У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Упркос суши богата изложба гљива

Гљиварско друштво „Љубомир Вуксановић Барле“ из Бање Ковиљаче организовало је данас 26. „Изложбу гљива“ на којој је поново изложен велики број различитих врста иако ове године временске прилике нису биле наклоњене гљивама. Као и претходних година потврдило се да је овај крај богат гљивама и да сваки пут изложба у Бањи Ковиљачи буде једна од најбогатијих у Србији.

Драгица Зарић, председница овог гљиварског друштва, задовољна је посетом и бројем нађених гљива.

– Ово је наша 26. изложба, напредујемо и сваке године смо све бројнији. Стигли су нам гости из разних крајева наше земље, из 17 удружења чланова Миколошког савеза Србије, али и Хрватске, Словеније. Кажу да смо одлични домаћини, а ко једном дође увек се код нас враћа. Упркос суши која траје три месеца имамо 165 детерминисаних гљива што је изузетно добро, а ту су и две, три новопронађене врсте. Све те гљиве улазе у мапу Миколошког савеза Србије који води рачуна о станишту, налазишту и осталим стварима. Овај крај очигледно је богат гљивама и по броју пронађених и детерминисаних смо увек малтене најбогатији, а једне године смо имали чак рекордних 365 детерминисаних гљива – казала је и позвала на дегустацију надалеко чувеног бањског гљиваша.  

Гљиварско друштво има подршку Града и Туристичке организације града Лознице (ТОГЛ), а градски менаџер Дејан Сталовић каже да локална самоуправа има изузетно успешну сарадњу са великим бројем удружења грађана на територији града, а више их је од стотину.

– Гљиварско друштво заиста заслужује све похвале за свој рад. Помоћ града њему није само декларативна већ се годинама трудимо да помогнемо и учествујемо у одржавању ове манифестације коју смо ове године подржали и финансијски. На састанку са градоначелником договорени су кораци како подржати Гљиварско друштво, а како ову манифестацију још унапредити. Радимо у правцу обезбеђења просторија за њих зато што би им то много значило. Њихов рад је значајан јер упознају становништво, а посебно младе са светом гљива и раде за опште добро – рекао је Сталовић.

Према речима Снежане Перић, директорке ТОГЛ, они подржавају ову „сјајну гастрономску манифестацију“, ту је и богат етно-базар као и уметнички програм.

– Ова изложба окупља велики број посетилаца, а ТОГЛ је помогла око њихових промо материјала, да учинимо све да рад Гљиварског друштва буде што видљивији током целе године, а не само ова манифестација. Лозница припада континенталном туризму и на нашу радост имамо туристе током целе године – рекла је она.

Светозар Рувидић, један од оснивача Гљиварског друштва „Љубомир Вуксановић Барле“ које данас има око 50 чланова, каже да с обзиром какав је била цела година са недовољно падавина зими и сушним летом, морају бити задовољни бројем изложених гљива.

– Треба знати где тражити гљиве. Водио сам групе изнад Радаљског језера, терени су били издашни и ту смо нашли 80 одсто гљива. Ишло се и на Цер, Гучево, Видојевицу, пет, шест дестинација. Овакве изложбе као и наша предавања по школама дају резултате и колико ми је познато у лозничком крају није било тровања гљивама са трагичним исходом, било је лани неких блажих која се решавају у амбулантним или болничким условима – казао је он.

Посетиоци су разгледали гљиве, код сваке је било њено име и напомена да ли је реч о отровној или јестивој врсти, а Снежана Ранковић, чланица домаћина изложбе, каже да је на нашем терену пронађена гљива crestolepioda seminuda прва у последњих 20 година у Србији, која није јестива, ретка је и врло мала, а међу реткима је и „лавља грива“, врста јестивих печурки са значајним нутритивним и лековитим својствима. Организатори су припремили и богат културно-уметнички програм, учествовала је и креативна радионица „Машта башта“, а, посетиоце су дочекивале и две ходајуће печурке. Осим гљива на више штандова су посетиоцу могли да виде изложене разне рукотворине, домаће сокове, зимницу, мед и остале производе из лозничког краја.

Гљиварско друштво „Љубомир Вуксановић Барле“ једно је од најстаријих у Србији, а ова изложба већ годинама је једна од најуспешнијих у земљи.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У КРУПЊУ – Десети „Плодови Рађевине“

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА У ЛЕШНИЦИ – За сваког по нешто

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )