ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – Позив за извођаче радова

Градска управа упутила је у понедељак јавни позив за учешће привредних субјеката у спровођењу мера енергетске санције породичних кућа и станова на територији града. Дејан Сталовић, градски менаџер, каже да Влада Србије и Министарство рударства и енергетике  спроводе пројекат Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији” и да је Лозници одобрено десет милиона динара за његову реализацију, а исти износ издвојен је из градског буџета.

– Позивам све привреднике и предузетнике да учествују, а предмет јавног позива је замена столарије, постављање фасада, изолација кровова, замена старих котлова новим на гас и био масу, уградња топлотних пумпи и цевне мреже за простор који се греје, соларних колектора, а ново је да расписујемо јавни позив и за извођаче који се баве уградњом соларних панела. Сва заинтересована домаћинства за спровођење мера енергетске санације мораће да поднесу искључиво предмере и предрачуне са листе на којој ће бити извођачи који се јаве на овај конкурс. Новост предстојећег конкурса за грађане, који потом следи,  је да ће моћи да комбинују пакете мера, а до сада су могли да се јаве само за једну од понуђених – објашњава Сталовић.

На сајту града је сва документација и остале неопходне информације, а он каже да конкурс није временски ограничен и привредни субјекти  се могу пријавити у сваком тренутку. Град ће са првом листом извођача изаћи у наредних петнаестак дана што ствара могућност да после тога распише  и јавни позив за домаћинства са територије Лознице.

– У претходне две године имали смо велики број пријава. Тако је 2021. било  116 домаћинстава која су реализовала неку од ових мера, а прошле 132, па је за две године њих 248 домаћинстава унапредило енергетску ефикасност. Најшчеће су то били замена столарије и котлови, а лани смо имали и уградњу топлотних пумпи и соларних колектора. Све ово унапредиће енергетску ефикасност у граду, а за то смо издвојили значајна средства – каже градски менаџер.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић рекла је у јулу, приликом потписивања уговора са представницима 131 локалне самоуправе које су добиле средства у оквиру новог програма енергетске санације породичних кућа и станова, да ће у наредних пет година, колико траје програм “Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане Републике Србије”, око 50.000 домаћинстава имати прилику да добије субвенције.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАРАТЕ: ПРВЕНСТВО УЖЕ СРБИЈЕ – Пет медаља Гучеву

КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ЛОЗНИЦЕ: У „ДАНИМА ЈОВАНА ЦВИЈИЋА“ – Савременици и колеге на истом путу

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )