РАСПИСАНА ЧЕТИРИ КОНКУРСА – За квалитетнији живот станара

Четири конкурса за бесповратно суфинансирање активности инвестиционог одржавања и унапређења својстава зграда које финансира локална самоуправа расписао је данас Град Лозница, саопштио је на конференцији за медије градски менаџер и председник надлежне комисије Дејан Сталовић. То су конкурси чијом реализацијом треба значајно да буде поправљено стање фасада у граду као и квалитет живота станара у зградама.

– Што се тиче конкурса за фасаде у буџету је издвојено 47,8 милиона динара, прошле године било је 40, и град у трошковима учествује максимално до 70 одсто. Конкурисати могу стамбене, стамбено-пословне и зграде јавне намене, а конкурс обухвата територију целог града. Документација је једноставна, а када су фасаде у питању да би она била валидна оног момента када грађани доставе предмер, предрачун и све остале изјаве, морају на рачуну имати износ који се добија када се број станова у згради помножи са 10.000 динара. За фасаде конкурс траје 30 дана од дана расписивања јавног конкурса на интернет страни града, односно од данас. За сваки од три остала конкурса за унапређење својстава зграде – поправка инсталација, уређаја и опреме и кровова, је у буџету обезбеђено по три и по милиона динара, а учешће града у њиховој реализацији износи до 50 одсто. Рок за подношење пријава за ова три конкурса је 20 дана од дана објављивања – казао је Сталовић.

Како је истакао код фасада мора цела зграда конкурисати, ако има два, три улаза станари морају поднети заједничку кандидатуру, док код кровова може да се ради парцијално. Сталовић је прецизирао да је 2020. године, када се почело са овим активностима, било укупно 27 потписаних и реализованих уговора, наредне 60, а 77 прошле, укупно су до сада реализована 164 уговора. Урађено је 11 фасада, реконструисана 22 крова, у 36 зграда уграђени нова опрему и уређаје, а инсталације замењене у 95 стамбених заједница.

– Досадашњим реализацијом ових конкурса и оним што ћемо урадити у наредном периоду постижемо више циљева, унапређујемо својства зграда, подижемо безбедност и квалитет живота станара, смањују се њихови трошкови у набавци енергената, штедимо енергију, трошкове грађана, а наш град после свих ових радова постаје лепши. Ово је наставак политике градског руководства на подизању нивоа енергетске ефикасности и унапређења својстава зграда и очекујемо поново адекватан одзив грађана – казао је он оцењујући да се у ова четири конкурса улажу значајна средства из локалног буџета од скоро 60 милиона динара.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

VELIKI JUBILEJ – Vek i po Pokrovske crkve

RUKOMET (Ž): PRVA LIGA „ZAPAD“ – Lozničanke startovale pobedom

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )