још само фудбалери

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )